Το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση του καρκίνου του πνεύμονα, ανεξάρτητα από το αν το άτομο είναι καπνιστής ή όχι
Ένα ανοσοποιητικό σύστημα που δε λειτουργεί σωστά μπορεί να συντελέσει σε εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα, ακόμα και σε άτομα που δεν καπνίζουν, υποδεικνύει μία νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.
«Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα βοηθά στον έλεγχο της φλεγμονής, τη στιγμή, μάλιστα, που είναι γνωστό ότι η χρόνια φλεγμονή ενισχύει τον καρκίνο. Η έρευνά μας, λοιπόν, δείχνει ότι η δυσλειτουργία στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του πνεύμονα», αναφέρει Rayjean Hung, επικεφαλής ερευνήτρια στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Lunenfeld – Tanenbaum του Νοσοκομείου Sina στο Τορόντο και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Για τη μελέτη αυτή, η ειδικός και η ομάδα της εξέτασαν τα γονίδια 80.000 ανθρώπων για να διαπιστώσουν αν καταστάσεις διαφορετικές από αυτές που συνήθως επηρεάζουν αρνητικά την πνευμονική λειτουργία, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD), μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα. Σχεδόν το 70% των πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα, μάλιστα, έχουν συνυπάρχουσα χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή απόφραξη των αεραγωγών.
«Το ποιος μπορεί να πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα είναι κάτι που ξεπερνά την εξήγηση που δίνεται από το κάπνισμα. Τα ευρήματά μας παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αιτιολογία εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα στους μη καπνιστές και επισημαίνει τη σημασία της σωστής ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος», συμπληρώνει η Δρ. Hung.
Σημειώνεται, τέλος, ότι οι αξονικές τομογραφίες μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο του πνεύμονα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και ότι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου μπορεί να καταστήσει πιθανότερη τη θεραπεία.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα ευρήματα της μελέτης επεκτείνουν τον αριθμό των ανθρώπων που θα πρέπει να ελεγχθούν.