Ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Τούτουζας σχολιάζει τη χθεσινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca αλλά και το περιστατικό με την 63χρονη που κατέληξε στο Ίλιον, μισή ώρα περίπου μετά τον εμβολιασμό της.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) παρακολουθούν στενά τις καταγραφές παρενεργειών από όλα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και ειδικά του εμβολίου της AstraZeneca. Αλλά μέχρι στιγμής τα 60 μόλις περιστατικά με θρομβώσεις που έχουν παρουσιαστεί στα δεκάδες εκατομμύρια δόσεων που έχουν γίνει στην Ευρώπη (εκ των οποίων τα 30 εκατομμύρια στη Μεγάλη Βρετανία), δεν δικαιολογούν ανησυχία.
Επειδή όμως ο καθένας εξ ημών έχει δικαίωμα σε εμβόλια και θεραπείες που δεν δημιουργούν δεύτερες σκέψεις, ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί, δεν περνάει και -δεν πρέπει να περνάει- απαρατήρητος από κανέναν και οι επιστημονικές παρατηρήσεις συνεχίζονται.
Οι ειδικοί εικάζουν ότι ίσως κάποιοι έχουν γενετική προδιάθεση για να τους δημιουργηθεί θρόμβωση αλλά ακόμα κι αν κάτι τέτοιο υπάρχει, αφορά ένα ελάχιστο ποσοστό ανθρώπων, που δεν ξεπερνά το ποσοστό των αναμενόμενων παρενεργειών σε όλες ανεξαιρέτως τις φαρμακευτικές ουσίες.
Αν κάτι μάς έμαθε η περιπέτεια με την πανδημία, είναι ότι ακόμα και οι πιο «ειδικοί» δεν τα ξέρουν όλα και ότι η επιστήμη της Ιατρικής επιφυλάσσει πάντα εκπλήξεις… Τόσο ως προς την «συμπεριφορά» της COVID-19 στον ανθρώπινο οργανισμό, όσο και ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που δημιουργήθηκαν για να την αντιμετωπίσουν, παρουσιάζονται συνεχώς νέα στοιχεία που η επιστημονική κοινότητα καλείται να αποκωδικοποιήσει και να αντιμετωπίσει. Ένα από τα τελευταία είναι αδιαμφισβήτητα το εμβόλιο της AstraZeneca/ Οξφόρδης που έχει διχάσει και προβληματίσει…
Ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Τούτουζας μάς λέει την δική του άποψη για δύο επιμέρους θέματα. Πρώτον την χθεσινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το επίμαχο εμβόλιο, και δεύτερον για το περιστατικό με την 63χρονη που κατέληξε στο Ίλιον μισή ώρα περίπου μετά τον εμβολιασμό της.
«Ο ΕΜΑ έκανε νέες ανακοινώσεις εν πολλοίς καθησυχαστικές για το εμβόλιο της AstraZeneca. Θέλουμε ένα δικό σου σχόλιο σε αυτές», ζητήσαμε από τον καθηγητή ο οποίος σημείωσε: «Πράγματι ο ΕΜΑ έκανε καθησυχαστικές δηλώσεις για τις θρομβώσεις που έχουν αναφερθεί για το εμβόλιο της AstraZeneca (Vaxzevria). Έχουν αναφερθεί πολύ σπάνια περιστατικά θρομβώσεων στην Ευρώπη, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ακόμη ότι έχουν αιτιολογική συσχέτιση με τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου.
Με δεδομένη την πολύ υψηλή μεταδοτικότητα του ιού αυτή την εποχή στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, είναι προφανές ότι οι όποιοι κίνδυνοι θρομβώσεων δεν αναστέλλουν το πολύ μεγάλο όφελος από το εμβόλιο.
Βέβαια η καταγραφή των ανεπιθύμητων ενεργειών συνεχίζεται και ίσως να βρεθούν κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες για τη θρόμβωση. Επαναλαμβάνω όμως ότι αιτιολογική συσχέτιση με το εμβόλιο δεν έχει ακόμη αποδειχθεί. Μην ξεχνάμε ότι και η νόσος από COVID-19 επιπλέκεται με αυξημένο θρομβωτικό κίνδυνο».
Όσο για το θέμα της 63χρονης που όπως έχει γίνει γνωστό, είχε βεβαρημένο καρδιολογικό ιστορικό και άλλα υποκείμενα νοσήματα και για την οποία χθες ο ιατροδικαστής διέκρινε μακροσκοπικά πνευμονικό οίδημα και προϋπάρχουσα καρδιολογική νόσο και επιφυλάχθηκε να βγουν τα αποτελέσματα ιστολογικών και άλλων εξετάσεων, ο καθηγητής Καρδιολογίας μάς σχολιάζει:
«Όσον αφορά το θάνατο της 63χρονης μισή ώρα μετά τον εμβολιασμό δεν είναι εύκολο να συσχετισθεί με το εμβόλιο. Εξ’ όσων γνωρίζω από τα ΜΜΕ είχε ήδη καρδιακό ιστορικό εμφράγματος και διαπιστώθηκε πνευμονικό οίδημα. Έτσι είναι εξαιρετικά απίθανο να αποδειχθεί ότι ο θάνατος προήλθε από το εμβόλιο ή από τη φυσική εξέλιξη της νόσου. Αναμένονται βέβαια και άλλες εξετάσεις για το συγκεκριμένο περιστατικό. Η άποψή μου είναι να ακολουθήσουμε τους κανόνες της επιστήμης και τα αρμόδια όργανα, όπως ο ΕΜΑ, παρακολουθούν στενά τις ανεπιθύμητες δράσεις των εμβολίων. Αν εγκρίνουν την συνέχιση της χορήγησης των εμβολίων θα πρέπει να εμπιστευθούμε την σύστασή τους».
Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca
Η Επιτροπή Ασφάλειας του EMA (PRAC) συνεδρίασε στις 31 Μαρτίου, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εξέτασής της για πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος που σχετίζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca (που τώρα ονομάζεται Vaxzevria).
Ο EMA συγκάλεσε μια ειδική συνάντηση ομάδας εμπειρογνωμόνων τη Δευτέρα 29 Μαρτίου, για να παράσχει περαιτέρω συμβολή στην τρέχουσα αξιολόγηση. Ανεξάρτητοι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες με μια σειρά ιατρικών ειδικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων αιματολόγων, νευρολόγων και επιδημιολόγων, συζήτησαν συγκεκριμένες πτυχές, όπως πιθανούς μηχανισμούς, εάν θα μπορούσαν να εντοπιστούν υποκείμενοι παράγοντες κινδύνου και ποια πρόσθετα δεδομένα χρειάζονται για να χαρακτηρίσουν περαιτέρω τα παρατηρούμενα συμβάντα και τον πιθανό κίνδυνο.
Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης θα συζητηθεί από την PRAC και θα τροφοδοτήσει τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση.
Προς το παρόν, η ανασκόπηση δεν έχει εντοπίσει συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, όπως ηλικία, φύλο ή προηγούμενο ιατρικό ιστορικό διαταραχών πήξης, για αυτά τα πολύ σπάνια συμβάντα. Η αιτιώδης σχέση με το εμβόλιο δεν είναι αποδεδειγμένη, αλλά είναι δυνατή και συνεχίζεται η περαιτέρω ανάλυση. Όπως ανακοινώθηκε στις 18 Μαρτίου, ο EMA είναι της άποψης ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη του COVID-19, με τον σχετικό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών.