ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΛΙΠΑΡΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Μετά τη μελέτη PURE, αποδεικνύεται καταφανέστατα πως τα κορεσμένα λιπαρά κάνουν καλό και δεν προκαλούν καρδιοπάθειες!

Μετά την PURE τι; Βλάπτει καρδιαγγειακά η λήψη των κεκορεσμένων λιπαρών;  -ΟΧΙ!

Η μελέτη PURE αποτελεί την πληρέστερη προοπτική μελέτη μέχρι σήμερα για τις διατροφικές συνήθειες σε όλο τον κόσμο. Μελέτησε 135.000 άτομα από 18 χώρες για 7 έτη. Τα συμπεράσματά της επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες, που αμφισβητούν την ενοχοποίηση των κορεσμένων λιπών για πρόκληση καρδιαγγειακών επεισοδίων και κατ΄επέκταση τις διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines).


Αναλυτικά τα συμπεράσματα της μελέτης PURE είναι:


-Τα κορεσμένα λίπη, αλλά και η πρόσληψη γενικά λιπαρών συσχετίζεται με μειωμένη ολική θνητότητα.
-Η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων συσχετίζεται με αυξημένη ολική θνητότητα.
-Η συνολική πρόσληψη λίπους και το κορεσμένο λίπος των τροφών δεν συσχετίζονται με αυξημένη καρδιαγγειακή νόσο, με έμφραγμα μυοκαρδίου και με καρδιαγγειακή θνητότητα.
-Τα κορεσμένα λίπη εμφανίζουν μια ανάστροφη συσχέτιση με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
-Οι κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) πρέπει σε όλο τον κόσμο να αναθεωρηθούν μετά από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης. 
Άλλα συμπεράσματα της μελέτης PURE είναι:
– Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων συσχετίζεται με μείωση της μη καρδιαγγειακής και της ολικής θνητότητας.
-Το μέγιστο όφελος φαίνεται να επιτυγχάνεται με 3-4 μερίδες φρούτων, λαχανικών και οσπρίων ημερησίως (ισοδύναμο με 375-500 γραμμάρια) και όχι με τις μεγαλύτερες ποσότητες, που προτείνουν τα guidelines.
– Η μείωση των κορεσμένων λιπών στη διατροφή και η αντικατάστασή τους με υδατάνθρακες έχει μια αρνητική επίδραση στα λιπίδια του αίματος (στο λιπιδαιμικό προφίλ).
– Η επίδραση των τροφών στα επίπεδα της LDL δεν αποτελεί ακριβές κριτήριο για την επίδραση των θρεπτικών συστατικών στον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ο καλύτερος δείκτης φαίνεται να είναι η σχέση ApoB / ApoA1.


Τι λένε προηγούμενες μελέτες;


Μια σειρά σοβαρών μελετών και μετα-αναλύσεων στο παρελθόν καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τα κορεσμένα λίπη των φυσικών τροφών, όπως το ακατέργαστο κρέας, τα αυγά, το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, και το βούτυρο, δεν ευθύνονται για καρδιοπάθειες, καρκίνο ή άλλα νοσήματα.


Μεγάλη μετα-ανάλυση επιδημιολογικών μελετών, που δημοσιεύθηκε στο BMJ το  2015, συμπεραίνει πως η κατανάλωση κορεσμένων λιπών δεν αυξάνει τη θνητότητα από καρδιοαγγειακές ή άλλες παθήσεις. Επίσης δεν αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και  διαβήτη.


Η μεγαλύτερη διατροφική μελέτη της ιστορίας, η WHI trial, που δημοσιεύθηκε το 2006, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η δίαιτα με χαμηλά λιπαρά δεν προστατεύει από καρδιοπάθειες, αλλά ούτε από καρκίνο, ούτε από σακχαρώδη διαβήτη.


Πού στηρίχθηκαν λοιπόν οι τόσο αυστηρές διατροφικές συστάσεις στον πληθυσμό που ισχύουν μέχρι σήμερα; Υπήρχαν τα επιστημονικά δεδομένα με βάση την «evidence based medicine» για κάτι τέτοιο; Όχι, λένε εδώ και χρόνια πολλοί ειδικοί στο θέμα. Μια πρόσφατη μάλιστα ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των δεδομένων εκείνης της εποχής καταλήγει πως τα ευρήματα  της περίφημης μελέτης «των επτά χωρών», δεν ήταν επαρκή για τέτοια συμπεράσματα.  Άλλωστε το «Γαλλικό παράδοξο», η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γαλακτοκομικών και κρέατος  και καλής υγείας και μακροζωίας,  δεν περιορίζεται μόνο στη Γαλλία.  Η μεσογειακή διατροφή, που η υπεροχή της φάνηκε τόσο στη μελέτη των επτά χωρών, όσο και στη μελέτη της Λυών και στη πρόσφατη μελέτη  PREDIMED, δε βασίζεται στα χαμηλά λιπαρά, ούτε περιλαμβάνει αποβουτυρωμένα προϊόντα.
Άρθρο στο JAMA του 2016 αποκαλύπτει πως από το 1967 η βιομηχανία ζάχαρης της Αμερικής χρηματοδοτούσε κρυφά επιστήμονες του Harvard για να υπερτονίζουν σε άρθρα τους στο NEJM τη σημασία της υπερβολικής κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε χοληστερόλη και κορεσμένων λιπών στην πρόκληση στεφανιαίας νόσου και να αποκρύπτουν εκείνα που ενοχοποιούσαν τη ζάχαρη. Οι κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines), που ακολούθησαν, ήταν δυστυχώς τραγικά λάθος, καθώς εδώ και σχεδόν 40 χρόνια προτρέπουν τον παγκόσμιο πληθυσμό να αποφεύγει τα κορεσμένα λίπη, γεγονός που φαίνεται να συνέβαλε στην έξαρση της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη.

Επιμέλεια: Απόστολος Νταμάγκας, Καρδιολόγος, Τρίκαλα

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 3.10.2023 – Διαφοροδιάγνωση μεταξύ αιφνίδιου καρδιακού θανάτου (AKΘ) και αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής (ΑΚΑ)

29 Σεπτεμβρίου:  παγκόσμια ημέρα καρδιάς. Σωστά έκανε ο Πρύτανης Γ Σιάσος του ΕΚΠΑ και έδωσε συμβουλές. Όπως έκανε ο προκατοχός του  για το COVID...

Το Στρες στο Χώρο Εργασίας Αυξάνει τον Καρδιαγγειακό Κίνδυνο στους Άνδρες

Σε ένα μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων, οι εργαζόμενοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις. Η χρόνια επιβάρυνση της υγείας από το άγχος αποτελεί παράγοντα...

Διαβήτης: Λάθος διάγνωση σε χιλιάδες γυναίκες, επειδή οι εξετάσεις βασίζονται στις μετρήσεις των ανδρών!

Απρόσμενα ευρήματα νέας μελέτης για την αξιοπιστία των τεστ για τον διαβήτη. Ο ρόλος της εμμήνου ρύσεως. Χιλιάδες γυναίκες μπορεί να πάσχουν από διαβήτη τύπου...

Ετικέτες