back to top

Η τρίτη δόση θα είναι καθοριστικής σημασίας για τους υγειονομικούς

Την διαπίστωση ότι η τρίτη δόση εμβολίου θα είναι καθοριστική για τους υγειονομικούς έκανε απόψε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε για να παραμείνει αποτελεσματικό το εμβόλιο και να αποφευχθούν λοιμώξεις από τον ιό στο νοσοκομειακό και στο οικογενειακό περιβάλλον των υγειονομικών καθώς και για να μην επιβαρύνουν το σύστημα απουσιάζοντας από την εργασία τους, είναι πιθανό να μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου.

Μάλιστα έκανε αναφορά σε Αμερικανική μελέτη σε 227 επαγγελματίες υγείας από τους οποίους 130, ποσοστό 57,3% ήταν θετικοί στον μοριακό έλεγχο κάτι που δείχνει ότι με τον καιρό η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε στο 65% από 90% που ήταν πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα.

Αναφερόμενη για μία ακόμη φορά στην ανάγκη τρίτης δόσης εμβολίου, επανέλαβε ότι αυτή θα αρχίσει να χορηγείται στους ανοσοκατασταλμένους αλλά και σε όσους διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Επίσης μία άλλη κατηγορία που βρίσκεται σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση είναι όσοι είναι ηλικίας άνω των 60 ετών. Η ίδια αναφερόμενη στην περίοδο που πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση είπε ότι για τους ανοσοκατεσταλμένους αυτό μπορεί να συμβεί και τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση ενώ για τον υπόλοιπο πληθυσμό, είπε ότι η δόση μπορεί να γίνει έξι έως οκτώ μήνες μετά από τη δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων.

Ωστόσο παρατήρησε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητούμε την τρίτη δόση όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν τα τεστ αντισωμάτων μπορούν να δείξουν ποιοι πραγματικά χρειάζονται την τρίτη δόση, είπε ότι τα τεστ αντισωμάτων εξαρχής χρησιμοποιήθηκαν για επιστημονικούς λόγους και όχι σε ατομικό επίπεδο και πρόσθεσε ότι «δεν συστήνεται ο προσδιορισμός των αντισωμάτων καθώς δεν αποτελεί και δεν θα αποτελέσει πρακτική για το αν θα πρέπει κάποιος να κάνει το εμβόλιο ή όχι».

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού παραθέτοντας τα στοιχεία ισραηλινής μελέτης στην οποία αξιολογήθηκαν περισσότερα από 400 άτομα με κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση. Όπως είπε η ίδια από τα άτομα αυτά, μόνο 1% είχε ήπια αλλεργική αντίδραση και 0,7% αναφυλακτική αντίδραση, η οποία όμως αντιμετωπίστηκε, τονίζοντας ότι το 98% όσων συμμετείχαν στην μελέτη δεν εμφάνισαν καμιά αλλεργική αντίδραση. «Με βάση αυτή τη μελέτη αλλά κι άλλα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα αλλεργικής αντίδρασης μετά από τον εμβολιασμό με εμβόλιο της Phizer ορίζεται περίπου στις 4,7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο εμβολιασμών», είπε.

Όπως παραδέχτηκε στην αρχή της τοποθέτησης της, ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων αποτελεί καθημερινό θέμα συζήτησης στην επιτροπή εμβολιασμών και εξέφρασε την ελπίδα ότι με την ενεργή συμμετοχή των παιδιάτρων, αρκετοί προβληματισμοί και απορίες των γονέων αλλά και των ίδιων των παιδιών, μπορούν να απαντηθούν.

Για μία ακόμη φορά είπε ότι είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία με τους παιδιάτρους ώστε να εκλείψουν αντιλήψεις που θέλουν τον εμβολιασμό να επηρεάζει την ανάπτυξη ή το DNA των παιδιών.

Πηγή: https://www.amna.gr/health/article/585002/I-triti-dosi-tha-einai-kathoristikis-simasias-gia-tous-ugeionomikous

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση...

Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Υγείας (H-Cloud): Το ψηφιακό αποθετήριο αξονικών και μαγνητικών εξετάσεων

Στην τελική ευθεία και ολοκληρωμένο κατά 70% - 80% είναι το έργο του ψηφιακού αποθετηρίου εικόνων RIS/PACS στα δημόσια νοσοκομεία. Κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη και...

Δίπτυχη Αορτική Βαλβίδα: Ένδειξη κι επιλογή επέμβασης

Για την Δίπτυχη Αορτική Βαλβίδα μιλάει στο ygeiamou ο κύριος Γρηγόρης Παττακός, Καρδιοχειρουργός, Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων και Αναπληρωτής Διευθυντής της Β’...

Ετικέτες