ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 16.5.2023 – Καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο EF

Και κάτι πολύ ευχάριστο έστω και αργά που πέρασε στα ψιλά (…αν ήταν όμως παίκτης του survivor;):

Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ αναγορεύτηκε ο Νίκος Γκάλης ο κορυφαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας.  Για πόσα και πόσα να τον ευχαριστήσουμε. Το κύριο όμως μήνυμα που έστειλε είναι ότι για να ξεχωρίσεις δεν φτάνει το ταλέντο, αλλά θέλει και σκληρή δουλειά.

Εκτός από φάρμακα και κόμματα γενόσημα.

Από τα 50 κόμματα ξεχώρισα το Κ.Ο.Τ.Ε.Σ (Καπνιστικές Ομάδες για τη Τέχνη και Εικαστική Συγκρότηση). Έδρα έχει ένα μπαρ στην Αθήνα.  Σίγουρα καλύτερα από τα κομματικά γραφεία…

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Tο FDA έδωσε ένδειξη για τη dapagliflozin (Farxiga, AstraZeneca) στην καρδιακή ανεπάρκεια για όλο το φάσμα των τιμών κλάσματος εξώθησης.

Η φόρτιση με στατίνη 12 και 2 ώρες πριν το CABG,  σε 2635 ασθενείς που ήταν  ήδη σε χρόνια αγωγή με στατίνη δεν συνοδεύτηκε από κλινικό όφελος σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν έγινε φόρτιση (εικονικό φάρμακο). Το σύνθετο πρωτεύον καταληκτικό σημείο (ολική θνητότητα, ΕΜ, ΑΕΕ)  στις 30 ημέρες εμφανίστηκε σε 13.9% και 14.9% των ασθενών της ομάδας παρέμβασης και της ομάδας του εικονικού φαρμάκου, αντίστοιχα, ενώ η ολική θνησιμότητα στους 12 μήνες ανήλθε σε 3.1% και 2.9%, αντίστοιχα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πρώτο όνομα στη εργασία από την Κολωνία είναι ελληνικό (Oliver J Liakopoulos). https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehad238 European Heart Journal (2023) 00, 1–10

Ελληνικό άρωμα έχει και η άλλη μελέτη με πρώτο συγγραφέα  το Χρήστο Καπέλιο από το Λαϊκό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών. Σε σύνολο 18237 συμμετεχόντων στη καταγραφή (ESC EORP Heart Failure Long-Term Registry)   που αναλύθηκαν, οι 938 (5%) είχαν συμμετοχή σε τυχαιοποιημένες μελέτες.  Οι ασθενείς που συμμετείχαν στις μελέτες είχαν λιγότερα συμβάντα, καλύτερη εφαρμογή των οδηγιών και μικρότερη ολική θνησιμότητα.  

Eur Heart J 2023; 44:1526–1529

Στην τελευταία μας επικοινωνία σας είχα παραθέσει πρόσφατες ανασκοπήσεις για την HFpEF.  Στο τελευταίο JACCHF δημοσιεύτηκε  νέα ανασκόπηση για την αντιμετώπισή της. Επειδή το άρθρο δεν έχει ελεύθερη πρόσβαση, σας παρουσιάζω συνοπτικά τους πίνακες και ευελπιστώ σε μια πιο αναλυτική παρουσίαση σύντομα.

Βήμα 1:  Ορισμός

Βήμα 2: Διάγνωση

Βήμα 3: Επί δυσκολίας στη διάγνωση,  χρήση risk scores (H2FPEF /HFA-PEFF)

Βήμα 4: Αποκλεισμός παθήσεων που τη μιμούνται

Βήμα 5: Θεραπευτική αντιμετώπιση

Categories defined as per Universal Definition of HF

Χρήση scores:

Διαφορική διάγνωση:

“Do you want to know who you are? Don’t ask. Act! Action will delineate and define you.”

Thomas
Jefferson 1743-1826

Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν μονίμως ως επάγγελμα την σωτηρίαν της πατρίδος. Γι’ αυτό και αποφεύγουν επιμελώς να την σώσουν. Μετά την σωτηρίαν, δεν θα έχουν επάγγελμα.

Γ Σουρής 1853-1919

Συγχαρητήρια και καλοτάξιδο το εγχειρίδιο καρδιολογίας -από τα πιο επιτυχημένα στο είδος-  του φίλου  Γιάννη Σκουλαρίγκη. Στα αχνάρια που χάραξε ο προκάτοχος του Φίλιππος.

Με την υγειά σας!

Γουδέβενος Γιάννης Γιάννινα

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες