Επιπτώσεις του Covid-19 στη διαχείριση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων

Μία πρόσφατη καταγραφή  της Ευρωπαικής καρδιολογικής εταιρίας κάνει μία πρώτη αποτίμηση της επίδρασης της πανδημίας COVID-19 στις εισαγωγές  ασθενών λόγω STEMI.

Τονίζονται τα παρακάτω:

Παγκοσμίως η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου για 17.9 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Από αυτούς τους θανάτους το 85% οφείλεται σε καρδιακά αίτια και εγκεφαλικά και  το 38% περίπου είναι πρώιμοι (σε ηλικία κάτω των 70 ετών).Ενώ η παγκόσμια πολιτική υγείας έχει εστιάσει στην πανδημία από την COVID-19 δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλες σοβαρές ασθένειες   όπως τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα, τα οποία όχι μόνο συνεχίζουν να υπάρχουν αλλά και τα οποία μπορεί να αυξάνονται σε συχνότητα λόγω  της μολυσματικής πανδημίας και τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά σώζοντας ζωές.

 Η εν λόγω καταγραφή βασίστηκε στην συμπλήρωση μίας διαδικτυακής καταγραφής από 3.101 επαγγελματίες υγείας από 141 χώρες  σε 6 ηπείρους, σχετιζόμενους στην αντιμετώπιση ασθενών με  STEMI από  τις 16 εώς τις 26 απριλίου του 2020.Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες ήταν καρδιολόγοι και επεμβατικοί καρδιολόγοι (90%) το 10 % ήταν νοσηλευτές οι άλλοι επαγγελματίες υγείας, ενώ εργαζόταν κυρίως σε πανεπιστημιακά και περιφερειακά νοσοκομεία (οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αντιπροσώπευαν το 17% συνολικά και το 8% στη Ευρώπη). Το 58% των ερωτηθέντων εργαζόταν στην Ευρώπη.

Η καταγραφή αυτή ανέδειξε ότι μία από τις κύριες επιπτώσεις της πανδημίας ήταν ότι λιγότεροι ασθενείς με σοβαρά καρδιακά επεισόδια πήγαν στα νοσοκομεία και ότι αυτό το φαινόμενο επηρέασε πολλά νοσοκομεία.

 Συμπερασματικά:

To 78.8%   των ερωτηθέντων αντιλήφθηκε μία μείωση των προσελεύσεων ασθενών με STEMI στα νοσοκομεία τους, ενώ μόνο ένα 3% από αυτούς παρατήρησε αύξηση  η οποία ήταν οριακή.

Το μέσο ποσοστό μείωσης ήταν 50%

Επίσης πολλοί εργαζόμενοι (62.3%) παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με STEMI προσέρχονταν αργότερα απ’οτι συνήθως (48% κατά μέσο όρο), πέραν του θεραπευτικού παραθύρου για πρωτογενή στεφανιαία αγγειοπλαστική η θρομβόλυση . Η παραπάνω τάση ήταν λιγότερο εμφανής στα νοσοκομεία της Βορείου Αμερικής.

Το 48% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το καρδιολογικό τους τμήμα αναδιαμορφώθηκε εν μέρει η εξ’ολοκλήρου  ώστε να υποδεχθεί ασθενείς με νόσο COVID-19. Το παραπάνω φαινόμενο ήταν πιο έντονο στα νοσοκομεία της Βορείου Αμερικής.

Μία άλλη  καταγραφή από την EAPCI (European Association of Percutaneous Cardiovascular Interventions) ανέδειξε  μία  αύξηση  της τάξεως του 28% των  απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών σε ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά την διάρκεια της πανδημίας, με τους ασθενείς να παρουσιάζονται πολύ αργότερα για εισαγωγή στο νοσοκομείο απ’οτι τους είχε συσταθεί. Τα συμπεράσματα της παραπάνω μελέτης όσον αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας από την COVID-19 στην διαχείριση των  οξέων στεφανιαίων συνδρόμων  συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρίας Barbara Casadei δήλωσε: ‘’O φόβος της  μετάδοσης του κορονοϊού σημαίνει ότι οι ασθενείς φοβούνται να πάνε στα νοσοκομεία για θεραπείες οι οποίες μπορεί να είναι σωτήριες για τη ζωή τους. Πρέπει να συνεχίσουμε να σώζουμε ζωές όπως γνωρίζουμε να τις σώζουμε’’.

Link άρθρου: https://www.escardio.org/Education/COVID-19-and-Cardiology/esc-survey-on-stemi-admissions-during-covid-19?utm_medium=Email&utm_source=ESC&utm_campaign=ESC+-+Newsletter+-+week+23+-+3+June

Επιμέλεια-Συγγραφή: Στυλιανός Πετούσης, Επικουρικός Επιμελητής Καρδιολογικής κλινικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

1ο Διεθνές Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας – ICE 2022

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο ICE στο Ηράκλειο  Κρήτης, στις 2-4 Δεκεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Atlantis. Το...

Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης: Στην τελική φάση προετοιμασίας πρωτοκόλλου για τη δωρεά σώματος

Ενδείξεις για αύξηση των δωρητών σώματος ύστερα από το παράδειγμα του Κώστα Καζάκου Η λατινική ρήση «Mortui vivos docent» που σημαίνει «Οι νεκροί διδάσκουν τους...

Χορήγηση Paxlovid σε περιστατικά Covid-19: Mικρότερη πιθανότητα νοσηλείας κατά 51%

Το Paxlovid παρέχει προστασία έναντι σοβαρών εκβάσεων που σχετίζονται με την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανοσία που παρέχεται από το εμβόλιο, σύμφωνα με μελέτη. Η εν λόγω...

Ετικέτες