Τι αναφέρεται σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων. Τι δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα για τον εμβολιασμό.
Ερμηνεία στους παράγοντες που συμβάλλουν στην αυξημένη μετάδοση του κορωνοϊού στην παρούσα περίοδο, επιχειρούν να δώσουν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Σε έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε σήμερα, αναφέρουν πως διάφοροι παράγοντες, που δεν μπορούν να αποδοθούν στον ιό, μπορεί να συμβάλλουν σε παρατηρούμενες αυξήσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες.
Οι μεγάλες συγκεντρώσεις και οι αυξημένες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των εποχικών διακοπών μπορούν να συμβάλουν στην αυξημένη ανάμειξη και στην πιθανότητα μετάδοσης. Μετά από αρκετούς μήνες πολύ χαμηλής επίπτωσης της νόσου, τα επίπεδα ανοσολογικής προστασίας έναντι της λοίμωξης – αλλά όχι σοβαρής ασθένειας – μπορεί επίσης να έχουν μειωθεί.
Αν και οι εποχικές αλλαγές στη μίξη πληθυσμού συμβάλλουν στην αύξηση της μετάδοσης του SARS-CoV-2, η μετάδοση δεν ακολουθεί ακόμη ένα προβλέψιμο εποχικό μοτίβο. Ο κορωνοϊός παραμένει ικανός να κάνει μεταλλάξεις, που διευκολύνουν τη συνέχιση της κυκλοφορίας του σε απρόβλεπτες περιόδους κατά τη διάρκεια του έτους.
Οι πρόσφατες παρατηρηθείσες αυξήσεις στη μετάδοσή του συνέπεσαν με την εμφάνιση και την επακόλουθη κυριαρχία μιας ομάδας σχετικών υπο-παραλλαγών της Όμικρον, που μοιάζουν με την “Κράκεν” (XBB.1.5) και φέρουν τη μετάλλαξη F456L.
Τον Αύγουστο, αναφέρθηκαν στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές σποραδικές ανιχνεύσεις μιας νέας υποκατηγορίας Όμικρον, της BA.2.86. Η συγκεκριμένη παραλλαγή αποκλίνει σημαντικά από τις κυκλοφορούσες, με πιθανή επίπτωση στις επαναμολύνσεις του πληθυσμού.
Εμβολιασμός
Θεωρείται απίθανο η BA.2.86 να συσχετίζεται με οποιαδήποτε αύξηση στη σοβαρότητα της λοίμωξης ή σε μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου έναντι της σοβαρής νόσησης.
Οι ειδικοί του ECDC σημειώνουν, ωστόσο, πως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις παραμένουν σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, στην περίπτωση που μολυνθούν.
Δεδομένου του πολύ περιορισμένου αριθμού επιβεβαιωμένων ανιχνεύσεων BA.2.86 παγκοσμίως, δεν είναι ακόμη διαθέσιμες επιδημιολογικές μελέτες για την επίσημη αξιολόγηση της σοβαρότητας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε σχέση με άλλες κυκλοφορούσες παραλλαγές.
Με βάση τις ενδιάμεσες εκτιμήσεις του ECDC, οι προσπάθειες εμβολιασμού πρέπει να επικεντρωθούν στην προστασία ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και άλλων ευάλωτων ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας (όπως τα άτομα με υποκείμενες συννοσηρότητες και τα άτομα με ανοσοκατεσταλμένες παθήσεις).
Επιπλέον, η μαθηματική μοντελοποίηση έδειξε ότι μια εκστρατεία εμβολιασμού το φθινόπωρο του 2023 (με ένα αισιόδοξο σενάριο υψηλής κάλυψης σε άτομα 60 ετών και άνω) αναμένεται να αποτρέψει περίπου το 21% – 32% του αθροιστικού συνόλου όλων των ηλικιών που σχετίζονται με τις νοσηλείες λόγω CoViD έως τις 28 Φεβρουαρίου 2024.