Εμβολιασμοί: Που βρισκόμαστε

Επιτακτική είναι η ανάγκη να αυξηθούν τα εμβολιαστικά ποσοστά με την δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) κατά της Covid, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για περαιτέρω αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ποιοι δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν τώρα και μπορούν να περιμένουν το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον Καθηγητή του LSE, Ηλία Μόσιαλο.

Εξαιρετικά χαμηλά είναι τα εμβολιαστικά ποσοστά με την τέταρτη δόση (2η αναμνηστική) στην Ελλάδα, παρ’ ότι η πλατφόρμα των ραντεβού για τους άνω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έχει ανοίξει εδώ και πάνω από τρεις μήνες.

Είναι λάθος οι ευάλωτες κατηγορίες των πολιτών να μην εμβολιάζονται περιμένοντας το φθινόπωρο το νέο ενισχυμένο εμβόλιο, το οποίο θα περιλαμβάνει και τις νέες μεταλλάξεις, λέει ο Καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics (LSE), Ηλίας Μόσιαλος:

“Η πιθανότητα (σ.σ. κακής έκβασης) αυξάνει στους 60 και άνω, αν δεν έχουν κάνει 2η αναμνηστική δόση, όπου εκεί επιβάλλεται. Δυστυχώς στην πατρίδα μας το ποσοστό των άνω των 60 και των ευάλωτων στις ηλικίες κάτω των 60 ετών που έχει κάνει την τέταρτη δόση, δεν είναι μεγαλύτερο του 20%. Κι εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες. Πρέπει να προστατεύσουμε τους ευάλωτους συμπατριώτες μας και να κάνουν την 4η δόση, τώρα! Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα!”, ανέφερε ο Καθηγητής .

Στο ίδιο μήκος κύματος, τους πολίτες που πρέπει να εμβολιαστούν προειδοποιεί και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης:

«Ο σωστός χρόνος είναι τώρα», δήλωσε το πρωί της Πέμπτης και πρόσθεσε: «Γιατί τώρα; Γιατί έχουμε τα στοιχεία ότι η 4η δόση, η 2η ενισχυτική προστατεύει 4 φορές περισσότερο από τη βαριά νόσηση και από το θάνατο», ανέφερε συγκεκριμένα.

ECDC: Αναμένεται αύξηση στις νοσηλείες και στους θανάτους

Η ανησυχία των αρχών έχει κορυφωθεί, καθώς -τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη χώρα μας- αυξάνονται οι αριθμοί των νοσηλευομένων, αλλά και των ασθενών στις ΜΕΘ.

Από τις 10 Ιουλίου 2022, 12 χώρες ανέφεραν αυξητική τάση στις εισαγωγές, είτε σε νοσοκομεία είτε σε ΜΕΘ. Tα μοντέλα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) δείχνουν, μάλιστα, πως θα αυξηθούν και τα ποσοστά της θνησιμότητας.

«Σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, στόχος των εκστρατειών εμβολιασμού πρέπει να είναι η μείωση των νοσηλειών, της σοβαρής ασθένειας και των θανάτων και η προστασία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης», αναφέρουν οι επιστήμονες του ευρωπαϊκού οργανισμού.

4η δόση: Τι λένε τα στοιχεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), αλλά και η δική μας Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, συστήνουν τη 2η αναμνηστική δόση στους άνω των 60 ετών και στις ευάλωτες ομάδες.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αποτυπώνουν την τραγική πραγματικότητα. Ενώ οι ηλικιωμένοι καταλαμβάνουν χαμηλό ποσοστό στις νέες μολύνσεις που δεν ξεπερνά το 15%, στις σοβαρές νοσηλείες και εκβάσεις (θανάτους) τα ποσοστά ξεπερνούν το 80% και 90%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας -στις οποίες σημειώνεται αύξηση νοσηλευομένων το τελευταίο διάστημα- το 92% των κλινών καταλαμβάνουν άνθρωποι άνω των 70 ετών.

Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία και για τους θανάτους: το 90% των νεκρών είναι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών και το 70% υπέργηροι άνω των 80 ετών.

“Επομένως μας δίνει ένα μήνυμα αυτό. Ότι θα πρέπει στους άνω των 60 ετών να γίνει τώρα η δεύτερη αναμνηστική δόση για να είναι προστατευμένοι”, λέει ο Καθηγητής Μόσιαλος και προσθέτει:

“Αν δεν πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους θα συνεχίσουμε να έχουμε πολλούς θανάτους και να προηγούμαστε στους θανάτους σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες”, καταλήγει.

Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν τώρα την τέταρτη δόση

Παρά το γεγονός πως η πλατφόρμα των ραντεβού για τη δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) έχει ανοίξει τον τελευταίο μήνα και για τους πολίτες μικρότερης ηλικίας, ο εμβολιασμός όσων δεν έχουν προβλήματα υγείας δεν συστήνεται, εάν δεν τον ζητήσει γιατρός, για ειδικούς λόγους.

“Για τους πολίτες 30 – 59 ετών, για τους οποίους έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό, θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση από τον θεράποντα γιατρό, καθώς δεν υπάρχει σύσταση με βάση την ηλικία”, εξήγησε ο Θάνος Πλεύρης.

Επομένως οι ηλικίες αυτές μπορούν να εμβολιαστούν ξανά το φθινόπωρο με τα νέα ενισχυμένα εμβόλια, τα οποία αναμένεται να προσφέρουν προστασία και από τις μεταλλάξεις, λέει ο Ηλίας Μόσιαλος:

“Η σύσταση που υπάρχει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από τις περισσότερες κυβερνήσεις παγκοσμίως και κυρίως από την ΕΕ, είναι ότι θα μπορούσαν να περιμένουν τον Οκτώβριο να εμβολιαστούν, γιατί εφόσον έχουν κάνει τις 3 δόσεις του εμβολίου (φυσικά δεν μιλάμε για ανεμβολίαστους) ο κίνδυνος δεν είναι τόσο μεγάλος, όσο στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 ετών ή τις ευάλωτες κατηγορίες των πολιτών”, αναφέρει.

Όσον αφορά, στο πότε και ποια εμβόλια θα έχουμε το φθινόπωρο; Το τοπίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, σημειώνει ο Καθηγητής:

“Μπορούμε να περιμένουμε τα ειδικά εμβόλια τα οποία θα βγουν για τη ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Θα είναι διαθέσιμα τον Οκτώβριο, δεν ξέρουμε ακριβώς πότε θα είναι διαθέσιμα στην πατρίδα μας. Θα εξαρτηθεί από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης, πότε θα δοθεί η έγκριση και πότε θα ολοκληρωθούν οι προμήθειες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπότε μιλάμε προφανώς για ένα διάστημα από μέσα Οκτωβρίου με τέλη Νοεμβρίου, τότε θα υπάρχει αυτή η διάθεση των νέων εμβολίων”, λέει.

Νέου τύπου εμβόλια -που ενδεχομένως θα είναι ρινικά ή πολυδύναμα για όλες τις μεταλλάξεις-αναμένονται το 2023, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι αναμένουν και νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, το ερχόμενο φθινόπωρο.

“Θα έχουμε σίγουρα και νέες μεταλλάξεις τους φθινοπωρινούς μήνες. Το θέμα είναι να μην είναι και πιο επικίνδυνες και πιο δυσμενής. Δεν το ξέρουμε, όμως, πως θα εξελιχθεί ο κορονοϊός. Υπάρχουν πολλοί που λένε ότι ο κορονοϊός θα γίνει πιο ήπιος. Κανείς δεν το ξέρει. Κανείς δεν ξέρει εάν ο κορονοϊός θα αρχίσει να μεταδίδεται ακόμα πιο πολύ σε σύγκριση με την Όμικρον 5 ή εάν θα γίνει πιο επικίνδυνος από το αρχικό στέλεχος ή τη Δέλτα”, καταλήγει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/mosialos-molis-20-oi-emvoliasmenoi-me-tetarti-dosi-stous-ano-ton-60-eton-sos-gia-ameso-emvoliasmo/157141/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες