back to top

Ένας στους 100 νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 εμφανίζει πνευμοθώρακα

Περίπου το 1% των ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία, λόγω Covid-19, αναπτύσσει πνευμοθώρακα («τρύπιο» πνεύμονα) ως επιπλοκή, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που αναδεικνύει αυτό το ζήτημα.

   Μία τρώση του πνεύμονα προκαλεί διαρροή αέρα και ανώμαλη συγκέντρωση του στον πλευριτικό χώρο μεταξύ του πνεύμονα και του θωρακικού τοιχώματος, κάτι που τελικά μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των πνευμόνων. Συνήθως συμβαίνει σε πολύ ψηλούς νέους άνδρες ή σε ηλικιωμένους με σοβαρή υποκείμενη πάθηση των πνευμόνων.

   Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Νοσοκομείου ‘Αντενμπρουκ’ς, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφαν Μάρτσινιακ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό “European Respiratory Journal”, πρόσεξαν ότι στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού αρκετοί ασθενείς με Covid-19 εμφανίζουν πνευμονοθώρακα, ακόμη και όταν δεν διασωληνώνονται.  Η έρευνα σε 16 βρετανικά νοσοκομεία έδειξε ότι το ποσοστό των εισηγμένων ασθενών με κορονοϊό που εμφανίζει πνευμοθώρακα, αγγίζει το 1% (συγκεκριμένα 0,91%).

   «Οι γιατροί πρέπει να έχουν το νου τους για την πιθανότητα πνευμοθώρακα στους ασθενείς με Covid-19, παρόλο που δεν πρόκειται για τυπικούς ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα κινδύνου για κάτι τέτοιο. Πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν τυχαία, καθώς ο γιατρός δεν είχε υποπτευθεί την ύπαρξη πνευμοθώρακα και η διάγνωση έγινε από τύχη», τόνισε ο Μάρτσινιακ.

   Περίπου τα δύο τρίτα (63%) των ασθενών με πνευμοθώρακα επιβίωσαν, ιδίως οι κάτω των 70 ετών, ενώ στους μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς το ποσοστό επιβίωσης ήταν μικρότερο, περίπου 42%. Οι ασθενείς με πνευμοθώρακα έχουν τριπλάσια πιθανότητα να είναι άνδρες σε σχέση με γυναίκες, αλλά η πιθανότητα επιβίωσης δεν διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα.

   Η αιτία που η Covid-19 προκαλεί πνευμοθώρακα, μπορεί να είναι η δημιουργία κύστεων στους πνεύμονες, αλλά και άλλες αιτίες.

Πηγή: https://www.amna.gr/health/article/486556/Enas-stous-100-nosileuomenous-astheneis-me-Covid-19-emfanizei-pneumothoraka

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η άσκηση με αντιστάσεις σημαντικό βοήθημα ενάντια στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία

«Η εφαρμογή της άσκησης με αντιστάσεις μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντικό βοήθημα στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και...

Άνοια: Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης συμβάλλουν στην πρώιμη διάγνωση

Μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν περισσότερους από 600 βιοδείκτες αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο για τη διάγνωση της άνοιας, ακόμη και σε πολύ πρώιμα στάδια,...

Υπερθυρεοειδισμός: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Η επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου συνοψίζει τα νεότερα δεδομένα. Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί, παράγοντας υπερβολικές ποσότητες...

Ετικέτες