back to top

Η θεραπεία της άπνοιας στον ύπνο αποτρέπει θανάτους από καρδιακές παθήσεις

Τα ευρήματα ισπανικής μελέτης σε αρκετές χιλιάδες ασθενείς με υπνική άπνοια. Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος.

Οι πάσχοντες από αποφρακτική υπνική άπνοια μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα που διατρέχουν, εάν χρησιμοποιούν τη συσκευή CPAP που παρέχει θετική πίεση στους πνεύμονες και βοηθάει να παραμένουν ανοιχτοί οι αεραγωγοί, αναφέρουν επιστήμονες από την Ισπανία.

Οι ασθενείς με άπνοια συχνά ροχαλίζουν δυνατά και η αναπνοή τους σταματά πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας. Αυτό μπορεί να μειώσει την οξυγόνωση του οργανισμού τους και να προκαλέσει κόπωση. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής νόσου και διαβήτη τύπου 2.

Οι συσκευές CPAP παρέχονται στους ασθενείς για να αντιμετωπίσουν την άπνοια και να τους βοηθήσουν να κοιμηθούν καλύτερα.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας της Lleida (IRBLleida) παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 3.638 ασθενών οι οποίοι είχαν σταματήσει να χρησιμοποιούν τη συσκευή το 2011. Ύστερα τους συνέκριναν με ισάριθμους ασθενείς με άπνοια, οι οποίοι συνέχισαν να την χρησιμοποιούν έως το 2015 ή έως τον θάνατό τους.

Τα ευρήματά τους παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS 2023), στο Μιλάνο. Όπως διαπίστωσαν, όσοι συνέχισαν να χρησιμοποιούν τη συσκευή διέτρεχαν:

  • Κατά 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία
  • Κατά 36% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο
  • Κατά 18% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας σε νοσοκομείο για καρδιαγγειακή νόσο

Άλλη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St.Vincent και στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Δουβλίνου, στην Ιρλανδία, έδειξε ότι η συσκευή μπορεί να μειώνει περισσότερο την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες της καρδιάς, απ’ όσο ένα φάρμακο για την απώλεια βάρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, https://www.iatropedia.gr/ygeia/i-therapeia-tis-apnoias-ston-ypno-apotrepei-thanatous-apo-kardiakes-pathiseis/171644/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη «διαβάζει» την καρδιά σε βάθος δεκαετίας

Ενα συγκεκριμένο μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσε να ανιχνεύει με υψηλή ακρίβεια φλεγμονές στην καρδιά που δεν είναι διακριτές σε «κλασικές εξετάσεις», όπως η αξονική τομογραφία. Νέο κεφάλαιο...

Υπερπαραθυρεοειδισμός: Πώς επηρεάζει την υγεία μας

Ποιοι τύποι υπερπαραθυρεοειδισμού υπάρχουν; Οι παραθυρεοειδείς αδένες βρίσκονται όπισθεν του θυρεοειδούς  και εκκρίνουν την παραθορμόνη, εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό, που συμμετέχει και ρυθμίζει το...

«Στο μέλλον θα συνυπάρχουν οι μηχανές με τον άνθρωπο, ακόμα και μέσα στο σώμα του»

Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας και Συστημικής Φυσιολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Cincinnati των ΗΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Δροσάτος μιλά για τη Βιοτεχνολογία και τα επιτεύγματά...

Ετικέτες