Αισιοδοξία από κοκτέιλ φαρμάκων για την COVID-19

Ένας συνδυασμός τριών αντιιικών φαρμάκων και ενός ενισχυτικού ανοσοποιητικού συστήματος φάνηκε να βοηθά τους ασθενείς να ανακάμψουν γρηγορότερα από τη νόσο από κορωνοϊό, μετά από δημοσίευση στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό “Lancet”.

H προσέγγιση χρειάζεται περισσότερες δοκιμές, αλλά θα μπορούσε να προσφέρει μια άλλη δυνατότητα θεραπείας για ασθενείς με COVID-19. Επί του παρόντος, η μόνη εγκεκριμένη θεραπεία είναι το πειραματικό αντιιικό φάρμακο remdesivir, το οποίο επίσης μειώνει τη διάρκεια της ασθένειας.

Το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ δοκίμασε τον συνδυασμό ριτοναβίρης και λοπανιβίρης μαζί με το γενικό αντιιικό φάρμακο ριμπαβιρίνη και ένα φάρμακο για τη σκλήρυνση που ονομάζεται βήτα ιντερφερόνη.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν όλοι ήπια έως μέτρια συμπτώματα και υποβλήθηκαν σε θεραπεία εντός επτά ημερών από το θετικό test. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι η θεραπεία ασθενών νωρίτερα κατά τη διάρκεια της λοίμωξης μπορεί να είναι καλύτερη.

«Οι ασθενείς που έλαβαν το κοκτέιλ βρέθηκαν αρνητικοί για κορωναϊό μετά από επτά ημέρες κατά μέσο όρο. Εκείνοι που μόλις έλαβαν μόνο τα δύο φάρμακα ήταν θετικοί κατά μέσο όρο για 12 ημέρες», ανέφερε η ομάδα στο ιατρικό περιοδικό “Lancet”.

Οι ασθενείς που έλαβαν το κοκτέιλ αισθάνθηκαν επίσης καλύτερα γρηγορότερα – μέσα σε τέσσερις ημέρες. «Η πρώιμη τριπλή αντιιική θεραπεία ήταν ασφαλής και ανώτερη από τη λοπιναβίρη-ριτοναβίρη μόνη της για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη μείωση της διάρκειας της ιογενούς αποβολής και της παραμονής στο νοσοκομείο σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια COVID-19», έγραψαν οι ερευνητές. Υπήρχαν λίγες παρενέργειες, πρόσθεσαν, κάτι που φαίνεται να αποτελεί ελπίδα στην πανδημία.

«Η γνώμη μας είναι ότι αυτή η μελέτη είναι πραγματικά αναζωογονητική, γιατί μας λέει ότι το remdesivir δεν είναι το μόνο και ίσως υπάρχουν και άλλες επιλογές». Επίσης αυτά τα φάρμακα έχουν ιστορικό ασφάλειας και είναι επίσης εύκολα διαθέσιμα», αναφέρουν οι ίδιοι ερευνητές.

Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία, σύμφωνα με τα αμερικανικά δίκτυα, ότι δεν είναι σαφές ποια νοσοκομεία και κλινικές θα λάβουν remdesivir, στο οποίο δόθηκε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, αφού αποδείχτηκε ότι μειώνει τη διάρκεια της ασθένειας σε ασθενείς με COVID-19.

Original article:

Triple combination of interferon beta-1b, lopinavir-ritonavir, and ribavirin in the treatment of patients admitted to hospital with COVID-19: an open-label, randomised, phase 2 trial.
Hung IF1, Lung KC2, Tso EY3, Liu R4, Chung TW5, Chu MY6, Ng YY7, Lo J4, Chan J8, Tam AR9, Shum HP10, Chan V3, Wu AK11, Sin KM7, Leung WS8, Law WL6, Lung DC12, Sin S13, Yeung P13, Yip CC5, Zhang RR1, Fung AY14, Yan EY14, Leung KH14, Ip JD14, Chu AW14, Chan WM14, Ng AC14, Lee R11, Fung K15, Yeung A4, Wu TC6, Chan JW6, Yan WW10, Chan WM13, Chan JF14, Lie AK9, Tsang OT8, Cheng VC5, Que TL16, Lau CS9, Chan KH14, To KK14, Yuen KY17.

Lancet. 2020 May 8. pii: S0140-6736(20)31042-4. doi: 10.1016/S0140-6736(20)31042-4. [Epub ahead of print]

Πηγή: https://www.neakriti.gr/

Επιμέλεια-Συγγραφή: Κατερίνα Αντωνίου,Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπεύθυνη Ιατρείων Σοβαρού Άσθματος-Διάμεσης Ίνωσης ΠΑΓΝΗ (Πνευμονολογική Κλινική ΠΑΓΝΗ).

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες