Γώγος: Έτσι πρέπει να χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό στην εποχή του κοροναϊού

Για ένα θέμα που αφορά του περισσότερους από εμάς, τη χρήση των κλιματιστικών και τι πρέπει να προσέξουμε, μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος

Για ένα θέμα που αφορά του περισσότερους από εμάς, τη χρήση των κλιματιστικών και τι πρέπει να προσέξουμε, μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.
Ο φυσικός αερισμός είναι πολύ σημαντικός, είπε ο καθηγητής και εξήγησε πως όταν λειτουργούμε το κλιματιστικό βασικό είναι χρησιμοποιεί εξωτερικό αέρα και να μην ανακυκλώνει τον εσωτερικό αέρα.

«Η μετάδοση του ιού μέσω σταγονιδίων ευνοείται από την ταχύτητα του αέρα μέσα σε ένα κλιματιστικό σύστημα» είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμα, ο κ. Γώγος έδωσε οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν είτε για οικιακές μονάδες κλιματισμού είτε σε γραφεία και εμπορικά κέντρα.
Όπως είπε, είναι σημαντικό να αυξήσουμε τον χρόνο λειτουργίας του εξαεριστικού συστήματος και να μην ανοιγοκλείνουμε το κλιματιστικό συνέχεια, γιατί με το άνοιγμα και το κλείσιμο μπορεί να συμπυκνωθεί ο ιός και να μεταδοθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Ακόμα, είπε πως πρέπει να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό σε μια σταθερή θερμοκρασία και να λειτουργεί συνεχόμενα, αλλά και να γίνονται συχνές αλλαγές φίλτρων από ειδικούς, τουλάχιστον μια φορά το μήνα.
Παράλληλα, να ανοίγουμε κάθε τόσο παράθυρα και πόρτες για ανανέωση του αέρα.
Σε περίπτωση κρούσματος μέσα σε σπίτι το κλιματιστικό μπορεί ακόμα και να αχρηστευτεί. Θα χρειαστεί αλλαγή φίλτρων, απολύμανση και για μεγάλο διάστημα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται.
Αναφορικά με το ζήτημα της χρήσης των κλιματιστικών ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε πως πρέπει να γίνεται τεχνική συντήρηση και να τηρούνται προδιαγραφές των συστημάτων. Αυτό ισχύει και για τα νοσοκομεία.
Όπως είπε, υπάρχουν οδηγίες στην ιστοσελίδα του υπουργείο Υγείας.

Αναρτήθηκε από Μαστοράκου Αννα

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2020/05/blog-post_68.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες