Γουργουλιάνης: Γιατί συνεχίζουν να χάνονται ασθενείς με κορονοϊό;

α ληφθέντα μέτρα για την επέκταση των κλινών δεν αρκούν όταν δεν υπάρχουν ειδικοί γιατροί για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Σημεία που χωλαίνει το σύστημα διαχείρισης της πανδημίας επισημαίνει ο καθηγητής.

Το ζήτημα της έλλειψης ανθρώπινων πόρων και συγκεκριμένα πνευμονολόγων ή εντατικολόγων υποδαυλίζει κάθε προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ με νέες κλίνες, όπως αποσαφηνίζει ο καθηγητής σε ανάρτησή του στα social media. «Στην πρόσφατη οικονομική κρίση έφυγαν στο εξωτερικό χιλιάδες γιατροί, που δεν δημιουργήσαμε έγκαιρα τις συνθήκες να επανέλθουν» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης.

Όσο για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, ο καθηγητής τονίζει το έλλειμμα γνώσης για το πόσοι εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι και πόσοι  είναι παιδιά, άρα φορείς σε χαμηλό κίνδυνο. Επίσης, άγνωστο παραμένει πως έγινε η διάγνωσή τους. Σημαντικότερο είναι πως για χιλιάδες μολυσθέντες δεν είναι διαθέσιμος γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας. Συνέπεια αποτελεί να «συνωστίζονται αρκετοί από όσους βρέθηκαν θετικοί , στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, που τελικά αναγκάζονται να κάνουν και πρωτοβάθμια σε βάρος της δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας φροντίδας» σημειώνει ο καθηγητής. Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο για αποτυχία της χρόνιας προσπάθειας νομοθέτησης για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Παρά την διαχρονική λήψη αυστηρών μέτρων στην χώρα μας για την αναχαίτιση της πανδημίας, μπορεί να βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι  λάθος η εφαρμογή της, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής.  «Γιατί ο πραγματικός έλεγχος των μέτρων φαίνεται να είναι ελλιπής» διευκρινίζει ο ίδιος.

Ακόμη, σφάλματα σημειώνονται κατά τις συζητήσεις για νέα φάρμακα και μεταλλάξεις. Ο κ. Γουργουλιάνης στηλιτεύει το γεγονός ότι σε αυτές εμπλέκονται αναρμόδιοι ακόμα και πολιτικοί «και αποτελούν συχνά αντικείμενο αντιπαραθέσεων» γράφει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ζωτικής σημασίας είναι οι μελέτες της ανοσίας στην κοινότητα, κατά τον καθηγητή. Η χώρα μας υστερεί σε αυτές όπως προκύπτει από στοιχεία της Πνευμονολογικής Κλινικής  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καταγράφοντας «ποσοστά στο 80% του πληθυσμού , πολύ πίσω από το 95% που συναντάται στις επιτυχημένες χώρες της Ευρώπης». Ο  καθηγητής εξήγησε ότι τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε «δυο εκατομμύρια συμπολίτες μας , 600.000 από τους οποίους είναι ευάλωτοι». Καταλήγοντας στο μήνυμά του ο κ. Γουργουλιάνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η ανακοίνωση με ειλικρίνεια και ψυχραιμία των βεβαιοτήτων της πανδημίας που τώρα πλέον είναι πολλές, θα πείσει τους περισσότερους να σπεύσουν να εμβολιασθούν».

Πηγή: https://virus.com.gr/goyrgoylianis-giati-synechizoyn-na-chanontai-astheneis-me-koronoio/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μακρά COVID-19: Αυξημένος ο κίνδυνος για τις γυναίκες – Τι ρόλο παίζει το σωματικό βάρος

Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν πολύμηνης διάρκειας συμπτώματα Covid-19 (η λεγόμενη μακρά Covid-19 ή σύνδρομο μετά-Covid), δείχνει μια νέα...

Το επιπλέον αλάτι στο φαγητό συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Πετάξτε την αλατιέρα σας εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, προτείνει μια νέα μελέτη. Ακόμα κι αν ακολουθείτε ήδη μια χαμηλή σε αλάτι...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 1.12.2022

Είναι στιγμές που  η εξέδρα στο Qatar έχει πιο ενδιαφέρον απο το γήπεδο. Συνάδελφοι(σες) Αυτοί οι πολιτικοί ή έχουν ατελείωτο(endless) χιούμορ ή υποτιμάν τη νοημοσύνη μας. Τ....

Ετικέτες