back to top

Επιβιώνοντας το χειμώνα με τη νόσο Raynaud

Το φαινόμενο Raynaud, μια πάθηση που συχνά εντείνεται κατά τους ψυχρούς μήνες, παρουσιάζει ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων για τους πάσχοντες. Χαρακτηρίζεται από μείωση της ροής του αίματος σε ορισμένα μέρη του σώματος, συνήθως στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, και οδηγεί σε αισθητές αλλαγές στο χρώμα και την αίσθηση. Αυτά τα επεισόδια, γνωστά ως κρίσεις Raynaud, μπορεί να κυμαίνονται από ήπια δυσφορία έως έντονο πόνο και συχνά πυροδοτούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες ή το στρες. Καθώς βρισκόμαστε στη μέση του χειμώνα, η κατανόηση και η διαχείριση της νόσου Raynaud καθίσταται ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής.

Τι είναι το φαινόμενο Raynaud;

Το φαινόμενο Raynaud είναι μια αγγειακή πάθηση που χαρακτηρίζεται από επεισοδιακές στενώσεις των μικρών αιμοφόρων αγγείων στα άκρα, κυρίως στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Η αντίδραση αυτή, που συχνά πυροδοτείται από το κρύο ή το συναισθηματικό στρες, οδηγεί σε αξιοσημείωτη αλλαγή του χρώματος και της αίσθησης στις πληγείσες περιοχές. Η πάθηση ακολουθεί ένα διακριτό μοτίβο, ξεκινώντας με ωχρότητα λόγω της έλλειψης ροής αίματος, ακολουθούμενη από κυάνωση καθώς μειώνονται τα επίπεδα οξυγόνου και τέλος επιστρέφοντας στο φυσιολογικό με μια κοκκινωπή απόχρωση καθώς επανέρχεται η ροή του αίματος. Αυτά τα επεισόδια, που ποικίλλουν σε διάρκεια και συχνότητα, μπορεί επίσης να επιφέρουν αισθήματα μουδιάσματος, πόνου και δυσφορίας.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι του φαινομένου Raynaud:

  1. Πρωτοπαθές φαινόμενο Raynaud

Το πρωτοπαθές φαινόμενο Raynaud, γνωστό και ως νόσος του Raynaud, είναι η πιο κοινή μορφή και είναι συνήθως ηπιότερη. Συνήθως δεν σχετίζεται με άλλες υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις και συχνά εκδηλώνεται σε νεαρούς ενήλικες, ιδίως σε γυναίκες.

  1. Δευτεροπαθής νόσος Raynaud

Η δευτεροπαθής νόσος Raynaud ή σύνδρομο Raynaud είναι λιγότερο συχνή αλλά πιο σοβαρή. Συχνά σχετίζεται με άλλες αυτοάνοσες ασθένειες ή ασθένειες του συνδετικού ιστού, όπως το σκληρόδερμα, ο λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Το δευτεροπαθές σύνδρομο Raynaud μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως δερματικά έλκη ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, γάγγραινα των δακτύλων των χεριών ή των ποδιών.

Ο επιπολασμός του φαινομένου Raynaud ποικίλλει, αλλά είναι πιο συχνός στα ψυχρότερα κλίματα, επηρεάζοντας περίπου το 3-5% του πληθυσμού. Αυτός ο υψηλότερος επιπολασμός στις ψυχρότερες περιοχές υπογραμμίζει την ευαισθησία της πάθησης στις μεταβολές της θερμοκρασίας. Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες, και ενώ το πρωτοπαθές φαινόμενο Raynaud εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία ή στις αρχές της εικοσαετίας, το δευτεροπαθές Raynaud τείνει να αναπτύσσεται αργότερα στη ζωή.

Η ευαισθητοποίηση για το φαινόμενο Raynaud είναι κρίσιμη, ιδίως για όσους ζουν σε ψυχρότερα κλίματα ή κινδυνεύουν από δευτεροπαθές Raynaud. Η έγκαιρη αναγνώριση και διάγνωση είναι το κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση της πάθησης. Η κατανόηση των συμπτωμάτων και η ικανότητα διάκρισης μεταξύ πρωτογενούς και δευτερογενούς φαινομένου Raynaud βοηθά στην αναζήτηση κατάλληλης ιατρικής φροντίδας και στην υιοθέτηση κατάλληλων προσαρμογών στον τρόπο ζωής.

Εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, το σύνδρομο Raynaud μπορεί να έχει ψυχολογικό αντίκτυπο, καθώς το απρόβλεπτο των κρίσεων μπορεί να προκαλέσει άγχος, ιδίως σε κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον. Αυτή η ψυχολογική πτυχή αναδεικνύει τη σημασία μιας ολιστικής προσέγγισης για τη διαχείριση της πάθησης, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη σωματική όσο και τη συναισθηματική ευεξία.

Καθώς ο χειμώνας είναι ήδη στην χώρα μας, οι προκλήσεις για τα άτομα με σύνδρομο Raynaud εντείνονται. Ο κρύος καιρός μπορεί να προκαλέσει συχνότερες και σοβαρότερες κρίσεις, καθιστώντας απαραίτητο για τους πάσχοντες να υιοθετήσουν προληπτικές στρατηγικές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο σωματικά μέτρα, όπως το ζεστό ντύσιμο και η αποφυγή έκθεσης στο κρύο, αλλά και τεχνικές διαχείρισης του άγχους για τη μείωση της πιθανότητας κρίσεων που προκαλούνται από το άγχος.

Ποιες είναι οι αφορμές και προκλήσεις το χειμώνα για τα άτομα με το φαινόμενο Raynaud;

Η έναρξη του χειμώνα φέρνει ιδιαίτερες προκλήσεις για τα άτομα με το φαινόμενο Raynaud. Το κύριο έναυσμα για τις κρίσεις του φαινομένου Raynaud είναι η έκθεση στο κρύο. Αυτό δεν περιορίζεται στις εξωτερικές θερμοκρασίες- απλές ενέργειες όπως το να κρατάτε ένα κρύο ποτό ή να βρίσκεστε σε ψυχρό περιβάλλον μπορούν να προκαλέσουν κρίση. Επιπλέον, το συναισθηματικό στρες είναι ένα άλλο σημαντικό εναύσματα, το οποίο συχνά επιδεινώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω διαφόρων εποχιακών στρεσογόνων παραγόντων.

Η χειμερινή περίοδος θέτει επίσης πρακτικές προκλήσεις στη διαχείριση του Raynaud. Με την ανάγκη για αυξημένη εσωτερική θερμοκρασία, τα άτομα αντιμετωπίζουν υψηλότερα έξοδα διαβίωσης, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν άγχος, ιδίως στο πλαίσιο μιας κρίσης κόστους ζωής. Αυτή η οικονομική επιβάρυνση μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη την αποτελεσματική διαχείριση της πάθησης, καθώς η διατήρηση ενός ζεστού και σταθερού εσωτερικού περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των κρίσεων.

Για πολλούς, οι χειμερινοί μήνες απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό και προσαρμογή για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης στο κρύο και την αποτελεσματική διαχείριση των επιπέδων άγχους. Η κατανόηση αυτών των εκλυτικών παραγόντων και η προετοιμασία για τις εποχιακές αλλαγές είναι το κλειδί για τη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των κρίσεων Raynaud κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ποια είναι η θεραπεία του φαινομένου Raynaud;

Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής είναι απαραίτητη για τα άτομα που αντιμετωπίζουν συμπτώματα του φαινομένου Raynaud, ιδίως εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου ή συνδέονται με άλλα προβλήματα υγείας. Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να διαγνώσει το φαινόμενο Raynaud μέσω κλινικής αξιολόγησης και, εάν είναι απαραίτητο, πρόσθετων εξετάσεων για τον αποκλεισμό υποκείμενων παθήσεων, ιδίως σε περιπτώσεις υποψίας δευτερογενούς φαινομένου Raynaud.

Η θεραπεία για τη νόσο Raynaud ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα. Για την πρωτοπαθή νόσο Raynaud, η εστίαση είναι συχνά σε τροποποιήσεις του τρόπου ζωής και στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ή για δευτεροπαθή σύνδρομο Raynaud, μπορεί να συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αναστολείς διαύλων ασβεστίου, οι οποίοι βοηθούν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και στη βελτίωση της ροής του αίματος, ή αγγειοδιασταλτικά για πιο σοβαρές περιπτώσεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης.

Ο τακτικός ιατρικός έλεγχος είναι σημαντικός για την παρακολούθηση της κατάστασης, ιδίως για τη δευτεροπαθή νόσο Raynaud, ώστε να διασφαλίζεται ότι τυχόν συναφείς παθήσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Η έγκαιρη και συνεχής ιατρική παρέμβαση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων με σύνδρομο Raynaud και να αποτρέψει επιπλοκές.

Πώς να διαχειριστείτε τον χειμώνα όταν βιώνετε το φαινόμενο Raynaud;

Η χειμερινή περίοδος απαιτεί ειδικές στρατηγικές για τη διαχείριση του φαινομένου Raynaud, καθώς ο κρύος καιρός αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο κρίσεων. Το κατάλληλο ντύσιμο είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Η επιλογή γαντιών μπορεί να προσφέρει καλύτερη διατήρηση της θερμότητας για τα δάχτυλα. Η τοποθέτηση στρώσεων είναι το κλειδί, με έμφαση σε υλικά που παγιδεύουν αποτελεσματικά τη θερμότητα του σώματος, όπως το μαλλί ή το fleece. Οι θερμικές κάλτσες και τα μονωμένα παπούτσια είναι απαραίτητα για την προστασία των ποδιών. Επιπλέον, η χρήση σκούφου και κασκόλ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της συνολικής θερμότητας του σώματος, καθώς ένα σημαντικό μέρος της απώλειας θερμότητας πραγματοποιείται μέσω του κεφαλιού και του λαιμού.

Η συνεχής και αποτελεσματική θέρμανση του περιβάλλοντος διαβίωσης είναι ζωτικής σημασίας. Η χρήση ενός προγραμματιζόμενου θερμοστάτη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας, μειώνοντας την πιθανότητα κρίσεων που προκαλούνται από ξαφνικές αλλαγές της θερμοκρασίας. Εν όψει της αύξησης του κόστους θέρμανσης, η ενεργειακή απόδοση καθίσταται ζωτικής σημασίας. Μέτρα όπως η μόνωση των παραθύρων και η χρήση θερμικών κουρτινών μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της θερμότητας και στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας. Οι φορητές θερμάστρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρότερους χώρους για στοχευμένη ζεστασιά, αν και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η ασφάλεια και η κατανάλωση ενέργειας.

Πέρα από τη σωματική ζεστασιά, η διαχείριση της συναισθηματικής ευεξίας είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι μικρότερες ώρες φωτός της ημέρας και το άγχος των διακοπών μπορεί να αυξήσουν το συναισθηματικό στρες, γνωστό παράγοντα πρόκλησης της νόσου Raynaud. Δραστηριότητες όπως ο διαλογισμός, η ενσυνειδητότητα ή η ήπια γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων άγχους. Η ενασχόληση με χόμπι ή κοινωνικές δραστηριότητες, ακόμη και αν περιορίζεται σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί να προσφέρει θετικό αντιπερισπασμό και να μειώσει το αίσθημα απομόνωσης.

Για τις υπαίθριες δραστηριότητες, ο προγραμματισμός είναι το κλειδί. Ο περιορισμός της έκθεσης στο κρύο, η χρήση θερμαντικών για τα χέρια και τα πόδια και η επιλογή της πιο ζεστής περιόδου της ημέρας για τις εξόδους μπορεί να βοηθήσει. Εάν εκδηλωθεί κρίση, είναι σημαντικό να ζεσταίνετε απαλά τις πληγείσες περιοχές. Η αποφυγή άμεσων πηγών θερμότητας, όπως το ζεστό νερό, είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα ή περαιτέρω βλάβες στο δέρμα. Η τακτική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής κυκλοφορίας. Συνιστώνται δραστηριότητες που βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία, όπως το γρήγορο περπάτημα, η ποδηλασία ή η κολύμβηση σε θερμαινόμενες πισίνες. Η άσκηση δεν βοηθά μόνο στη ροή του αίματος αλλά και στη διαχείριση του στρες. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων μηνών, θα πρέπει να εξετάζονται επιλογές άσκησης σε εσωτερικούς χώρους για να αποφεύγεται η έκθεση στο κρύο.

Οι διατροφικές εκτιμήσεις παίζουν επίσης ρόλο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να υποστηρίξει τη συνολική υγεία και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος. Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα λιπαρά ψάρια, μπορούν να είναι ευεργετικά. Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι επίσης σημαντική, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κυκλοφορία του αίματος.

Ο τακτικός έλεγχος της υγείας είναι σημαντικός για την παρακολούθηση της κατάστασης, ιδίως για όσους πάσχουν από δευτεροπαθή νόσο Raynaud. Η στενή συνεργασία με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για την παρακολούθηση των συμπτωμάτων και την προσαρμογή της θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες είναι το κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση.

Συνοψίζοντας, η διαχείριση του Raynaud το χειμώνα απαιτεί ένα συνδυασμό στρατηγικών που επικεντρώνονται στη διατήρηση της ζεστασιάς, τη διαχείριση του στρες και την υποστήριξη της συνολικής υγείας. Με τη σωστή προσέγγιση, είναι δυνατόν να μειωθεί η συχνότητα και η σοβαρότητα των κρίσεων Raynaud και να απολαύσετε τους χειμερινούς μήνες πιο άνετα.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε το φαινόμενο Raynaud στην Ελλάδα ;

Στην Ελλάδα, η διαχείριση του φαινομένου Raynaud μπορεί να υποστηριχθεί μέσω ενός συνδυασμού υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, κοινοτικής υποστήριξης και εθνικών πόρων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των ατόμων με αυτή την πάθηση.

  1. Υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης:

Στην Ελλάδα, το εθνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) παρέχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και ειδικούς. Τα άτομα με σύνδρομο Raynaud θα πρέπει να συμβουλεύονται τακτικά επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ρευματολόγων, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν εξατομικευμένες συμβουλές και σχέδια θεραπείας. Επιπλέον, υπάρχουν ιδιωτικές επιλογές υγειονομικής περίθαλψης για όσους αναζητούν εξειδικευμένη φροντίδα.

  1. Κοινότητα και ομάδες υποστήριξης:

Η εύρεση μιας κοινότητας ατόμων με παρόμοιες εμπειρίες μπορεί να είναι ανεκτίμητη. Στην Ελλάδα, υπάρχουν τοπικές ομάδες υποστήριξης ή διαδικτυακά φόρουμ ειδικά για όσους πάσχουν από τη νόσο Raynaud ή συναφείς αυτοάνοσες παθήσεις. Αυτές οι ομάδες παρέχουν μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή εμπειριών, συμβουλών και συναισθηματικής υποστήριξης.

  1. Εκπαιδευτικοί πόροι:

Οι εκπαιδευτικοί πόροι σχετικά με τη νόσο Raynaud είναι απαραίτητοι για την αποτελεσματική διαχείριση. Τα νοσοκομεία, οι κλινικές και οι ομάδες υπεράσπισης ασθενών στην Ελλάδα παρέχουν συχνά ενημερωτικό υλικό. Επιπλέον, έγκριτοι διαδικτυακοί πόροι μπορούν να προσφέρουν ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση του Raynaud, συμπεριλαμβανομένων συμβουλών για τον τρόπο ζωής και θεραπευτικών επιλογών.

  1. Οικονομική και πρακτική βοήθεια:

Η ελληνική κυβέρνηση και διάφοροι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί μπορεί να προσφέρουν οικονομική βοήθεια ή επιδοτήσεις για τα ιατρικά έξοδα που σχετίζονται με τη νόσο Raynaud. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βοήθεια για τα έξοδα συνταγογράφησης ή ιατρικές συσκευές που απαιτούνται για τη διαχείριση της πάθησης. Για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα έξοδα θέρμανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορεί να υπάρχουν κυβερνητικά προγράμματα που παρέχουν οικονομική βοήθεια ή μειωμένα τιμολόγια κοινής ωφέλειας.

  1. Προσαρμογές στο χώρο εργασίας:

Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές χώρες, η συζήτηση του Raynaud με τους εργοδότες και η αναζήτηση προσαρμογών στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι σημαντική. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αιτήματα για ένα θερμότερο περιβάλλον εργασίας ή ευελιξία κατά τη διάρκεια δύσκολων καιρικών συνθηκών.

  1. Οικογενειακή και κοινωνική υποστήριξη:

Η υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων είναι ζωτικής σημασίας. Στο πλαίσιο της ελληνικής κουλτούρας, όπου οι οικογενειακοί και κοινοτικοί δεσμοί είναι ισχυροί, η αξιοποίηση αυτής της υποστήριξης μπορεί να κάνει τη διαχείριση του Raynaud πιο αποτελεσματική. Τα μέλη της οικογένειας μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην παροχή ενός ζεστού και κατανοητού περιβάλλοντος στο σπίτι.

Αξιοποιώντας αυτούς τους πόρους, τα άτομα με σύνδρομο Raynaud στην Ελλάδα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πάθησης πιο αποτελεσματικά. Η αξιοποίηση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, η σύνδεση με ομάδες υποστήριξης, η πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς και οικονομικούς πόρους και η αξιοποίηση της υποστήριξης της οικογένειας και της κοινότητας αποτελούν κρίσιμα βήματα για τη διαχείριση του Raynaud, ειδικά κατά τους ψυχρούς μήνες.

Το φαινόμενο Raynaud, που αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση κατά τους χειμερινούς μήνες, απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση για την αποτελεσματική διαχείριση. Η κατανόηση της πάθησης, η αναγνώριση των εκλυτικών παραγόντων και η υιοθέτηση τόσο ιατρικών στρατηγικών όσο και στρατηγικών για τον τρόπο ζωής αποτελούν το κλειδί για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του φαινομένου Raynaud στην καθημερινή ζωή. Η ενσωμάτωση πρακτικών συμβουλών όπως το ζεστό ντύσιμο, η διαχείριση του στρες και η διατήρηση ενός ζεστού περιβάλλοντος διαβίωσης μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κρίσεων.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχει διαθέσιμη υποστήριξη. Είτε μέσω επαγγελματιών υγείας, ομάδων υποστήριξης ή αγαπημένων προσώπων, τα άτομα με σύνδρομο Raynaud δεν είναι μόνα τους στο ταξίδι τους. Η προληπτική διαχείριση και η αναζήτηση υποστήριξης μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Εν κατακλείδι, η ζωή με το φαινόμενο Raynaud, ιδίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με τις σωστές γνώσεις και στρατηγικές, είναι διαχειρίσιμη. Η ενημέρωση, η προληπτική δράση και η σύνδεση με μια υποστηρικτική κοινότητα είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της καλής διαβίωσης με το φαινόμενο Raynaud.

– 5 πηγές

 ©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Raynaud’s Diseasehttps://medlineplus.gov/raynaudsdisease.html

Raynaud’s Syndromehttps://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9849-raynauds-phenomenon

Raynaud’s diseasehttps://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/raynauds-disease/symptoms-causes/syc-20363571

Raynaud’shttps://www.nhs.uk/conditions/raynauds/

Raynaud’s Phenomenonhttps://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/raynauds-phenomenon

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

‘Ερχεται ΚΥΑ για τα ιατροτεχνολογικά υλικά στα νοσοκομεία

Μπορεί να είναι έτοιμη και εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Κοινή Υπουργική Απόφαση -από το Υπουργείο Υγείας και των Οικονομικών- πρόκειται να ετοιμαστεί για τα ιατροτεχνολογικά...

Καρδιαγγειακή νόσος: Τι αυξάνει τον κίνδυνο για τους άνω των 45

Τι είναι ο δείκτης στρογγυλότητας σώματος (BRI) και πώς συμβάλλει στην πρόληψη του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο; Προηγούμενες έρευνες είχαν αναφέρει ότι ο δείκτης στρογγυλότητας...

Η σοβαρή νόσηση από COVID-19 γερνά τον εγκέφαλο κατά 20 χρόνια

Σε νέα μελέτη, εξετάστηκαν 351 ασθενείς με COVID-19 που χρειάστηκαν νοσηλεία, με και χωρίς νέες νευρολογικές επιπλοκές. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, από...

Ετικέτες