back to top

Ένας καρδιολόγος εξηγεί τις διαφορές ανάμεσα στην ανδρική και τη γυναικεία καρδιά 

O κ. Ιωάννης Παληός M.D., PH.D., Καρδιολόγος, Διευθυντής Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς στο Metropolitan Hospital ενημερώνει σχετικά με τις διαφορές μεταξύ της γυναικείας και της αντρικής καρδιάς, καθώς και τον τρόπο εκδήλωσης των καρδιαγγειακών νοσημάτων ανά φύλο

Η καρδιά αποτελεί ένα συναρπαστικό και σύνθετο όργανο, απαραίτητο για τη ζωή μας και η κατανόηση της λειτουργίας της είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας της και την πρόληψη των παθήσεών της. Η ανδρική και η γυναικεία καρδιά έχουν ορισμένες διαφορές, τόσο ως προς την ανατομία, όσο και ως προς τη λειτουργία.

Οι βασικές διαφορές περιλαμβάνουν:

Μέγεθος: Συνήθως, η καρδιά του άνδρα είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή της γυναίκας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνδρες έχουν συνήθως μεγαλύτερο σωματικό μέγεθος. Το μέγεθος της γυναικείας καρδιάς είναι μικρότερο, οι καρδιακές κοιλότητες, δηλαδή οι κόλποι και οι κοιλίες, είναι μικρότερες και τα καρδιακά τοιχώματα είναι πιο λεπτά.
Καρδιακός ρυθμός: Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες έχουν λίγο υψηλότερο καρδιακό ρυθμό από τους άνδρες.
Φυσιολογία: Ορισμένες αλλαγές ορμονών και άλλες φυσιολογικές διαφορές μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η καρδιά. Για παράδειγμα, οι ανδρικές ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη, μπορεί να επηρεάσουν την καρδιακή λειτουργία.

Η διαφορά στην ανατομία μεταξύ γυναικείας και ανδρικής καρδιάς σημαίνει και διαφορά στη λειτουργία τους;

Η ανατομική διαφορά της καρδιάς μεταξύ των δύο φύλων, αν και υπάρχει, δεν έχει σημαντική επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς. Και η ανδρική και η γυναικεία εκτελούν τη βασική λειτουργία τους, που είναι η ανταλλαγή αίματος με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά με όλα τα όργανα και τα οστά του σώματος.

«Οι διαφορές στην ανατομία της γυναικείας με την ανδρική καρδιά επεκτείνονται και σε διαφορές στη λειτουργικότητα. Η γυναικεία συνήθως έχει μεγαλύτερη συχνότητα παλμών ανά λεπτό, δηλαδή χτυπά γρηγορότερα από την ανδρική και αντιδρά στο stress άμεσα, κυρίως με αύξηση των παλμών.

Αντίθετα, η ανδρική καρδιά έχει μικρότερη συχνότητα παλμών ανά λεπτό, δηλαδή χτυπά πιο αργά και αντιδρά στο stress κυρίως με αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, η γυναικεία καρδιά -τουλάχιστον στις ηλικίες πριν την εμμηνόπαυση- προστατεύεται από τις γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα. Μάλιστα, στατιστικά φαίνεται πως οι νεαρότερες γυναίκες διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και καρδιαγγειακών επεισοδίων γενικότερα.

ωσης, καθώς και καταβολής.

Εν προκειμένω, η περιγραφή των ανωτέρω συμπτωμάτων διακρίνεται ως άτυπη, καθώς δεν συμπίπτει με τις τυπικές καρδιακές ενδείξεις και, επομένως, προκαλεί εύκολη υποεκτίμηση είτε από την ίδια την ασθενή, είτε από τον γιατρό που την αντιμετωπίζει.

Αντιθέτως, οι άνδρες, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, διακρίνονται από την αίσθηση τυπικών καρδιακών ενοχλημάτων, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, τον ισχυρό θωρακικό πόνο, το σφίξιμο ή το κάψιμο στο θώρακα, καθώς και το αναφερόμενο πλάκωμα στο στήθος, το οποίο ενδέχεται να αντανακλά στην περιοχή της πλάτης ή να επεκτείνεται προς το αριστερό άνω άκρο ή το λαιμό.

Επιπλέον, δεδομένα έχουν καταδείξει ότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, συνδεδεμένος με τη στεφανιαία νόσο, συναντάται πιο συχνά στον ανδρικό πληθυσμό. Αντίθετα, το αίσθημα των έντονων παλμών και οι αρρυθμίες παρατηρούνται με μεγαλύτερη συχνότητα στο γυναικείο φύλο.

Οι παραπάνω διαφορές στην αντίληψη και την εκδήλωση των καρδιακών συμπτωμάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελούν αντικείμενο προσοχής και απαιτούν συνειδητοποίηση τόσο από τον ιατρικό κόσμο όσο και από το γενικό κοινό, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία των καρδιακών παθήσεων σε όλα τα άτομα ανεξαρτήτως φύλου.

Το Metropolitan Hospital παραμένει πρωτοπόρο όσον αφορά στην παροχή καρδιολογικής φροντίδας, διαθέτοντας μία σύγχρονη, πλήρως εξοπλισμένη και καλά οργανωμένη Καρδιολογική Κλινική, η οποία συγκρίνεται άξια με τα κορυφαία καρδιολογικά κέντρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κέντρο έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα ISO και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της καρδιολογικής κοινότητας στην Ελλάδα. Με περισσότερα από 15 έτη παροχής φροντίδας, η Καρδιολογική Κλινική του Metropolitan Hospital αποδεικνύει την υψηλή της επιστημονική αρτιότητα στη διάγνωση και θεραπεία πολύπλοκων καρδιολογικών περιστατικών.

Επιμέλεια:

 Ιωάννης Παληός, M.D., Ph.D., είναι Καρδιολόγος, Διευθυντής Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς στο Metropolitan Hospital.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr/blogs/enas-kardiologos-exigi-tis-diafores-anamesa-stin-andriki-ke-ti-ginekia-kardia/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αναστάτωση στο ΕΣΥ με τις πρωινές εφημερίες: Τα 10 προβλήματα που θα φέρει το νέο σύστημα, σύμφωνα με τους γιατρούς

Την αντίθεσή τους δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί με την αιφνιδιαστική αλλαγή στον τρόπο εφημέρευσης των νοσοκομείων της Αττικής, που εφαρμόζει από 1/11/2024 το Υπουργείο...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 5.11.2024 – ΙΣΧΑΙΜΙΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ λόγω ΚΜ

Mεγάλο συνέδριο του European Resuscitation Council στην Αθήνα με μεγάλα ονόματα και σημαντικές ανακοινώσεις(η ενδοoστική intraosseous oδός  χορήγησης αδρεναλίνης σε εξωνοσοκομειακές ανακοπές δεν είχε...

Νεότερες θεραπείες αλλάζουν το προσδόκιμο επιβίωσης ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα τελικού σταδίου

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και στα δύο φύλα, στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Οι νεότερες διαγνωστικές...

Ετικέτες