Διατροφή και κορωνοϊός

Σε αυτή την άνιση μάχη με τον κορονοϊό καλό θα ήταν να ενισχύσουμε αυτό το όπλο που διαθέτουμε και λέγεται ανοσοποιητικό σύστημα και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με όλες αυτές τις θρεπτικές ουσίες που θα τον διατηρήσουν υγιή. Μην παραλείψετε λοιπόν από τη διατροφή σας τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ τα γνωστά σε όλους μας εσπεριδοειδή. Φημίζονται για την αντιοξειδωτική τους δράση. Αποτελούν πλούσια πηγή της θαυματουργής Βιταμίνης C, φλαβονοειδών, καροτενοειδών, καλίου, μαγνησίου, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος ( βιταμίνη του συμπλέγματος Β ) αλλά και νερού.

Φρούτα όπως το ακτινίδιο αλλά και η παπάγια δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως το φυλλικό οξύ, το κάλιο, η βιταμίνη Κ και η βιταμίνη C, η οποία ενισχύει τα λευκά αιμοσφαίρια για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και τη διατήρηση την υγείας μας.

Καταναλώστε γιαούρτι που περιέχει προβιοτικά, δηλαδή βακτήρια που ενισχύουν την ανοσολογική άμυνα του εντέρου και προστατεύουν από την επίδραση των ιών. Το γιαούρτι όπως και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, Β1, Β2 και Β12 που ενισχύουν ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Βάλτε σκόρδο στο φαγητό σας, κρεμμύδι και τζίντζερ, γνωστά για την αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή τους δράση.

Σπανάκι και μπρόκολο, τα πράσινα λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, πήγες φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που μας παρέχουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως και κουνουπίδι πηγή βιταμίνης C ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών.

Γλυκοπατάτα, της οποίας η περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και D ενισχύουν επίσης το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Φάτε καρότα που αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C, απαραίτητων βιταμινών για την άμυνα του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας αλλά και βήτα καροτίνης  και λιγνίνης, απαραίτητων συστατικών για υγιή κυτταρική ανάπτυξη και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Κόκκινες πιπεριές πηγή βιταμίνης C και βήτα καροτίνης επίσης. Αβοκάντο, μια υπερστροφή που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας. Πλούσιο σε βιταμίνες Κ, C και Ε, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, κάλλιο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Αποτελεί μια από τις καλύτερες τροφές για τα νεφρά αλλά και το συκώτι καθώς βοηθά το σώμα να παράγει γλουταθειόνη, η οποία φιλτράρει τις βλαβερές ουσίες και προστατεύει τα κύτταρα του ήπατος από πιθανές βλάβες.

Καταναλώστε μανιτάρια καθώς η κατανάλωση τους μας παρέχει προστασία έναντι των ιώσεων και της γρίπης. Είναι πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας αλλά και ιχνοστοιχείων και μετάλλων όπως το κάλλιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Προτιμήστε τα αμύγδαλα, πλούσια πηγή βιταμίνης Ε που ενισχύει επίσης την άμυνα του οργανισμού μας όπως και οι ηλιόσποροι επίσης πλούσια πηγή βιταμίνης Ε αλλά και άλλων θρεπτικών συστατικών όπως φωσφόρου, μαγνησίου και βιταμίνης Β6.

Τα πουλερικά δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που υπάγονται και στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Τόσο το κοτόπουλο όσο και η γαλοπούλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Β6, που πρωταγωνιστεί σε πληθώρα χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στον οργανισμό μας και έχουν πρωταρχικό ρόλο στο σχηματισμό νέων και υγιεινών ερυθρών αιμοσφαιρίων που προάγουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Καταναλώστε πολύ νερό, ο σιωπηλός σύμμαχος της υγείας μας που παίζει καθοριστικό ρόλο σε κάθε ζωτική λειτουργία του οργανισμού μας. Ενισχύει το λεμφικό μας σύστημα που μας προστατεύει από ασθένειες και λοιμώξεις, μας κρατάει ενυδατωμένους, ενισχύει την ενέργεια μας και προάγει την υγεία μας. Ενισχύστε αν επιθυμείτε τη γεύση του με βότανα ή φρούτα.

Πολλές είναι λοιπόν οι τροφές, θα χρειαζόμουν σελίδες ολόκληρες για να τις αναφέρω και να αναλύσω λεπτομερώς τα οφέλη τους στην υγεία, που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας καθώς αποτελούν το κλειδί για την υγεία του οργανισμού μας και την ασπίδα μας ενάντια σε κάθε ιό που θέλει να μας βλάψει.

Ας ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα τρώγοντας με παιδεία και γνώση. Όπλο μας ας γίνει και η σωστή διατροφή πέρα από την ορθή υγιεινή, στη μάχη μας με τον κορωνοϊό.

Επιμέλεια: Δέσποινα Σπανάκη, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος Διαγνωστικών κέντρων Biomedigen

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες