back to top

Κορονοϊός και επαναμόλυνση: Ποιες παραλλαγές του SARS-CoV-2 προστατεύουν περισσότερο

Ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στο Lancet καταλήγει σε πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με την προστασία που παρέχουν προηγούμενες λοιμώξεις ανά παραλλαγή και ανά χρονική απόσταση από τη μόλυνση.

Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, δίνει νέες πληροφορίες για την προστασία από επαναμόλυνση από SARS-CoV-2 όσων έχουν εκτεθεί στον ιό με προηγηθείσα λοίμωξη.

«Η κατανόηση των χαρακτηριστικών της προστασίας από προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 έναντι επακόλουθης επαναμόλυνσης είναι απαραίτητη για την πρόβλεψη του δυνητικού φορτίου ασθενών, ώστε να γνωρίζει ο καθένας τον κίνδυνο ασθένειας και μετάδοσης και για την ενημέρωση των επιλογών σχετικά με το πότε θα ληφθεί η αναμνηστική δόση«, αναφέρουν οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση των συμπερασμάτων τους στο Lancet*

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν από την επιστημονική βιβλιογραφία αναδρομικές και προοπτικές μελέτες κοόρτης καθώς και αρνητικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Μέσω των πληροφοριών που συνέλεξαν, κατάφεραν να υπολογίσουν τη μείωση του κινδύνου COVID-19 μεταξύ ατόμων με προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 σε σύγκριση με άτομα χωρίς προηγούμενη μόλυνση.

Επίσης, αναλύθηκε η αποτελεσματικότητα της προηγούμενης μόλυνσης ανά έκβαση (λοίμωξη, συμπτωματική ασθένεια και σοβαρή ασθένεια), υποπαραλλαγή και χρόνο μετά τη μόλυνση.

Κορονοϊός: Επαναμολύνσεις και προστασία ανά παραλλαγή

Συνολικά αξιολογήθηκαν 65 μελέτες από 19 διαφορετικές χώρες. Οι μετα-αναλύσεις έδειξαν ότι η προστασία από παλαιότερες λοιμώξεις και οποιαδήποτε συμπτωματική ασθένεια ήταν υψηλή για τις άλφα, βήτα και δέλτα παραλλαγές, αλλά ήταν σημαντικά χαμηλότερη για την υποπαραλλαγή BA.1 omicron.

Η αποτελεσματικότητα κατά της επαναμόλυνσης:

  • από την υποπαραλλαγή omicron BA.1  ήταν 45,3%
  • έναντι του omicron ΒΑ.1 συμπτωματικής νόσου ήταν 44,0%
  • η προστασία από επαναμόλυνση από άλφα και δέλτα παραλλαγές μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου αλλά παρέμεινε στο 78,6% στις 40 εβδομάδες.
  • Η προστασία έναντι της επαναμόλυνσης από την υποπαραλλαγή του omicron BA.1 μειώθηκε ταχύτερα και υπολογίστηκε σε 36,1% στις 40 εβδομάδες.
  • Από την άλλη πλευρά, η προστασία από σοβαρές ασθένειες παρέμεινε υψηλή για όλες τις παραλλαγές, με 90,2% για τις άλφα και δέλτα παραλλαγές και 88,9% για το omicron BA.1 στις 40 εβδομάδες.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν πως «η προστασία ήταν σημαντικά χαμηλότερη για την υποπαραλλαγή Omicron BA.1 και μειώθηκε πιο γρήγορα με την πάροδο του χρόνου από ό,τι η προστασία έναντι προηγούμενων παραλλαγών.

Η προστασία από σοβαρή νόσηση ήταν υψηλή για όλες τις παραλλαγές. Η ανοσία που παρέχεται από προηγούμενες λοιμώξεις θα πρέπει να σταθμίζεται παράλληλα με την προστασία από τον εμβολιασμό, την κατάσταση υγείας του ατόμου καθώς και την ηλικία του ή την ανοσολογική του κατάσταση», όπως τονίζουν.

* Τα νεότερα δεδομένα για την προστασία από επαναμόλυνση συνοψίζουν, οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννης Ντάνασης, Μαρία Καπαρέλου και Δέσποινα Φωτίου.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/koronoios-kai-epanamolynsi-poies-parallages-tou-sars-cov-2-prostatevoun-perissotero/172849/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πώς επηρεάζουν τα επίπεδα της non-HDL-χολ την πρόγνωση ασθενών μετά από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου?

Τα επίπεδα της non-HDL-χολ αποτελούν μια εκτίμηση των αθηρογόνων λιποπρωτεϊνών και δευτερογενή θεραπευτικό στόχο σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου (ΕΜ). Στην παρούσα...

‘Eμφραγμα: Η κατάλυση επιλογή πρώτης γραμμής στην κοιλιακή ταχυκαρδία

Τι δείχνει έρευνα που παρουσιάστηκε το Σάββατο στο συνέδριο της American Heart Association. Nέα έρευνα έδειξε ότι μια επέμβαση που αποτελεί το Plan B σε...

Πώς η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η γυμναστική έχει εκπληκτικά οφέλη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, άμεσα αλλά και έμμεσα. Δείτε πώς. Το να γυμναζόμαστε τακτικά μπορεί να μας...

Ετικέτες