Καλύτερη διάγνωση με αξονική στεφανιογραφία ή τεστ κοπώσεως;

Εξετάσεις για τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου σε ασθενείς με πόνο στο στήθος δίνουν διαφορετικές πληροφορίες – Ποιες εξετάσεις επιλέγουν οι θεράποντες γιατροί;

Αξεπέραστες φαίνεται πως είναι οι πληροφορίες που δίνει το τεστ κοπώσεως για τους ασθενείς που εμφανίζουν πόνο στο στήθος σε ότι αφορά τον κίνδυνο προσβολής από καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Την ίδια στιγμή, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κανείς το έμφραγμα είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει άρθρο του επιστημονικού περιοδικού JAMA που διερευνά τα οφέλη από την αξονική στεφανιογραφία.

Όπως εξηγεί το άρθρο, η αξονική στεφανιογραφία, είναι μια αξονική τομογραφία που δίνει εικόνα υψηλής ανάλυσης της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων που την τροφοδοτούν και τα οποία ονομάζονται στεφανιαίες αρτηρίες.

Υπάρχουν 2 τύποι αξονικής στεφανιογραφίας: η αγγειογραφία των στεφανιαίων και η τομογραφία ασβεστίου στεφανιαίων αρτηριών. Και οι δύο εξετάσεις γίνονται σε αξονικό τομογράφο.

Πλεονεκτήματα

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη μιας αξονικής στεφανιογραφίας;

Η στεφανιαία CT αγγειογραφία μπορεί να δείξει αν υπάρχουν αποφράξεις από αθηρωματική πλάκα στις στεφανιαίες αρτηρίες. Η αθηρωματική πλάκα είναι μια ουσία που αποτελείται από χοληστερόλη, ασβέστιο και άλλα υλικά που συσσωρεύεται στις αρτηρίες με την πάροδο των ετών.  Μπορεί να γίνει σε ασθενείς με συμπτώματα καρδιοπάθειας, όπως πόνος στο στήθος όταν κινητοποιούνται.

Η τομογραφία ασβεστίου στεφανιαίων αρτηριών μετρά την ποσότητα ασβεστώσεων που έχουν συσσωρευθεί στο επιθήλιο των στεφανιαίων αρτηριών. Δεν δείχνει εάν οι αρτηρίες έχουν απόφραξη, ούτε να αξιολογήσει τη λειτουργία της καρδιάς. Μπορεί να γίνει σε ασθενείς με μέτριο κίνδυνο καρδιοπάθειας, όταν πιο αποτελεσματικά εργαλεία πρόγνωσης της νόσου δεν παρέχουν αρκετά στοιχεία.

Μειονεκτήματα

Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις από μια αξονική στεφανιογραφία;

Κανένα από τα δύο τεστ δεν μπορεί να υποδείξει συγκεκριμένους τρόπους μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακού επεισοδίου, ούτε παρέχει προγνωστικό τρόπο εκτίμησης του κινδύνου της καρδιακής προσβολής, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν υψηλής ποιότητας αποδεικτικά στοιχεία ώστε να υποστηριχθεί η καθιερωμένη χρήση της συγκεκριμένης εξέτασης αξονικής τομογραφίας, επισημαίνει το άρθρο και αναλύει τις ακόλουθες παραμέτρους:

  • Ανησυχία χωρίς λόγο: Η αθηρωματική πλάκα και οι ασβεστώσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες υπάρχουν και σε υγιή άτομα που δεν θα υποστούν ποτέ καρδιακή προσβολή. Η ανακάλυψη αθηρωμάτωσης ή ασβεστώσεων προκαλεί αυξημένη ανησυχία και επιπλέον θεραπευτικές προσεγγίσεις χωρίς αποδεδειγμένο όφελος. Για αυτούς τους λόγους, οι εξετάσεις δεν συνιστώνται συνήθως σε άτομα χωρίς συμπτώματα που θέλουν να γνωρίζουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Επιπλέον, οι τομογραφίες συχνά εντοπίζουν άσχετα ευρήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε περιττές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις.
  • Πολλαπλές εξετάσεις και θεραπείες: Όταν τα άτομα με συμπτώματα καρδιακής νόσου κάνουν στεφανιαία αγγειογραφία αντί για παραδοσιακό τεστ κοπώσεως, είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν με νέα φάρμακα και επεμβατικές διαδικασίες. Αυτές οι επιπλέον θεραπείες, όμως, δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν σημαντικά τα ποσοστά θανάτου.
  • Έκθεση σε ακτινοβολία: Κάθε αξονική στεφανιογραφία εκθέτει τους ασθενείς εκθέτει σε σχετικά υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Η επανειλημμένη έκθεση σε ακτινοβολία έχει συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου καρκίνου.
  • Αλλεργική αντίδραση: Σπάνια, το σκιαγραφικό που χρησιμοποιείται για την αγγειογραφία, προκαλεί αλλεργική αντίδραση.
  • Πρόσθετο κόστος: Οι αξονικές στεφανιογραφίες δεν καλύπτονται πάντα από ασφάλιση, γεγονός που οδηγεί σε υψηλό κόστος απευθείας πληρωμών.

Οι εναλλακτικές επιλογές

Ο καλύτερος τρόπος αποτροπής ενός εμφράγματος είναι μέσω του τρόπου ζωής.

Η αποφυγή του καπνού, η διατήρηση υγιεινής διατροφής και φυσιολογικού βάρους, η σωματική δραστηριότητα και η θεραπεία του υπάρχοντος διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης συνιστώνται σε όλους, ανεξάρτητα από τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Για τους περισσότερους ασθενείς, μια αξονική στεφανιογραφία δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή στις συστάσεις του γιατρού ή τη θεραπεία. Επιπλέον, οι ασβεστώσεις στα στεφανιαία δεν αλλάζουν από τον τρόπο ζωής ή τα φάρμακα.

Υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες μετρήσεις, που βαθμολογούν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού, οι οποίες χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό κατάστασης καπνίσματος, αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης, ηλικίας και άλλων παραγόντων κινδύνου.

Το τεστ κοπώσεως είναι ένα πιο κατατοπιστικό πρώτο τεστ για άτομα με πόνους στο στήθος που είναι ύποπτοι για καρδιακό επεισόδιο, καταλήγει το άρθρο.

Πηγή: https://www.in.gr/2023/03/08/b-science/kalyteri-diagnosi-aksoniki-stefaniografia-test-koposeos/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες