Τι ανέφεραν οι Έλληνες καρδιολόγοι στην διάρκεια του συνεδρίου τους που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Αναλυτικό οδηγό για τον προ-αθλητικό έλεγχο των νέων όλων των βαθμίδων και ηλικιών, ακόμα και των μαθητών, αποστέλλει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) στα μέλη της σε όλη την χώρα, με στόχο να προληφθούν τα περιστατικά αιφνιδίου καρδιακού θανάτου.
Όπως είπαν οι ειδικοί στο 44ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο της ΕΚΕ που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, ένας στους 100.000 ανθρώπους μικρής ηλικίας πεθαίνει αιφνιδίως κάθε χρόνο. Στο 90% των περιπτώσεων η αιτία ήταν κάποιο αδιάγνωστο καρδιολογικό πρόβλημα.
Για να προληφθούν οι αιφνίδιοι θάνατοι, η ΕΚΕ συνιστά ενδελεχή προ-αθλητικό έλεγχο. Σε αυτόν πρέπει να υποβάλλονται τόσο οι επαγγελματίες, όσο και οι ερασιτέχνες αθλητές, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών.
«Τα πρωτόκολλα δεν αλλάζουν. Επικαιροποιούνται βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας», τόνισε ο καθηγητής Καρδιολογίας Κώστας Τούτουζας, αντιπρόεδρος της ΕΚΕ. Όπως εξήγησε, το βασικό είναι να γίνει:
- Σωστή κλινική εξέταση
- Λήψη του ιατρικού ιστορικού του παιδιού και
- Κυρίως να διεξαχθεί ένα καρδιογράφημα
«Από εκεί και πέρα, αν κρίνει ο καρδιολόγος ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις, θα γίνουν», πρόσθεσε. Οι πρόσθετες εξετάσεις μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:
- Υπερηχογράφημα καρδιάς
- Μαγνητική καρδιάς
- Γονιδιακό έλεγχο, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις
«Υπάρχει ένας αλγόριθμος που ακολουθείται και πρέπει να τηρείται από όλους για τη διάγνωση συγγενών ή μη καρδιοπαθειών ή μυοκαρδιοπαθειών» επισήμανε ο κ. Τούτουζας.
Αναλόγως με τα ευρήματα, οι συστάσεις προς αυτούς που κινδυνεύουν μπορεί να φθάσουν έως την διακοπή της άθλησης ή τη διακοπή μόνο της ανταγωνιστικής άθλησης.
Σεμινάρια ΚΑΡΠΑ για μικρούς και μεγάλους
Ο πρόεδρος της ΕΚΕ Γιώργος Κοχιαδάκης, από την πλευρά του, επισήμανε ότι η Εταιρεία έχει ανακηρύξει το 2023 ως έτος αιφνίδιου θανάτου. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει σεμινάρια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), που απευθύνονται στη σχολική κοινότητα και στο ευρύτερο κοινό.
«Αν συμβεί μία ανακοπή μέσα στην πόλη ή σε μία κοινωνική εκδήλωση, πρέπει να αναταχθεί μέσα σε 2-3 λεπτά. Συχνά δεν υπάρχει γιατρός ή άλλος επαγγελματίας υγείας. Επομένως οι πρώτες βοήθειες θα δοθούν από τον συνάνθρωπό του, αυτόν που είναι δίπλα του», επισήμανε.
«Είναι πολύ σημαντικό αυτός ο κόσμος να είναι εκπαιδευμένος, για να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Η ΕΚΕ κάνει μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, ώστε να δημιουργηθούν κάνει εκπαιδευτικά κέντρα στις έδρες των συλλόγων», πρόσθεσε.