Έρευνα του ΑΠΘ: Επαληθεύεται η εμβολιαστική προστασία- Σημαντική η ενισχυτική δόση

Η πλειοψηφία των βαριά νοσησάντων και θαανόντων ήταν ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με  ερευνητές από τη Θεσσαλονίκη. Την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της covid-19 και της ενισχυτικής δόσης κατέδειξαν οι τελευταίες κλινικές μελέτες, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο 11ο Επιστημονικό Συνέδριο του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

Τα στοιχεία προέρχονται από αναδρομική μελέτη δεδομένων του συνόλου των νοσηλευόμενων ασθενών στην πτέρυγα COVID-19 της Δ’ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ κατά τους τελευταίους 4 μήνες του 2021., όπως μεταδίδει η voria.gr. Η ερευνητική ομάδα του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους Ι. Ναμίδη, Χ. Λεωνίδα, Ι. Παπαγιουβάννη, Θ. Οικονόμου, Π. Μπίνου, Χ. Λιάβα, Π. Πανά, Ν. Φράγκου, Χ. Βέττα, Δ. Βλαχάκη, Η. Χύτα, Α. Δουγαλή, Χ. Κυδώνα, Ε. Σινάκο, Α. Γαρύφαλλο.

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 471 ασθενείς, εξ αυτών το 49,3% άντρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 64 έτη. Από το σύνολο των ασθενών 28,7% ήταν εμβολιασμένοι έστω και με μία δόση (135/471) και περίπου το ένα τρίτο εξ αυτών ήταν πλήρως καλυμμένοι. Ποσοστό 46,7% των ασθενών εμφάνισαν βαριά νόσο, 13,2% μέτρια και 40,1% ήπια νόσο. Το 64,3% των ασθενών έλαβαν εξιτήριο12,5% απεβίωσαν, 19,1% διασωληνώθηκαν, ενώ για 4.1% δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία.

Οι ερευνητές κατέγραψαν αξιοσημείωτη διαφορά τόσο στη βαρύτητα της νόσου σε σχέση με την διενέργεια εμβολιασμού, δηλαδή νόσησαν βαριά:

  • εμβολιασμένοι 20,9%,
  • ανεμβολίαστοι 79,1%)

Διασωληνώθηκαν  :

  • εμβολιασμένοι 15,6%,
  • ανεμβολίαστοι 84,4%

Αναγκαία η ενισχυτική δόση

Όσο για την σταδιακή πτώση της προστασίας του εμβολίου πραγματοποιήθηκε η μελέτη με τίτλο «Αξιολόγηση τίτλου αντισωμάτων 6 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer/Biontech σε υγειονομικούς υπαλλήλους της Θεσσαλονίκης». Η μελέτη διεξήχθη  από την ομάδα των Χ. Ντέντη, Κ. Κοντοπούλου, Χ. Νάκα, Α. Γούλα, Γ. Παπαζήση.

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 181  επαγγελματίες υγείας νοσοκομείου, εμβολιασμένοι με δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα τριών εβδομάδων. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, 62 άτομα είχαν ασθενήσει με Covid-19 και αναρρώσει πλήρως. Μετά από έξι μήνες μετρήθηκε στον ορό των συμμετεχόντων το σύνολο των ειδικών IgG αντισωμάτων για την περιοχή δέσμευσης του υποδοχέα της ιικής πρωτεΐνης – ακίδας S1 και προσδιορίστηκε η εξουδετερωτική τους ικανότητά τους. Το 99% των συμμετεχόντων είχε τίτλο αντισωμάτων υψηλότερο από το κατώφλι των 50 AU/ml, αλλά αρκετά χαμηλότερο από τις μετρήσεις που προηγήθηκαν στις δύο εβδομάδες και στους τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό. Επιπλέον, η εξουδετερωτική ικανότητα αποδυναμώθηκε σημαντικά, με ποσοστό περίπου 90% των συμμετεχόντων να βρίσκεται κάτω από το κατώφλι του 90%. Η φθίνουσα αυτή πορεία ήταν λιγότερο αισθητή σε άτομα που προηγουμένως έχουν νοσήσει. Συνεπώς, καταδείχθηκε ηαναγκαιότητα μιας  ενισχυτικής δόσης.

Φυσική ανοσία

Άλλη μελέτη εστίασε στη φυσική ανοσιακή απάντηση έναντι του SARS-COV-2  και δυνατότητα  διάρκειας ενός έτους. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα των Κ. Πουλοπούλου, Α.-Μ. Μαρκαντωνάτου, Χρ. Μιχαηλίδου, Κ. Ευθυμιάδης, Μ. Μαυρουδή, Ε. Ζάχρου, Μ. Χριστοφορίδη, Β. Κονάκογλου, Γ. Γκιούλα, Μ. Εξηντάρη, Στ. Θεοδωρίδου, Α. Τραγιαννίδη, Τ.-Α. Βυζαντιάδη.

Σε ασθενείς  ήπιας ή μέτριας βαρύτητας νόσησης λήφθηκε δείγμα μέχρι 60 ημέρες, μεταξύ 60-90 ημερών, 90-210 ημερών και 210-365 ημερών μετά το θετικό PCR τεστ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο τίτλος των αντισωμάτων παρουσίασε υψηλές τιμές που μειώθηκαν στατιστικά σημαντικά μεταξύ 60-90 ημερών, ενώ στη συνέχεια ο τίτλος παρέμεινε σταθερός μέχρι το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι εντοπίστηκαν περισσότεροι  τίτλοι αντισωμάτων σε νοσηλευόμενους ασθενείς που σε σύγκριση με συμπτωματικούς μη νοσηλευόμενους και με ασυμπτωματικούς. Στα αξιοσημείωτα συμπεριλαμβάνεται η διαπίστωση ότι 9,6% των ασθενών που βρέθηκαν θετική δεν ανέπτυξαν αντισώματα.

Πηγή: https://virus.com.gr/ereynes-toy-apth-epalitheyetai-i-emvoliastiki-prostasia-simantiki-i-enischytiki-dosi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα προγράμματα ψηφιακής υγείας στην Ελλάδα

Οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας αλλά και οι ψηφιακές θεραπείες που γίνονται κάθε ημέρα και περισσότερες, παρουσιάστηκαν στον κόμβο καινοτομίας των ασθενών, το Patient Hub, όπου βρέθηκε...

Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να μεταβείτε ομαλά από το διατροφικό σχήμα της νηστείας στην πλήρη διατροφή Το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να δράσει...

Η υπνική άπνοια συνδέεται με εμφάνιση επιληψίας μετά την ηλικία των 60 ετών

Σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες οι ηλικιωμένοι έχουν την υψηλότερη εμφάνιση νέων περιστατικών επιληψίας-έως οι μισές από αυτές δεν έχουν σαφή αίτια. Νέα έρευνα...

Ετικέτες