Κορονοϊός και θάλασσα: Ρωτήσαμε Έλληνες επιστήμονες αν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης

Άφοβα θα μπορέσουμε να κολυμπήσουμε στη θάλασσα, παρά τον κορονοϊό. Έλληνες επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι μας εξηγούν το γιατί.

Έχουμε ήδη μπει στο Μάιο και οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε ήδη τις βουτιές στη θάλασσα και την απόλαυση των θαλάσσιων σπορ. Όμως με την επιδημία του κορονοϊού να παραφυλάει, το ερωτηματικό που γεννιέται σε αρκετούς είναι αν μαζί με εμένα μπορεί να κολυμπάει παράλληλα και ο …ιός. Οι πάντως επιστήμονες είναι σχεδόν απόλυτοι: μπορεί να μην υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες όμως κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω του θαλασσινού νερού δεν υφίσταται.

Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα ο ιός μπορεί να επιβιώσει στο νερό. Οι πρώτες άμεσες έρευνες που έγιναν βέβαια αφορούσαν στην επικινδυνότητα μετάδοσης εάν έχουν μολυνθεί οι «πηγές» πόσιμου νερού.

Αυτό ήταν και το βασικό καθώς αυτό χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Το νερό αυτό αποδείχτηκε ακίνδυνο και φυσικά δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση για τη χρήση του. Από κει και πέρα, δεν υπάρχουν έρευνες και στοιχεία που να αποδεικνύουν αφενός την επιβίωση του ιού στο θαλασσινό νερό, αφετέρου τη μεταδοτικότητά του από αυτό.

Καλοκαιρινό στιγμιότυπο από την Κέρκυρα (φωτογραφία αρχείου)


Όπως σημειώνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Δημήτρης Παρασκευής, “Μέχρι τώρα είναι γνωστό ότι τα σωματίδια και ο ιός μπορούν να επιβιώσουν στο γλυκό νερό της λίμνης ή ενός ποταμού τουλάχιστον για κάποια ώρα. Στο θαλασσινό νερό δεν είναι ακόμα γνωστό αλλά λόγω τεράστιας αραίωσης ο κίνδυνος θεωρείται πολύ μικρός”.

Η άποψη αυτή είναι σύμφωνη και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) το οποίο αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν μέσω της κολύμβησης και “ο κίνδυνος μετάδοσης COVID-19 μέσω νερού αναμένεται να είναι χαμηλός”.

Αν και τα μολυσματικά σταγονίδια ενδέχεται να μολύνουν το νερό και ο ιός έχει ανιχνευθεί στα λύματα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι όταν εισέρχεται σε μεγάλα υδάτινα περιβάλλοντα – όπως λίμνες, ποτάμια και ωκεανούς – η συγκέντρωση του ιού εκτιμάται τόσο αραιωμένη που θα ήταν δύσκολο να το κολλήσει κανείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η παθολόγος – λοιμωξιολόγος Βησσαρία Σακκά, Επιμελήτρια Α στον Ερυθρό Σταυρό, μας τονίζει ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται με τη θάλασσα και το κολύμπι.

Το ίδιο έχει επισημάνει πριν μερικές μέρες και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θάνος Δημόπουλος.

Επίσης και ο λοιμωξιολόγος κ. Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μέλος της “Εθνική Επιτροπή προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19” μας ανέφερε λακωνικά ότι δεν είναι πιθανή η μετάδοση.

Ακόμη ο κ. Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, μας αναφέρει ότι “εάν κρατούνται οι αποστάσεις ανάμεσα στους κολυμβητές τότε νομίζω ότι είναι δύσκολη η μετάδοση του ιού μέσω του νερού της θάλασσας. Νομίζω πως όχι. Εκτός αν μιλάμε για λύματα από ξενοδοχεία με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που ρίχνονται παράνομα στη θάλασσα κτλ. Αυτό μάλλον δεν είναι πιθανό”.

Στιγμιότυπο από παραλίες της Αττικής στο παρελθόν

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται λοιπόν, ότι φαίνεται έως αδύνατο ο μη υπολογίσιμος όγκος του θαλασσινού νερού να μπορέσει να μολυνθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να υπάρξει πιθανότητα να μεταδοθεί και σε κάποιον κολυμβητή.

Το ζήτημα για την Πολιτεία εξάλλου δεν είναι ο κίνδυνος να προσβληθεί κάποιος από τον ιό κολυμπώντας αλλά αφού βγει από το νερό. Για το λόγο αυτό και υπάρχουν οι απαγορεύσεις, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στην παραλία.

Μάλιστα ενώ έχει απαγορευτεί η κολύμβηση σε οργανωμένες παραλίες, δε συμβαίνει το ίδιο και για όσους κατοικούν μόνιμα σε παραθαλάσσιες περιοχές και νησιά και φυσικά έχουν την άνεση να κάνουν εύκολα βουτιές.

Την ίδια στιγμή μπορούν να κολυμπούν χωρίς περιορισμό άτομα για τα οποία το κολύμπι στη θάλασσα θεωρείται θεραπευτική αγωγή.

Τέλος να αναφέρουμε ότι το νερό της πισίνας θεωρείται επίσης εντελώς ακίνδυνο λόγω της περιεκτικότητας σε χλώριο.

Πηγή: https://www.news247.gr/ygeia/koronoios-midenikos-o-kindynos-metadosis-mesa-sti-thalassa.7635524.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες