Εμβόλια κατά της COVID: Έρχονται νέες οδηγίες για απλοποίηση του εμβολιασμού – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Ξεκίνησε νέος κύκλος επιστημονικών συνεδριάσεων από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού FDA, για την πορεία των εμβολιασμών κατά της COVID-19.

Οδηγό και για τις υπόλοιπες χώρες αναμένεται να αποτελέσουν οι κατευθυντήριες οδηγίες που θα εκδώσουν μετά από σειρά συνεδριάσεων, ειδικοί ανεξάρτητοι επιστήμονες του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Στο επίκεντρο της ανταλλαγής επιστημονικών απόψεων θα τεθεί τις επόμενες μέρες, το νέο πρωτόκολλο του ετήσιου εμβολιασμού κατά της COVID-19, στην μεταπανδημική εποχή.

Στόχος του ρυθμιστικού Οργανισμού FDA είναι να απλοποιηθούν οι οδηγίες και οι διαδικασίες από το ερχόμενο φθινόπωρο και μετά, έτσι ώστε ο εμβολιασμός να μοιάζει περισσότερο με αυτόν που ακολουθείται εδώ και χρόνια στην εποχική γρίπη.

Η συζήτηση για τη νέα διαδικασία του εμβολιασμού κατά την φθινοπωρινή περίοδο, ξεκίνησε την Πέμπτη (26/1) και αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, μετά από προσεκτική αξιολόγηση της επίπτωσης των παραλλαγμένων στελεχών της COVID-19 που κυκλοφορούν σήμερα και αν και κατά πόσον αυτά, καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Εμβόλια κατά της COVID-19: Ποια είναι τα διλήμματα

Όσο προχωρούμε προς την μεταπανδημική εποχή, αναφέρει το FDA, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ενδέχεται να χρειάζονται μόνο μία δόση από το πιο πρόσφατο επικαιροποιημένο εμβόλιο για να αποκαταστήσουν την ανοσία τους, ανεξάρτητα από το πόσες δόσεις είχαν κάνει στο παρελθόν.

Δύο δόσεις υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν, μόνο μικρά παιδιά και βρέφη που δεν έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό, ή οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με το ενημερωτικό έγγραφο του FDA.

Ο Οργανισμός προτείνει τη χρήση ενός εμβολίου, αντί για τον συνδυασμό εμβολίων που χρησιμοποιείται σήμερα.

Συγκεκριμένα για την ανοσοποίηση κάποιου που δεν έχει εμβολιαστεί στο παρελθόν χρησιμοποιείται το αρχικό εμβόλιο κατά του ιού της Γουχάν για τις δύο πρώτες δόσεις του βασικού εμβολιασμού και στη συνέχεια για επικαιροποίηση της ανοσίας, συστήνεται η χρήση του νεότερου επικαιροποιημένου δισθενούς εμβολίου, που περιλαμβάνει κάλυψη από τον αρχικό ιό της Γουχάν, αλλά και όλες τις υπόλοιπες παραλλαγές που κυκλοφόρησαν στη συνέχεια.

Μιλώντας στο iatropedia.gr η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζει πως και στη χώρα μας ο αρχικός εμβολιασμός γίνεται πάντα με το αρχικό εμβόλιο, της Γουχάν και στη συνέχεια οι ενισχυτικές δόσεις με το επικαιροποιημένο.

“Υπάρχει απόθεμα από το εμβόλιο της Γουχάν και καλύπτονται οι πολίτες και μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει οι οδηγίες. Ίσως αυτός είναι κι ο λόγος που συνεδριάζει το FDA. Αν κάποιος δηλαδή ήταν μέχρι σήμερα αντιεμβολιαστής και στην πορεία άλλαζε γνώμη, θα έπρεπε να κάνει πρώτα το εμβόλιο της Γουχάν τις πρώτες δύο δόσεις, δηλαδή τον βασικό εμβολιασμό και στη συνέχεια την ενισχυτική δόση με τα τελευταία εμβόλια τα επικαιροποιημένα κατά της Όμικρον”, αναφέρει.

Η ενημέρωση του FDA, ωστόσο, δεν ξεκαθαρίζει εάν το ετήσιο εμβόλιο θα περιέχει ένα και μόνο στέλεχος, ή δύο στελέχη ή περισσότερα.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως ο αντίστοιχος εμβολιασμός της γρίπης γίνεται με ένα ετήσιο εμβόλιο, προσφέρει ανοσοποίηση κατά τεσσάρων στελεχών του ιού.

«Η απλοποίηση της σύνθεσης του εμβολίου θα πρέπει να μειώνει την πολυπλοκότητα και να μειώνει τα σφάλματα στη χορήγηση του. Η σαφέστερη επικοινωνία ενδεχομένως θα αυξήσει τη συμμόρφωση του κόσμου προς το εμβόλιο», ανέφερε το FDA.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Εμείς θα αποφασίσουμε όταν αποφασίσει ο ΕΜΑ

Ανάμεσα στα στοιχεία που εξετάζει η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή του FDA περιλαμβάνεται και τελευταία μελέτη για την αποτελεσματικότητα των δισθενών εμβολίων απέναντι στις νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον ΒΑ.5, XBB και XBB.1.5 (Κράκεν).

Η μελέτη απέδειξε ότι πράγματι τα δισθενή εμβόλια προσφέρουν προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, απέναντι και στις παραπάνω νεότερες παραλλαγές.

Οι επιστήμονες στην Ελλάδα θα συνεδριάσουν όταν πάρει θέση απέναντι στο θέμα αυτό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), λέει η Καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου:

“Εμείς δεν το έχουμε συζητήσει ακόμη στην Επιτροπή. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Δεν είναι ξεκάθαρο πως θα πορευτούμε. Αυτή τη στιγμή, πάντως, όλες οι παραλλαγές είναι πολύ κοντά στην Όμικρον ΒΑ.4 και Όμικρον ΒΑ.5. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να φτιάξουμε κάποιο άλλο εμβόλιο. Αν δεν υπάρξει κάποια “έκπληξη” από την πλευρά του κορονοϊού που θα απαιτήσει κάποιο καινούργιο εμβόλιο, θα πορευτούμε με αυτά που έχουμε”, καταλήγει.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/emvolia-kata-tis-covid-erchontai-nees-odigies-gia-aplopoiisi-tou-emvoliasmou-ti-tha-kanei-i-ellada/163016/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πρώτη επέμβαση με χρήση υπερήχων σε ασθενή με Αλτσχάιμερ

Μια ηλικιωμένη ασθενής που έπασχε από Αλτσχάιμερ υποβλήθηκε στην πρώτη αναίμακτη επέμβαση εγκεφάλου με εστιασμένους υπερήχους. Πρόκειται για μια εξαιρετικά πρωτοποριακή επέμβαση, ένα σπουδαίο...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 17.4.2024 – Μελέτες

to be continued..... OMT:optical medical therapy Κατάλληλοι για την μελέτη ήταν ασθενείς που  προέκυψαν μετά από  ΣΦ  για  XΣΝ(83%) και ΟΣΣ με  ένοχη ευάλωτη πλάκα (>50%)...

Νέα εποχή στις επεμβάσεις καρδιάς, χωρίς στερνοτομές

Η καρδιοχειρουργική έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη νέων, λιγότερο επεμβατικών τεχνικών που μειώνουν τον χρόνο νοσηλείας και επιταχύνουν εντυπωσιακά την...

Ετικέτες