Mειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γενεύης ανέπτυξαν ένα νέο αντιπηκτικό με ένα είδος “αντιδότου” που ακυρώνει γρήγορα την επίδρασή του. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτό θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πανεπιστήμιο.
Αν και οι θεραπείες με αντιπηκτικά είναι απαραίτητες για πολλές ασθένειες, οδηγούν εντούτοις επανειλημμένα σε επιπλοκές. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, περίπου το 15% όλων των επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά λόγω ανεπιθύμητων αντιδράσεων των φαρμάκων οφείλεται σε επιπλοκές που σχετίζονται με τα αντιπηκτικά.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Nicolas Winssinger από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης θέλησαν να το αντιμετωπίσουν αυτό με το νέο αντιπηκτικό με λειτουργία διακοπής. Παρουσίασαν τη νέα τους δραστική ουσία σε μελέτη στο περιοδικό “Nature Biotechnology”. Στην μελέτη συμμετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί “επαναστατικό” ειδικά για τις χειρουργικές επεμβάσεις. Μέχρι τώρα, το δραστικό συστατικό ηπαρίνη χρησιμοποιούνταν συνήθως για τις διαδικασίες αυτές. Αυτό εξάγεται από τον εντερικό βλεννογόνο των χοίρων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές της Γενεύης, η επίδραση της ηπαρίνης είναι μεταβλητή. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρέπει επομένως να γίνονται τεστ πήξης κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Το νέο, συνθετικό αντιπηκτικό θα μπορούσε να λύσει αυτά τα προβλήματα με την καθαρότητα και τη διαθεσιμότητα της ηπαρίνης, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
Η δραστική ουσία αποτελείται από δύο μόρια, τα οποία στοχεύουν σε διαφορετικά σημεία της λεγόμενης θρομβίνης, μιας πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για την πήξη του αίματος.
Αφού συνδεθούν με τη θρομβίνη, τα δύο αυτά μόρια συνδυάζονται.
Αυτό αναστέλλει τη δραστηριότητα της πρωτεΐνης και έτσι μειώνεται η δράση της που προάγει την πήξη. Το αντίδοτο διαχωρίζει και πάλι τα δύο μόρια και έτσι εξουδετερώνει την επίδραση της δραστικής ουσίας.
Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/124641/ereynhtes-dhmioyrghsan-antiphktiko-me-antidoto