Μία νέα έρευνα που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριο Hypertension Scientific Sessions 2023 έδειξε ότι ο καιρός είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τις προσπάθειες για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Σήμερα, περίπου 1.28 δισεκατομμύρια άτομα ηλικίας 30-79 ετών παγκοσμίως πάσχουν από υπέρταση. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι απειλητική για την υγεία καθώς αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή άλλων επιπλοκών.
Οι συχνότερες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της υπέρτασης περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα βελτίωση της διατροφής, φυσική άσκηση και περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού ή φαρμακευτική αγωγή όπου δεν επαρκούν οι παραπάνω προσεγγίσεις.
Μπορεί ο Καιρός να Επηρεάσει την Αρτηριακή Πίεση;
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου μπορεί να παρουσιάσει μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την εποχή. Τυπικά, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται τους χειμερινούς μήνες και μειώνεται ελαφρώς το καλοκαίρι.
«Η αρτηριακή πίεση στον οργανισμό ρυθμίζεται μέσω της διαστολής ή συστολής των αρτηριών. Αν ο καιρός είναι ψυχρός τότε τα αγγεία συστέλλονται, γεγονός που τελικά αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Αντίθετα, όταν έχει ζέστη τα αγγεία διαστέλλονται με σκοπό να περιοριστεί η θερμοκρασία του σώματος και η αρτηριακή πίεση μειώνεται», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.
Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2021 διαπίστωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας ενός δωματίου κατά 10 βαθμούς μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αντίστοιχα, μία μελέτη του 2016 είχε παρατηρήσεις ότι οι ηλικιωμένοι που ζουν σε σπίτια με χαμηλότερες θερμοκρασίες έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, χειρότερους δείκτες αίματος και χειρότερη πνευμονική λειτουργία.
Τα Δεδομένα της Νέας Έρευνας
Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες εξέτασαν ηλεκτρονικά αρχεία περίπου 60.000 ενηλίκων που είχαν λάβει αγωγή για την υπέρταση από τον Ιούλιο του 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2023 σε 6 κέντρα υγείας.
Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 62 χρόνια και το 60% περίπου ήταν γυναίκες.
Αναλύοντας τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης για τους παραπάνω εθελοντές οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συστολική πίεση ήταν 1.7 mmHg υψηλότερη το χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι.
Μία σημαντική παρατήρηση της μελέτης ήταν ότι και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης περιοριζόταν κατά περίπου 5% τους χειμερινούς μήνες.
«Παρά τη μικρή αλλαγή στην απόλυτη τιμή της αρτηριακής πίεσης, μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι προσπάθειες ρύθμιση της πίεσης περιορίζονται επίσης τους χειμερινούς μήνες. Όπως διαπιστώσαμε, ο καιρός αποτελεί προγνωστικό παράγοντα για τις προσπάθειες ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν», τόνισαν οι συγγραφείς.
Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις, η ομάδα υποστήριξε ότι οι ασθενείς που ρυθμίζουν την αρτηριακή τους πίεση θα πρέπει ίσως να επσκέπτονται συχνότερα τον γιατρό τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ