back to top

Κολχικίνη και καρδιά: Νεότερα δεδομένα

“Πρόκειται για μια πραγματική ανακάλυψη” λένε οι ειδικοί

Η κολχικίνη που χρησιμοποιείται εδώ και περισσότερα από 2.000 χρόνια για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, έλαβε έγκριση για να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων, με πολλούς να αναρωτιούνται για την χρήση της.

“Πρόκειται για μια πραγματική ανακάλυψη”, λέει ο γιατρός Guillaume Marquis-Gravel, επεμβατικός καρδιολόγος στο Montreal Heart Institute και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, αναφερόμενος στην κολχικίνη. Το φάρμακο που ονομάζεται αλλιώς Lodoco, χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες και θεραπεία κατά της ουρικής αρθρίτιδας εδώ και πολλά χρόνια και έχει πλέον εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη μείωση της φλεγμονής στο καρδιαγγειακό σύστημα που οδηγεί σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Ο FDA συγκεκριμένα, ενέκρινε την κολχικίνη (Lodoco) για χρήση από ενήλικες με αθηροσκλήρωση, μια πάχυνση και σκλήρυνση των αρτηριών που προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων. Το φάρμακο εγκρίθηκε επίσης για ενήλικες με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Περίεργο ωστόσο, παραμένει το γεγονός πώς ένα φάρμακο για την φλεγμονή των αρθρώσεων, βοηθάει τελικά στην καλή λειτουργία της καρδιά μας.

Από την αρχαία Ρώμη στο ντουλάπι του φαρμακείου μας

Αιώνες νωρίτερα, η κολχικίνη χρησιμοποιούνταν ως δηλητήριο στην αρχαία Ρώμη και ως φάρμακο για τον πόνο στις αρθρώσεις και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις στην αρχαία Αίγυπτο, σύμφωνα με το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών του Εδιμβούργου. Η έρευνα σημειώνει ότι προέρχεται από το φυτό Colchicum autumnale, γνωστό και ως φθινοπωρινός κρόκος. “Η κολχικίνη είναι ένα πολύ παλιό φάρμακο, προέρχεται από τη μητέρα φύση και μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν για τις κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας”, λέει ο Jan Hein Cornel, MD, PhD, καθηγητής καρδιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Radboud στο Alkmaar της Ολλανδίας. Αντίστοιχα μία μελέτη από το Ινστιτούτο Ενδοκρινικών και Μεταβολικών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου Επιστημών της Κίνας, εξηγεί ότι η κολχικίνη χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τη θεραπεία του οικογενειακού μεσογειακού πυρετού και της ουρικής αρθρίτιδας, κυρίως λόγω της αντιγλεγμονώδους ιδιότητας της.

Σήμερα ωστόσο, γίνεται συνεχώς όλο και πιο σαφές στους ερευνητές ότι οι φλεγμονές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στον άνθρωπο. Μπορεί σύμφωνα με τους επιστήμονες να προκαλέσει ρήξη ή διάβρωση των πλακών στο εσωτερικό των αρτηριών που έχουν υποστεί βλάβη από την αθηροσκλήρωση. Οι πλάκες που αποκολλώνται μπορούν να ταξιδέψουν μέσα στα αιμοφόρα αγγεία και να διακόψουν την παροχή αίματος στην καρδιά ή τον εγκέφαλο, προκαλώντας καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Με βάση όλα τα παραπάνω φαίνεται απόλυτα λογικό, τόσο για την ομάδα του Ινστιτούτου Ενδοκρινικών και Μεταβολικών Νοσημάτων, όσο και για πολλές άλλες ομάδες ερευνητών, ότι αυτή η αρχαία θεραπεία θα βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Ήδη με βάση τη μοναδική αποτελεσματικότητά της ως αντιφλεγμονώδους παράγοντα, η κολχικίνη έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, της αθηροσκλήρωσης, της υποτροπιάζουσας περικαρδίτιδας, της αγγειακής επαναστένωσης, της καρδιακής ανεπάρκειας και του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Πιο πρόσφατα, η κολχικίνη έχει επίσης επιδείξει θεραπευτική αποτελεσματικότητα στην ανακούφιση των καρδιαγγειακών επιπλοκών του COVID-19.

kardia

Είναι η κολχικίνη φάρμακο υψηλού κινδύνου;

Προσφάτως ο FDA ενέκρινε τα χάπια Lodoco των 0,5 χιλιοστογραμμαρίων ημερησίως, για να λαμβάνονται μόνα τους ή σε συνδυασμό με φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, με στόχο την αντιμετώπιση της φλεγμονής στο καρδιαγγειακό σύστημα. Αν και η κολχικίνη εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον FDA πριν από περισσότερο από μια δεκαετία ως θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και του μεσογειακού πυρετού – μια φλεγμονώδη νόσο που προκαλεί οξύ πόνο στην κοιλιά, το στήθος και τις αρθρώσεις-, σήμερα ο οργανισμός δίνει το πράσινο φως και για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μέχρι στιγμή φαίνεται να έχει χαμηλό όριο τοξικότητας, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να χρησιμοποιείται με εξαιρετική προσοχή. Η κολχικίνη ενδείκνυται μόνο για διαλειματική χρήση, καθώς υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης σοβαρής φαρμακευτικής αλληλεπίδρασης.

Πηγή: https://www.protothema.gr/stories/article/1417717/nea-anakalupsi-pos-i-kolhikini-ena-farmako-gia-tin-arthritida-prostateuei-apo-kardiakes-prosvoles/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μπορεί η υπέρταση να ρυθμιστεί χωρίς φάρμακα;

Η υπέρταση, δηλαδή η υψηλή αρτηριακή πίεση, σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα προβλήματα υγείας. Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους τρεις ενήλικες έχει...

Υπερπαραθυρεοειδισμός: 5 προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως

Που οφείλεται ο υπερπαραθυρεοειδισμός και σε ποια προβλήματα υγείας μπορεί να οδηγήσει; Τις απαντήσεις δίνει ο κύριος Εμμανουήλ Τσίγκος, Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων, Διευθυντής της...

Νοσοκομεία: Τι αλλάζει για πολίτες και ασθενείς από το 2025

Ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να στήνεται σε ουρές, να υποβάλλει αιτήματα και να περιμένει για να πάρει τα πρακτικά της επέμβασης που έκανε. Στο...

Ετικέτες