Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στις ψηφιακές και εγκάρσιες δεξιότητες: Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα H-PASS

Η εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας (Health Workforce) αποτελεί βασικό συστατικό της διαχείρισης και ανάπτυξης του ανθρωπίνου δυναμικού και στοχεύει στη διατήρηση γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων απαραίτητων στην άσκηση του επαγγέλματος. Η εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού στην υγεία οδήγησε σε ανάπτυξη νέων μεθόδων παροχής φροντίδας,  και έφερε  σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις των επαγγελματιών υγείας τόσο με τους ασθενείς όσο και μεταξύ τους. Η ταχεία ενσωμάτωση της τεχνολογίας επιφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τη βελτίωση των ικανοτήτων των ομάδων της υγειονομικής περίθαλψης, την ανάμιξη δεξιοτήτων (skill-mix), τη μετατόπιση αρμοδιοτήτων και καθηκόντων (task shifting), καθώς και την αναβάθμιση προσόντων και δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της υγείας.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Health Professionals and the DigitAl team SkillS advancement (H-PASS)” -στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Πανεπιστήμιο Κρήτης- προσβλέπει στην υποστήριξη των κρατών μελών της Ε.Ε. με στόχο την ανάπτυξη ανθεκτικότητας και την υπέρβαση των δυσκολιών που οφείλονται στην έλλειψη ή αναντιστοιχία δεξιοτήτων (skill mismatch) στις ομάδες παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ο κύριος στόχος του H-PASS είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος με πλήρως ανεπτυγμένες ενότητες, κατάλληλες σύγχρονες και ασύγχρονες δραστηριότητες, εκπαιδευτικό υλικό, και εργαλεία που αφορούν τις ψηφιακές, καθώς και τις λεγόμενες “εγκάρσιες” δεξιότητες (transversal skills), παρέχοντας κατά τον τρόπο αυτό σύγχρονη και εξελισσόμενη γνώση στους επαγγελματίες υγείας.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στην εκπαίδευση νέων εκπαιδευτών οι οποίοι θα καλλιεργήσουν τις ψηφιακές δεξιότητες του κλινικού προσωπικού (ιατροί, νοσηλευτές και φαρμακοποιοί) στις σύγχρονες απαιτήσεις.  Κατά τον τρόπο αυτό το H-PASS φιλοδοξεί να δημιουργήσει αρωγούς ψηφιακής μετατροπής (digital transformation agents) και να επιφέρει  προηγμένη ψηφιακή ωριμότητα, ετοιμότητα και αλφαβητισμό, ώστε να καταστεί δυνατή η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη.

Το H-PASS δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή και τη συνεισφορά των ενδιαφερομένων σε πολλαπλά επίπεδα (π.χ. εθνικό, περιφερειακό και Ευρωπαϊκό), ενώ σκοπεύει να παρακολουθεί την συνέργειες άλλων πρωτοβουλιών της ΕΕ και να μεγιστοποιήσει την αποδοχή, τον αντίκτυπο και τη συνέχιση της εκπαίδευσης του έργου στην ΕΕ.

Τα πιλοτικά προγράμματα θα πραγματοποιηθούν σε Κύπρο, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία και Ρουμανία, με την έναρξη να αναμένεται το φθινόπωρο του 2024.

Ιστοσελίδα: https://hpass.healthworkforce.eu/

Συνεργαζόμενοι φορείς:

Agenzia Nazionale Per I Servizi Sanitari Regionali (AGENAS) – Italy

Azienda Ulss 4 Veneto Orientale – (PROMIS) – Italy

Catholic University Of Rome        – Italy

Colegiul Judetean Al Farmacistilor Bihor – Romania

European University Cyprus         (EUC) – Cyprus

International Network for Healthcare Workers Education (INHWE) – Cyprus

Lithuanian University Of Health Sciences (LSMU) – Lithuania

Orszagos Korhazi Foigazgatosag (Okfő) – Hungary

Sant’ Anna School Of Advanced Studies – Italy

Semmelweis University – Hungary

Silversky3d Vr Technologies Ltd – Cyprus

University Of Crete (UOC) – Greece

University Of Oradea – Romania

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση

Απαιτείται διαφοροποιημένη προεγχειρητική διαχείριση του κινδύνου εισρόφησης με την λήψη τους. Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εισρόφησης κατά τη διάρκεια της αναισθησίας κατά τη λήψη...

ΔιαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Υγεία

Αποκαλυπτική είναι η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις “Τι πιστεύουν οι Έλληνες” αναφορικά με τις απόψεις των πολιτών για την Υγεία. Πώς βλέπουν οι πολίτες το δημόσιο...

Wegovy: Απώλεια βάρους, προστασία της καρδιάς και παρενέργειες

Δεδομένα 4 ετών ρίχνουν νέο φως στο πώς το φάρμακο βοηθά στην απώλεια βάρους και την προστασία της καρδιάς. Νέες αναλύσεις της μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής...

Ετικέτες