Γώγος: Έτσι πρέπει να χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό στην εποχή του κοροναϊού

Για ένα θέμα που αφορά του περισσότερους από εμάς, τη χρήση των κλιματιστικών και τι πρέπει να προσέξουμε, μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος

Για ένα θέμα που αφορά του περισσότερους από εμάς, τη χρήση των κλιματιστικών και τι πρέπει να προσέξουμε, μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.
Ο φυσικός αερισμός είναι πολύ σημαντικός, είπε ο καθηγητής και εξήγησε πως όταν λειτουργούμε το κλιματιστικό βασικό είναι χρησιμοποιεί εξωτερικό αέρα και να μην ανακυκλώνει τον εσωτερικό αέρα.

«Η μετάδοση του ιού μέσω σταγονιδίων ευνοείται από την ταχύτητα του αέρα μέσα σε ένα κλιματιστικό σύστημα» είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμα, ο κ. Γώγος έδωσε οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν είτε για οικιακές μονάδες κλιματισμού είτε σε γραφεία και εμπορικά κέντρα.
Όπως είπε, είναι σημαντικό να αυξήσουμε τον χρόνο λειτουργίας του εξαεριστικού συστήματος και να μην ανοιγοκλείνουμε το κλιματιστικό συνέχεια, γιατί με το άνοιγμα και το κλείσιμο μπορεί να συμπυκνωθεί ο ιός και να μεταδοθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Ακόμα, είπε πως πρέπει να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό σε μια σταθερή θερμοκρασία και να λειτουργεί συνεχόμενα, αλλά και να γίνονται συχνές αλλαγές φίλτρων από ειδικούς, τουλάχιστον μια φορά το μήνα.
Παράλληλα, να ανοίγουμε κάθε τόσο παράθυρα και πόρτες για ανανέωση του αέρα.
Σε περίπτωση κρούσματος μέσα σε σπίτι το κλιματιστικό μπορεί ακόμα και να αχρηστευτεί. Θα χρειαστεί αλλαγή φίλτρων, απολύμανση και για μεγάλο διάστημα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται.
Αναφορικά με το ζήτημα της χρήσης των κλιματιστικών ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε πως πρέπει να γίνεται τεχνική συντήρηση και να τηρούνται προδιαγραφές των συστημάτων. Αυτό ισχύει και για τα νοσοκομεία.
Όπως είπε, υπάρχουν οδηγίες στην ιστοσελίδα του υπουργείο Υγείας.

Αναρτήθηκε από Μαστοράκου Αννα

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2020/05/blog-post_68.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νοσοκομεία: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα – Ποιο το όφελος για τους ασθενείς

Μέχρι σήμερα κάθε νοσοκομείο έπρεπε από μόνο του να μεριμνά για την εξασφάλιση των θεραπειών και όταν «ξέμενε» από κεφάλαια, δημιουργούνταν σημαντικά ζητήματα στη...

Σακχαρώδης Διαβήτης και Διατροφή: Νεότερα Δεδομένα

Η μείωση των υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να ζήσουν περισσότερο, αρκεί να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη με λαχανικά αντί...

Μόνο για ηλικιωμένους και ειδικές ομάδες συνιστά αναμνηστικές δόσεις εμβολίων για covid19 o ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε ότι οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζονται επιπλέον δόση εμβολίων κατά της covid-19, πέρα από τον βασικό εμβολιασμό και...

Ετικέτες