Επιστήμονες ανακάλυψαν φάρμακα κατά της γήρανσης με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Τρεις χημικές ουσίες που έχουν γεροντολυτική δράση ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και ελπίζουν ότι στη συνέχεια θα φτάσουν στο «χάπι της νεότητας».

Οι συγκεκριμένες ουσίες επιδρούν σε σε δυσλειτουργικά κύτταρα, τα οποία πιστεύεται ότι σχετίζονται με ορισμένους καρκίνους, αλλά και με την νόσο Αλτσχάιμερ. Και οι τρεις χημικές ουσίες βρίσκονται σε συμβατικά φυτικά φάρμακα. Οι επιστήμονες εκπαίδευσαν ένα μοντέλο Τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης) για να μάθει να αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά των ουσιών με γεροντολυτική δράση. Για να το κάνουν χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερες από 2.500 χημικές δομές που έχουν ανακαλυφθεί σε προηγούμενες μελέτες. Τα γερολυντικά φάρμακα έχουν σχεδιαστεί για να «σκοτώνουν» τα γερασμένα κύτταρα και μετά αναλαμβάνουν να βελτιώνουν τη συνολική υγεία του ατόμου.

Το μηχανικό μοντέλο της τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποίησαν εντόπισε 21 υποψήφια φάρμακα κατά της γήρανσης. Στη συνέχεια, η ομάδα επικεντρώθηκε σε τρεις ενώσεις, τις ginkgetin, periplocin και oleandrin. Οι ουσίες αυτές εξάλειψαν τα δυσλειτουργικά κύτταρα χωρίς να προκαλέσουν βλάβη στα υγιή κύτταρα.

«Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι απίστευτα αποτελεσματική στο να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε νέα υποψήφια φάρμακα, ιδίως σε πρώιμα στάδια της ανακάλυψης φαρμάκων και για ασθένειες με πολύπλοκη βιολογία ή λίγους γνωστούς μοριακούς στόχους», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της έρευνας δρ Ντιέγκο Ογιαρζούν.

Η τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσίευσε το Sky News. Η έρευνα δημοσιεύτηκε αναλυτικά περιοδικό «Nature Communications». Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προωθήσει ραγδαία την ιατρική έρευνα, καθώς οι μηχανές της μπορούν να αναλύουν ταχύτατα τεράστιους όγκους δεδομένων, πολύ πιο γρήγορα από τον άνθρωπο. Αυτό μπορεί να προσφέρει τεράστια βοήθεια στην διάγνωση και την θεραπεία ασθενειών, αλλά και στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/07/blog-post_91.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει 

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει Τι αλλάζει στα νοσοκομεία με τα DRGs που έχει...

Μόλυβδος: Ενοχοποιείται για Περισσότερα Περιστατικά Καρδιαγγειακής Νόσου από το Κάπνισμα και την Υψηλή Χοληστερόλη 

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο επιβαρύνει την παγκόσμια υγεία περισσότερο απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, προκαλώντας σχεδόν 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας...

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Βοηθάει ή όχι στη διακοπή του καπνίσματος; 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί το καλύτερο μέσο που βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος. Ανασκόπηση εκατοντάδων μελετών με στοιχεία από τουλάχιστον 150.000...

Ετικέτες