ΗΚΓ ευρήματα που σχετίζονται με χειρότερη έκβαση της νόσου Covid – 19

Είναι γνωστό ότι κατά τη λοίμωξη  SARS-CoV-2 δύναται να προσβληθεί το μυοκάρδιο, πέραν της προσβολής του αναπνευστικού συστήματος, γεγονός που σχετίζεται με χειρότερη έκβαση της νόσου.

Έως τώρα δεν υπήρχαν δεδομένα εάν το κλασικό ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), είναι χρήσιμο εργαλείο για τη διαστρωμάτωση  κινδύνου στους προσβληθέντες ασθενείς από κορωνοϊό.

Μελετήθηκαν 324  ασθενείς που προσήλθαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με επιβεβαιωμένη διάγνωση λοίμωξης SARS-COV-2.

Από το ΗΚΓ 12 απαγωγών, αξιολογήθηκαν ο  ρυθμός, η συχνότητα, η κολποκοιλιακή και ενδοκοιλιακή αγωγή, τα παθολογικά επάρματα Q / QS, οι διακυμάνσεις του  ST διαστήματος, οι μεταβολές  του Τ κύματος, η διάρκεια του διορθωμένου QT και η παρουσία ταχυαρρυθμιών.

Κατά τη μέση παρακολούθηση  31 ± 11 ημερών, σημειώθηκαν 44 θάνατοι (13,6%).

Τα ΗΚΓ ευρήματα που σχετίστηκαν σημαντικά με τη θνητότητα ήταν:

Η κολπική μαρμαρυγή (P = 0,002),

η υψηλή καρδιακή συχνότητα (P =0,002),

ο αποκλεισμός αριστερού σκέλους (LBBB, P <0,001),

η διάρκεια του QRS > _110 ms (P <0,001),

η κατάσπαση του ST διαστήματος (P <0,001),

η παρουσία παθολογικών επαρμάτων  Q / QS (P = 0,034),

οι πρόωρες κοιλιακές συστολές  (PVC, P = 0,051) καθώς και η παρουσία οιουδήποτε πρωτοεμφανισθέντος παθολογικού ΗΚΓ ευρήματος [hazard ratio (HR) 4.58; 95% confidence interval (CI) 2.40–8.76; P < 0.001].  

Σε πολυμεταβλητή ανάλυση, η διεύρυνση του QRS (P = 0,002), η διάρκεια QRS  > _110 ms (P = 0,03), το LBBB (P = 0,014) και η παρουσία οποιασδήποτε ΗΚΓ ανωμαλίας (P = 0,04) διατήρησαν σημαντικά ανεξάρτητη σχέση με τη θνητότητα.

Συμπερασματικά λοιπόν το ΗΚΓ 12 απαγωγών, αξίζει της προσοχής μας  για μια αρχική διαστρωμάτωση  κινδύνου, ασθενών που προσβλήθηκαν από το νέο κορωνοϊό SARSCoV-2.

Βιβλιογραφία:

Electrocardiographic findings at presentation and clinical outcome in patients with SARS-CoV-2 infection

Europace (2020) 00, 1–7

doi:10.1093/europace/euaa245

Επιμέλεια:

Αγγελική Ζαχαράκη

Καρδιολόγος

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ηπατίτιδα Β και C σε άνοδο στην Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας

Για πολλά αδιάγνωστα περιστατικά ηπατίτιδας Β και C κάνει λόγο έκθεση του ECDC, επισημαίνοντας ότι διαγιγνώσκονται όταν είναι ήδη αργά και έχει παρουσιαστεί κίρρωση...

Ιστορικό καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων σε ανθρώπους με υπέρταση

Ο υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης συμβάντων καρδιαγγειακής νόσου εκτός εμφράγματος παρατηρήθηκε σε επιζώντες από καρκίνο που έλαβαν χημειοθεραπεία σε σύγκριση με όσους δεν έλαβαν ή...

Αδυνάτισμα: Με διαλειμματική νηστεία ή μέτρηση θερμίδων;

Νέα μελέτη αμφισβητεί τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας και παρέχει μια διαφορετική διάσταση από αυτή που γνωρίζαμε έως τώρα Ο συνολικός αριθμός των θερμίδων που...

Ετικέτες