Γρίπη των Πτηνών: Νέες Μεταλλάξεις Αυξάνουν τον Κίνδυνο Εξάπλωσης στον Άνθρωπο

Μία νέα μεγάλη μελέτη από επιστήμονες στην Αγγλία και την Κίνα ανακάλυψε ένα νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών, το οποίο αυτή τη στιγμή μεταλλάσσεται σε μεγάλο βαθμό. Αν και το στέλεχος αυτό τυπικά κυκλοφορεί στις φάρμες πουλερικών της Κίνας, οι νέες μεταλλάξεις πιθανώς θα του επιτρέψουν να εξαπλωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό, επηρεάζοντας και τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την ομάδα της έρευνας, το παθογόνο αυτό μπορεί δυνητικά να προκαλέσει επιδημίες ή πανδημίες, επομένως είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε λεπτομερώς την πορεία του για να αποτρέψουμε το παραπάνω ενδεχόμενο.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cell και αφορούν ένα συγκεκριμένο στέλεχος του ιού Η3Ν8 που απομονώθηκε από έναν άνθρωπο ασθενή. Μέσω μίας σειράς πειραμάτων με ποντίκια και κουνάβια η ομάδα της έρευνας παρατήρησε ότι ο ιός έχει υποστεί αρκετές αλλαγές που του επιτρέπουν να προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα και να μεταδίδεται μέσω του αέρα στα ζώα.

Στον άνθρωπο, οι λοιμώξεις με τον ιό Η3Ν8 μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιός μπορεί να είναι ακόμα και απειλητικός για τη ζωή.

Όπως προαναφέρθηκε, ο ιός κυκλοφορεί ευρέως στα πουλερικά, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε αν και πως μπορεί να μεταπηδήσει στον άνθρωπο.

«Στην παρούσα μελέτη δείξαμε ότι ο ιός Η3Ν8 που απομονώθηκε από έναν ασθενή με σοβαρή πνευμονία ήταν ικανός να πολλαπλασιαστεί σε ανθρώπινα βρογχικά και επιθηλιακά κύτταρα. Επιπλέον, παρατηρήσαμε ότι μπορεί να μεταδοθεί με τα σταγονίδια τις αναπνοής», υποστήριξε η ομάδα της μελέτης.

«Σημαντικότερα, ανακαλύψαμε ότι ο ιός έχει αποκτήσει μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να προσδεθεί σε υποδοχείς των ανθρωπίνων κυττάρων. Η ανοσία για τον ιό Η3Ν2 μέσω του εμβολίου της εποχικής γρίπης φαίνεται ότι δεν αρκεί για να αποτρέψει μία πιθανή πανδημία ή επιδημία από τον Η3Ν8», προειδοποιούν οι συγγραφείς.

«Το τελευταίο χαρακτηριστικό που χρειάζεται ο ιός της γρίπης των πτηνών για να μπορεί να εξαπλωθεί ευκολότερα στον άνθρωπο είναι η ανθεκτικότητα στα οξέα. Αυτή τη στιγμή ο ιός Η3Ν8 δεν έχει ακόμα αυτή την ικανότητα, ωστόσο αν την αποκτήσει μέσω μίας νέας μετάλλαξης, τότε αυτό θα του επιτρέπει να μολύνει περισσότερα ζώα και ανθρώπους», καταλήγει η ομάδα.

Επιμέλεια: Αθηνά Σούρδη MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/loimoxeis/gripi-ton-ptinon-nees-metallaxeis-afxanoun-ton-kindyno-exaplosis-ston-anthropo/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες