«Διατηρήστε στη διαδρομή τις υγιεινές συνήθειες που ακολουθείτε στο σπίτι» τονίζουν δύο καθηγητές Καρδιολογίας από τις ΗΠΑ που μελέτησαν όλα όσα μπορούν να μας χαλάσουν τις διακοπές
Τα ταξίδια – όχι μόνο εκτός αλλά και εντός των συνόρων – είναι μέρος της κουλτούρας μας, καθώς η χώρα μας επιφυλάσσει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις, φυσικές ομορφιές και ζεστή φιλοξενία στους επισκέπτες της. Και μπορεί το καλοκαίρι τα νησιά να αποτελούν τον απόλυτο προορισμό, πολλοί όμως είναι εκείνοι που τις ημέρες αδείας προτιμούν να τις περάσουν ήσυχα στο σπίτι τους στο χωριό ή στην εξοχή.
Εκείνοι όμως που προγραμματίζουν ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο είναι σημαντικό να λάβουν μερικά μέτρα – ακολουθώντας χρήσιμες συμβουλές ακόμα και για θέματα που μοιάζουν δευτερεύοντα αλλά κάθε άλλο είναι, όπως είναι για παράδειγμα οι στάσεις ή το φαγητό -, ώστε να προστατευτούν από αναπάντεχα. Μάλιστα, οι συμβουλές προέρχονται από δύο καθηγητές Καρδιολογίας από τις ΗΠΑ, οι οποίοι αφού μελέτησαν τα δεδομένα εξέδωσαν σχετικό δελτίο Τύπου με τη σφραγίδα της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (AΗΑ).
«Το κλειδί είναι να διατηρήσετε στη διαδρομή σας όσο το δυνατόν περισσότερο τις υγιεινές συνήθειες που ακολουθείτε στο σπίτι» υπογραμμίζει ο δρ Ian Neeland, αναπληρωτής καθηγητής Προληπτικής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, στο Κλίβελαντ.
«Το παν είναι ο προγραμματισμός» προσθέτει από την πλευρά της η δρ Puja Mehta, αναπληρώτρια καθηγήτρια Προληπτικής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory, στην Ατλάντα. Η αιτία; «Είναι απολαυστικός ως διαδικασία και μας γλιτώνει από πολύ στρες στην πορεία» εξηγεί η ειδικός.
Επειτα οι δύο τους γράφουν μία προς μία τις επτά καλές συνήθειες που πρέπει να τηρούνται στα ταξίδια με το αυτοκίνητο, ευχόμενοι σε όλους «καλό δρόμο!».
1. «Κλειδί» η καλή ενυδάτωση
Η καλή ενυδάτωση πρέπει να αποτελεί απαράβατο κανόνα. Να έχετε μαζί στο αυτοκίνητο μπουκάλια με νερό και ένα φορητό ψυγείο ώστε να παραμένουν δροσερά ακόμα κι όταν έξω… σκάει ο τζίτζικας. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα σταματάτε για να αγοράζετε αναψυκτικά και άλλα ροφήματα που προσθέτουν στον οργανισμό έξτρα ζάχαρη.
2. Στάση κάθε δύο ώρες
Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με αυτοκίνητο οι επιβάτες είναι καθιστοί, δεν σημαίνει ότι το σώμα δεν κουράζεται. Και αυτό διότι η πολύωρη ακινησία στο αυτοκίνητο δυσχεραίνει την καλή κυκλοφορία του αίματος. Υπό το πρίσμα αυτό, καλό θα ήταν να σταματάτε τουλάχιστον κάθε δύο ώρες, ώστε να σηκώνεστε και να περπατάτε λίγο.
Η σύσταση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων. Υπενθυμίζεται δε πως οι θρομβώσεις είναι επικίνδυνες, διότι μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλο σοβαρό πρόβλημα. Στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων ανήκουν, μεταξύ άλλων, οι καπνιστές, τα παχύσαρκα άτομα, οι έγκυοι, οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια αλλά και οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ή/και κολπική μαρμαρυγή
Επίσης, τακτικά διαλείμματα κατά το ταξίδι με αυτοκίνητο χρειάζονται και όσοι πάσχουν από ορθοπαιδικά προβλήματα, όπως ο πόνος στη μέση. Οι ασθενείς αυτοί πρέπει επιπλέον να φροντίσουν να στηρίζουν τη μέση τους όταν κάθονται – π.χ. τοποθετώντας ένα μαξιλαράκι.
3. Ασπίδα στον ήλιο
Ο ήλιος δεν… καίει μόνο στην παραλία αλλά διαπερνά και τα τζάμια του αυτοκινήτου. Αυτός είναι και ο λόγος που στο ταξίδι σας δεν πρέπει να ξεχνάτε να φοράτε αντηλιακό αλλά και γυαλιά ηλίου. Αυτό ισχύει για όλους τους επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.
4. Πώς να αποθηκεύσετε τα φάρμακα
Κατά τον προγραμματισμό του ταξιδιού είναι επιβεβλημένο να μην ξεχάσετε στη λίστα με «τα πράγματα που πρέπει να πακετάρω» να συμπεριλάβετε και τα φάρμακά σας, συνυπολογίζοντας πως πρέπει να εκτιμήσετε τις επαρκείς ποσότητες.
Εξίσου σημαντικό όμως είναι να μεριμνήσετε να τα αποθηκεύσετε σε σωστό μέρος, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να τα αλλοιώσουν και να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο εγκυμονεί κινδύνους.
Συνεπώς, ο χώρος των αποσκευών είναι ο χειρότερος για τα φάρμακα, καθώς εκεί η θερμοκρασία είναι κατά κανόνα αυξημένη. Προτιμότερο είναι να τα έχετε μαζί σας, στην καμπίνα των επιβατών. Ετσι θα διατηρούνται πιο δροσερά και θα έχετε επιπλέον άμεση πρόσβαση σε αυτά.
Υπογραμμίζεται δε πως «παγίδα» αποτελεί το γεγονός ότι η αλλοίωση συνήθως δεν μπορεί να εντοπιστεί με… γυμνό μάτι, συνεπώς δεν είναι πάντοτε εύκολο να καταλάβει ο ασθενής κοιτάζοντας το χάπι, το σιρόπι ή το ενέσιμο διάλυμα αν έχει επηρεαστεί από τη ζέστη.
5. Μην αμελήσετε σοβαρά συμπτώματα
Αν στη διάρκεια του ταξιδιού σας αναπτύξετε ένα σοβαρό σύμπτωμα ή κάποιο πρόβλημα, είναι σημαντικό να το ελέγξετε αμέσως και όχι να περιμένετε μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας. Σταματήστε το αυτοκίνητο σε ένα ασφαλές σημείο και καλέστε τον γιατρό σας ή ένα ασθενοφόρο. Ειδάλλως, πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.
6. Η ξεκούραση οδηγεί σε ένα ασφαλές ταξίδι
Ο καλός ύπνος αποτελεί προϋπόθεση για ένα καλό και ασφαλές ταξίδι. Μην οδηγείτε ποτέ όταν νιώθετε κουρασμένοι ή αισθάνεστε τα μάτια σας να κλείνουν. Αν το ταξίδι με το αυτοκίνητο είναι πολύωρο και υπάρχει δυνατότητα, να οδηγείτε εναλλάξ με ένα άλλο άτομο. Και οπωσδήποτε να κάνετε στάση το βράδυ για να κοιμηθείτε και οι δύο καλά. Χρειάζονται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να ξεκουραστεί ο οργανισμός.
7. Προσοχή στο… μενού
Η καλή διατροφή ισχύει και για τα ταξίδια. Οι σταθμοί στις εθνικές οδούς είναι γεμάτοι με κάθε είδους πρόχειρο φαγητό και λιχουδιές, που περιέχουν πολλά λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Το να φάτε μία φορά κάτι ανθυγιεινό δεν θα σας βλάψει. Το να τρέφεστε όμως σε όλο το ταξίδι με τυρόπιτες, μπισκότα και σοκολάτες δεν αποτελεί λύση.
Οι δύο καθηγητές Καρδιολογίας επιμένουν άλλωστε πως το σημείο-«κλειδί» είναι ο προγραμματισμός. Και στο πλαίσιο αυτό συνιστούν να έχετε προβλέψει να έχετε στο αυτοκίνητο υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα, σάντουιτς (χωρίς σος και πολλά αλλαντικά) και ξηρούς καρπούς.
Η έρευνα
Πάντως, πρόσφατη έρευνα ανέδειξε τους Ελληνες ως τους πιο πειθαρχημένους οδηγούς όταν σχεδιάζουν να ταξιδέψουν, με την οργάνωση και τον προγραμματισμό να αποτελούν τους δύο πιο σημαντικούς συμμάχους τους.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Ipsos που διενήργησε την έρευνα (2020) μεταξύ 11 κρατών στην Ευρώπη, οι έλληνες οδηγοί σε ποσοστό 94% προγραμματίζουν ένα ταξίδι μεγαλύτερο των τριών ωρών τη στιγμή που πιστεύουν ότι είναι λιγότερο κουρασμένοι. Αξίζει δε να σημειωθεί πως το αντίστοιχο ποσοστό για τους Σουηδούς και τους Ιταλούς πέφτει στο 87%, στους Γάλλους στο 83% και για τους Γερμανούς στο 82%.
Πηγή: https://www.in.gr/2022/07/22/health/body/kardia-epta-symvoules-gia-osous-taksideyoun-aytokinito/