Κορωνοϊός: Η Long COVID εμφανίζεται με εξάρσεις και υφέσεις σε μερικούς ασθενείς! 

Απρόσμενα ευρήματα νέας μελέτης, στην οποία οι ερευνητές εξέταζαν κάθε τρεις μήνες τους συμμετέχοντες.

Τα εμμένοντα συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός σε πολλούς ασθενείς (δηλαδή η long COVID) δεν είναι πάντοτε σταθερά έως ότου εξαφανιστούν. Σε μερικούς ασθενείς υποχωρούν κάποια στιγμή και επανεμφανίζονται αργότερα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη θεωρείται μία από τις πιο λεπτομερείς που έχουν διεξαχθεί για τα συμπτώματα της λοίμωξης που μπορεί να διαρκέσουν επί έως και 1 χρόνο.

«Ήταν σύνηθες φαινόμενο να υποχωρούν τα συμπτώματα και να επανεμφανίζονται λίγους μήνες αργότερα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Juan Carlos Montoy, αναπληρωτής καθηγητής Επειγούσης Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Όπως εξήγησε, αυτό δεν είχε φανεί σε προγενέστερες μελέτες διότι εξέταζαν τα συμπτώματα των συμμετεχόντων μία ή δύο φορές. Στην παρούσα μελέτη, όμως, ο έλεγχος ήταν συστηματικός. Γινόταν ανά τρίμηνο, γεγονός που επέτρεψε στους επιστήμονες να καταγράψουν καλύτερα τη διακύμανσή τους με την πάροδο του χρόνου.

Ο κορωνοϊός προκαλεί σε σημαντικό ποσοστό ασθενών συμπτώματα, τα οποία διαρκούν ή εμφανίζονται 3 ή περισσότερους μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Τα συμπτώματα αυτά είναι πολλά και διαφορετικά. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι πλήττουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες ενέταξαν 1.741 εθελοντές. Το 39% είχαν ηλικία 18-34 ετών και το 31% από 35 έως 49 ετών. Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Το 4,5% είχαν νοσηλευθεί στο νοσοκομείο.

Τα τρία τέταρτα είχαν θετικά αποτελέσματα στα τεστ για την COVID-19. Οι υπόλοιποι ήταν αρνητικοί, αλλά είχαν συμπτώματα σαν κι αυτά που προκαλεί ο κορωνοϊός. Αυτό υποδηλώνει ότι είχαν κάποιου είδους λοίμωξη.

Μεταξύ των εμμενόντων συμπτωμάτων που είχαν οι ασθενείς συμπεριλαμβάνονταν:

  • Κόπωση
  • Συνάχι
  • Πονοκέφαλος
  • Πονόλαιμος
  • Δύσπνοια
  • Πόνος στο στήθος
  • Διάρροια
  • Αφηρημάδα
  • Δυσκολίες στην σκέψη ή την συγκέντρωση

Οι ερευνητές αξιολογούσαν τα συμπτώματά τους ανά τρίμηνο, καταγράφοντας ποια βελτιώνονταν και ποια έμεναν σταθερά. Κατέγραφαν επίσης τα νέα συμπτώματα που τυχόν είχαν, καθώς και όσα υποχωρούσαν και επανεμφανίζονταν.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report. Την επιθεώρηση εκδίδουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Το 18,3% των ασθενών που είχε νοσήσει ο κορωνοϊός εξακολουθούσαν να έχουν συμπτώματα  που διήρκησαν 12 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Τα συχνότερα από αυτά ήταν πονοκέφαλος, συνάχι, απώλεια όσφρησης, απώλεια γεύσης, πονόλαιμος και τριχόπτωση. Ακολουθούσαν τα γενικευμένα συμπτώματα, όπως κόπωση, ρίγη και πυρετός.

Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, τα συμπτώματά τους είχαν υποχωρήσει στο μεσοδιάστημα και λίγο καιρό αργότερα επανεμφανίστηκαν, χωρίς να τους μολύνει εκ νέου ο κορωνοϊός. Οι εξάρσεις και οι υφέσεις των συμπτωμάτων καταγράφονταν στο σχεδόν 10% των συμμετεχόντων με long COVID, σε κάθε επανέλεγχο.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-i-long-covid-emfanizetai-me-eksarseis-kai-yfeseis-se-merikous-astheneis/170791/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες