«Κάντε αυτές τις εξετάσεις κάθε χρόνο, είναι σωτήριες»

Η πρόληψη είναι κομβικής σημασίας για τα ογκολογικά νοσήματα και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οργανωμένα προγράμματα στο ΕΣΥ (πλην του νέου προγράμματος Φώφη Γεννηματά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού) είναι σημαντικό να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το Ογκολογικό Συνέδριο που έγινε πριν λίγες ημέρες στο Ηράκλειο ήταν και ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ένας απλός τακτικός έλεγχος που μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ανθρώπου.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην «Π» ο καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας  Δημήτρης Μαυρουδής, ο έλεγχος αφορά στον γενικό πληθυσμό, γίνεται πριν ο καρκίνος δώσει συμπτώματα και βοηθάει στην πρώιμη διάγνωση.

Για άνδρες και γυναίκες

Ποιες είναι οι εξετάσεις αυτές: Για τις γυναίκες είναι η μαστογραφία, ο υπέρηχος μαστού και το τέστ -Παπανικολάου, μια φορά τον χρόνο.

ια κορίτσια και αγόρια στην εφηβεία το εμβόλιο εναντίον του HPV.

Για τους άνδρες συνιστάται η ειδική εξέταση αίματος για την διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, σε συνεννόηση με τον γιατρό μετά την ηλικία των 50 ετών.

Για γυναίκες και άνδρες συστήνεται η κολονοσκόπηση μετά τα 50 και κάθε 5-10 χρόνια ανάλογα με τις υποδείξεις του γιατρού.

Ο κ. Μαυρουδής τονίζει ότι πρόκειται για κρίσιμη εξέταση που δεν πρέπει να αμελούμε γιατί προλαμβάνει τον καρκίνο στο παχύ έντερο.

Αναφορικά με την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, συνιστάται αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης κάθε χρόνο, σε καπνιστές 50-80 ετών αλλά και ανθρώπους που κάπνιζαν στο παρελθόν 1 πακέτο την ημέρα για 20 χρόνια.

«Θεωρητικά, υπογράμμισε ο καθηγητής Ογκολογίας με αυτές τις εξετάσεις θα μπορούσε να προληφθεί ή να διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο το 40% των καρκίνων, άρα είναι σημαντικό να τις βάλουμε στο πρόγραμμά μας και να μην τις κάνουμε περιοδικά, όπως συμβαίνει σήμερα.

Ο κ. Δημήτρης Μαυρουδής


Πηγή: https://www.patris.gr/2023/11/22/dimitris-mayroydis-kante-tis-exetaseis-chrono-sotiries/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πρώτη επέμβαση με χρήση υπερήχων σε ασθενή με Αλτσχάιμερ

Μια ηλικιωμένη ασθενής που έπασχε από Αλτσχάιμερ υποβλήθηκε στην πρώτη αναίμακτη επέμβαση εγκεφάλου με εστιασμένους υπερήχους. Πρόκειται για μια εξαιρετικά πρωτοποριακή επέμβαση, ένα σπουδαίο...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 17.4.2024 – Μελέτες

to be continued..... OMT:optical medical therapy Κατάλληλοι για την μελέτη ήταν ασθενείς που  προέκυψαν μετά από  ΣΦ  για  XΣΝ(83%) και ΟΣΣ με  ένοχη ευάλωτη πλάκα (>50%)...

Νέα εποχή στις επεμβάσεις καρδιάς, χωρίς στερνοτομές

Η καρδιοχειρουργική έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη νέων, λιγότερο επεμβατικών τεχνικών που μειώνουν τον χρόνο νοσηλείας και επιταχύνουν εντυπωσιακά την...

Ετικέτες