ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ RAPID TEST

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής σημειώνει πως κανείς δεν μπορεί να ελέγξει αν ο λήπτης του βιολογικού δείγματος είναι εκπαιδευμένος να κάνει σωστή λήψη
Πονεμένη ιστορία χαρακτηρίζει τα rapid test ο Ιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής καθώς όπως επισημαίνει η διενέργεια τους από μη εργαστηριακούς γιατρούς έχει πολλά αδύνατα σημεία και τείνει να εξελιχθεί σε «δούρειο ίππο» στην προσπάθεια ανάσχεσης της ανησυχητικής εξάπλωσης της πανδημίας.
Σε σχετική ανακοίνωση, ο Ιατρικός Σύλλογος σημειώνει πως κανείς δεν μπορεί να ελέγξει αν ο λήπτης του βιολογικού δείγματος είναι εκπαιδευμένος να κάνει σωστή λήψη και εγείρει αμφιβολίες για το αν γίνεται ορθή διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων που προκύπτουν.
«Έχουν λοιπόν μετατραπεί τα rapid test σε εμπορικό προϊόν, που όλοι αναζητούν να το προμηθευτούν στην πιο συμφέρουσα τιμή, χωρίς κανένα άλλο κριτήριο. Σπέρνουμε ανέμους και πολύ σύντομα θα θερίζουμε θύελλες…», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση θίγοντας και το ζήτημα του ανταγωνισμού.
Παράλληλα σημειώνεται πως με το μέτρο της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων ειδικευομένων ιατρών δημιουργήθηκαν κενά ενώ «ταυτόχρονα πάγωσε η ανανέωση των κενών με νέους ειδικευόμενους».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής:
«Rapid test, μια πονεμένη ιστορία…
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας θα θέλαμε ως Ιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής να σχολιάσουμε τα εξής:
Ως γνωστόν, η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους ανεμβολίαστους πολίτες να εκτελούν 2 rapid test εβδομαδιαίως σε ιδιωτικές δομές, με δική τους δαπάνη. Το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να διευρύνει το δίκτυο εκτέλεσης αυτών των εξετάσεων, έδωσε τη δυνατότητα τα rapid test να εκτελούνται και από μη Εργαστηριακούς Ιατρούς, όπως και από νοσηλευτές και φαρμακοποιούς. Από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής της όμως, διαπιστώσαμε ότι η παραπάνω στρατηγική έχει πολλά αδύνατα σημεία και τείνει να εξελιχθεί σε «δούρειο ίππο» στην προσπάθεια ανάσχεσης της ανησυχητικής εξάπλωσης της πανδημίας.
Πρέπει καταρχάς να τονίσουμε το αυτονόητο, ότι η λήψη ρινοφαρυγγικού ή στοματοφαρυγγικού δείγματος και η εκτέλεση μιας εργαστηριακής δοκιμασίας αποτελούν Ιατρική πράξη. Θεωρούμε ότι με τον τρόπο που εκτελούνται τα rapid test σήμερα, κανείς δεν μπορεί να ελέγξει αν ο λήπτης του βιολογικού δείγματος είναι εκπαιδευμένος να κάνει σωστή λήψη (για να μην αναφέρουμε τα περίφημα test σιέλου, που είναι ευρύτατα διαδεδομένα στα φαρμακεία, κατά παράβαση των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ).
Επιπλέον, αμφιβάλουμε έντονα για το κατά πόσο γίνεται ορθή διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων, που προκύπτουν.
Επίσης, εκτός των Ιατρών που έχουν εκπαιδευτεί χρόνια γι’ αυτό, ποιός μπορεί να αξιολογήσει το αποτέλεσμα του rapid test σε συνδυασμό με την κλινική εικόνα, το επιδημιολογικό ιστορικό κλπ.; Και ποιός φέρει τελικά την ευθύνη για το αποτέλεσμα μιας Ιατρικής πράξης, που μπορεί να έχει απρόβλεπτες, σοβαρότατες συνέπειες; Δεν θα θέλαμε να μπούμε σε λεπτομέρειες για το τι μπορεί να σημαίνει ένα «ψευδώς» θετικό και κυριότερα ένα «ψευδώς» αρνητικό αποτέλεσμα!
Τέλος, θα έπρεπε να θίξουμε και το ζήτημα της τιμής των rapid test, που για λόγους εμπορικού ανταγωνισμού έχουν πάρει την κατιούσα, γεγονός που ασφαλώς εξυπηρετεί τους εξεταζόμενους, ωστόσο ενέχει τον κίνδυνο υποβάθμισης της ποιότητας (για να μην αναφέρουμε τον κίνδυνο ευτελισμού) μιας Ιατρικής πράξης. Έχουν λοιπόν μετατραπεί τα rapid test σε εμπορικό προϊόν, που όλοι αναζητούν να το προμηθευτούν στην πιο συμφέρουσα τιμή, χωρίς κανένα άλλο κριτήριο. Σπέρνουμε ανέμους και πολύ σύντομα θα θερίζουμε θύελλες…
Αυτά άραγε είχε κατά νου η Κυβέρνηση, όταν αποφάσιζε να διευρύνει τόσο μαζικά το δίκτυο εκτέλεσης των rapid test και να τα διατιμήσει, για να μην ταλαιπωρήσει, από άποψη χρόνου και χρήματος, τους ανεμβολίαστους πολίτες;
Ως Ιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής διαμαρτυρόμαστε για την λανθασμένη χρήση των rapid test, που θεωρούμε ότι αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της COVID-19, και απευθύνουμε έκκληση στην πολιτεία να επανεξετάσει και να αυστηροποιήσει τους κανόνες χρήσης τους.
Ζητήματα για θέσεις ειδικευομένων Ιατρών
Με το μέτρο της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων ειδικευομένων ιατρών δημιουργήθηκαν κενά ενώ ταυτόχρονα ‘’πάγωσε’’ η ανανέωση των κενών με νέους ειδικευόμενους. Η γραφειοκρατία αποτελεί σημαντικό λόγο καθυστέρησης επίλυσης του ζητήματος. Οι θέσεις αυτών των ειδικευόμενων παραμένουν κατειλημμένες με αποτέλεσμα να μη μπορούν να γίνουν προσλήψεις νέων ιατρών που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν την ειδικότητα τους».

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2021/11/rapid-test.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και από καρκίνο του πνεύμονα, με αυξανόμενες ενδείξεις επιπτώσεων και...

Κλινικές μελέτες: Νέα εμπόδια από επιτροπή του ΕΟΦ, μπλοκάρουν την εγκριτική διαδικασία

Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της αύξησης του αριθμού των κλινικών μελετών για την ανάπτυξη νέων...

Βρετανία: Μόλις το 24% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η ικανοποίηση στην Βρετανία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Η ικανοποίηση...

Ετικέτες