Δεκάδες χιλιάδες θετικά κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται σε ημερήσια βάση αλλά και δεκάδες χιλιάδες εκτιμάται ότι δεν δηλώνονται λόγω της αναστολής της υποχρεωτικότητας του ελέγχου (testing) – Η μάσκα παραμένει το… υπερόπλο στην καθημερινότητά μας
Συνεχίζεται η αναμέτρηση του κορωνοϊού με την κανονικότητα της ζωής μας. Το καλοκαιρινό επιδημικό κύμα είναι ψηλά στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης Omicron να επιβεβαιώνουν απολύτως το χαρακτηριστικό της υπερμεταδοτικότητάς τους.
Δεκάδες χιλιάδες θετικά κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται σε ημερήσια βάση αλλά και δεκάδες χιλιάδες εκτιμάται ότι δεν δηλώνονται λόγω της αναστολής της υποχρεωτικότητας του ελέγχου (testing).
Εκατοντάδες ασθενείς εισάγονται στα νοσοκομεία με σοβαρά συμπτώματα λοίμωξης covid και δίνουν μικρές ή μεγάλες μάχες με τη νόσο.
Ενδεικτικά, το περασμένο Σαββατοκύριακο δηλώθηκαν 31.520 νέα κρούσματα και έγιναν περί τις 550 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Υπενθυμίζεται ότι πλέον οι επιδημιολογικές εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα είναι εβδομαδιαίες αντί για ημερήσιες – η τελευταία ημερήσια έκθεση δημοσιοποιήθηκε προχθές και σήμερα θα δημοσιοποιηθεί η πρώτη εβδομαδιαία έκθεση.
Η θωράκιση δια του εμβολίου
Η μάσκα παραμένει το… υπερόπλο στην καθημερινότητά μας για να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός είτε επιβάλλεται (στα ΜΜΜ, στα πλοία, τις δομές υγείας, τα γηροκομεία) είτε συστήνεται από τους ειδικούς (στους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός).
Η ουσιαστική θωράκιση βεβαίως έναντι του επίμονου ιού γίνεται με τον εμβολιασμό. Μάλιστα, χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) προχώρησαν σε σύσταση για τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των mRNA εμβολίων COVID-19 σε άτομα ηλικίας μεταξύ 60 και 79 ετών και άτομα με προβλήματα υγείας που τα θέτουν σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.
Συνολικά, στη χώρα μας στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 60 χρόνων και άνω έχουν γίνει μόλις 361.814 εμβολιασμοί, αριθμός χαμηλός δεδομένου ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα πολυπληθή ομάδα, που αγγίζει τα 2 εκατομμύρια, και φυσικά ιδιαίτερα ευάλωτη. Από αυτήν την ομάδα γεμίζουν κυρίως τα νοσοκομεία και σχεδόν αποκλειστικά οι ΜΕΘ.
Το γεγονός δε ότι η πλατφόρμα για τους 60 και άνω άνοιξε για τη δεύτερη αναμνηστική δόση από τον περασμένο Απρίλιο δείχνει τη… δυσχέρεια στην επικοινωνία των αρμοδίων επιστημονικών και υγειονομικών αρχών με τους πολίτες αυτής της ομάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έχουν προγραμματιστεί και 46.953 μελλοντικά ραντεβού από πολίτες ηλικίας 60 χρόνων.
Την ίδια στιγμή, θετική είναι η στάση των νεότερων ατόμων για τη θωράκισή τους έναντι του κορωνοϊού με τη δεύτερη αναμνηστική δόση. Από το τέλος Ιουνίου που τούς δόθηκε η δυνατότητα να εμβολιαστούν και εφόσον έχουν συμβουλευτεί τον γιατρό τους, 452.456 πολίτες ηλικίας 30 εως 59 χρόνων είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν προγραμματίσει ραντεβού για δεύτερη αναμνηστική δόση. Πιο συγκεκριμένα, 389.467 είναι οι πραγματοποιημένοι εμβολιασμοί και 62.989 τα προγραμματισμένα ραντεβού.
Η πίεση στο ΕΣΥ
Η ροή των ασθενών προς τα νοσοκομεία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες είναι συνεχής αλλά ελεγχόμενη. Όπως έχουν επισημάνει τόσο οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας όσο και οι επιστήμονες, παρά την εκτόξευση των κρουσμάτων και τη δυναμική του έκτου επιδημικού κύματος, οι σκληροί δείκτες, δηλαδή οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ και οι θάνατοι δεν παρασύρονται. Αυξάνονται μεν οι συγκεκριμένοι δείκτες αλλά παραμένουν αποσυνδεδεμένοι από το κύμα των δεκάδων χιλιάδων κρουσμάτων.
Το περασμένο 24ωρο στα νοσοκομεία βρίσκονταν με λοίμωξη covid 2.195 ασθενείς. Από αυτούς οι 1.707 νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες, το πεδίο του συστήματος υγείας που δέχεται και τη μεγαλύτερη πίεση αυτό το διάστημα. Οι υπόλοιποι 488 ασθενείς νοσηλεύονταν σε διάφορες Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ) με τους 100 να είναι διασωληνωμένους.
Μόλις τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα η εικόνα των νοσηλειών ήταν τελείως διαφορετική. Το κύμα δεν είχε σηκωθεί ψηλά ακόμη ώστε να φαίνονται οι επιπτώσεις του στις νοσηλείες και τα νοσοκομεία «άδειαζαν» κλίνες covid για να τις διαθέσουν και πάλι στα γενικά περιστατικά. Είναι ενδεικτικό ότι στις 14 Ιουνίου οι νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοϊού ήταν συνολικά 804, με τους 584 σε απλές κλίνες.
Χρειάστηκε δηλαδή λιγότερο διάστημα από έναν μήνα – με τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 να σαρώνουν- για να τριπλασιαστούν οι ασθενείς στις απλές κλίνες, και να διπλασιαστούν στις Μονάδες. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι διασωληνωμένοι δεν αυξάνονται σημαντικά, παρά τον αριθμό των ασθενών μαρτυρά ότι οι εμβολιασμοί σε συνδυασμό με τις διαθέσιμες θεραπείες συγκρατούν τα βαριά περιστατικά της λοίμωξης.