Γρίπη των Πτηνών: Νέες Μεταλλάξεις Αυξάνουν τον Κίνδυνο Εξάπλωσης στον Άνθρωπο

Μία νέα μεγάλη μελέτη από επιστήμονες στην Αγγλία και την Κίνα ανακάλυψε ένα νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών, το οποίο αυτή τη στιγμή μεταλλάσσεται σε μεγάλο βαθμό. Αν και το στέλεχος αυτό τυπικά κυκλοφορεί στις φάρμες πουλερικών της Κίνας, οι νέες μεταλλάξεις πιθανώς θα του επιτρέψουν να εξαπλωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό, επηρεάζοντας και τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την ομάδα της έρευνας, το παθογόνο αυτό μπορεί δυνητικά να προκαλέσει επιδημίες ή πανδημίες, επομένως είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε λεπτομερώς την πορεία του για να αποτρέψουμε το παραπάνω ενδεχόμενο.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cell και αφορούν ένα συγκεκριμένο στέλεχος του ιού Η3Ν8 που απομονώθηκε από έναν άνθρωπο ασθενή. Μέσω μίας σειράς πειραμάτων με ποντίκια και κουνάβια η ομάδα της έρευνας παρατήρησε ότι ο ιός έχει υποστεί αρκετές αλλαγές που του επιτρέπουν να προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα και να μεταδίδεται μέσω του αέρα στα ζώα.

Στον άνθρωπο, οι λοιμώξεις με τον ιό Η3Ν8 μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιός μπορεί να είναι ακόμα και απειλητικός για τη ζωή.

Όπως προαναφέρθηκε, ο ιός κυκλοφορεί ευρέως στα πουλερικά, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε αν και πως μπορεί να μεταπηδήσει στον άνθρωπο.

«Στην παρούσα μελέτη δείξαμε ότι ο ιός Η3Ν8 που απομονώθηκε από έναν ασθενή με σοβαρή πνευμονία ήταν ικανός να πολλαπλασιαστεί σε ανθρώπινα βρογχικά και επιθηλιακά κύτταρα. Επιπλέον, παρατηρήσαμε ότι μπορεί να μεταδοθεί με τα σταγονίδια τις αναπνοής», υποστήριξε η ομάδα της μελέτης.

«Σημαντικότερα, ανακαλύψαμε ότι ο ιός έχει αποκτήσει μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να προσδεθεί σε υποδοχείς των ανθρωπίνων κυττάρων. Η ανοσία για τον ιό Η3Ν2 μέσω του εμβολίου της εποχικής γρίπης φαίνεται ότι δεν αρκεί για να αποτρέψει μία πιθανή πανδημία ή επιδημία από τον Η3Ν8», προειδοποιούν οι συγγραφείς.

«Το τελευταίο χαρακτηριστικό που χρειάζεται ο ιός της γρίπης των πτηνών για να μπορεί να εξαπλωθεί ευκολότερα στον άνθρωπο είναι η ανθεκτικότητα στα οξέα. Αυτή τη στιγμή ο ιός Η3Ν8 δεν έχει ακόμα αυτή την ικανότητα, ωστόσο αν την αποκτήσει μέσω μίας νέας μετάλλαξης, τότε αυτό θα του επιτρέπει να μολύνει περισσότερα ζώα και ανθρώπους», καταλήγει η ομάδα.

Επιμέλεια: Αθηνά Σούρδη MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/loimoxeis/gripi-ton-ptinon-nees-metallaxeis-afxanoun-ton-kindyno-exaplosis-ston-anthropo/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Τι είναι ο «τεχνολογικός λαιμός»

Η επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη στον αυχένα σας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση, πονοκεφάλους και δισκοκήλη. Το μέσο κεφάλι ενηλίκου ζυγίζει περίπου...

Ο εμβολιασμός είναι θύμα της ίδιας του της επιτυχίας

Η εξάλειψη νοσημάτων, όπως για παράδειγμα η πολιομυελίτιδα, έχει ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μην βλέπουν τις επιπτώσεις των λοιμωδών νόσων που έχουν πλέον...

Ετικέτες