Διατροφή και αυτοάνοσα: Πώς σχετίζονται μεταξύ τους;

Η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία απαντά με επιστημονικές αποδείξεις.

Η διατροφή είναι ένας από τους πρωταρχικούς εξωγενείς παράγοντες που ρυθμίζουν την ανοσολογική λειτουργία διαδραματίζοντας πολύ σημαντικό ρόλο στα αυτοάνοσα και στις χρόνιες φλεγμονές. Η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία*, εξηγεί περισσότερα.

Διατροφή και αυτοάνοσα

Γνωρίζοντας πλέον ότι η διατροφή μας επηρεάζει ιδιαίτερα τα μικρόβια του εντέρου, ερευνητές εξετάζουν σε ποιον βαθμό οι διατροφικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στο εντερικό μικροβίωμα –δεύτερος εγκέφαλος του ανοσοποιητικού– μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη ρύθμιση της ανοσολογικής ανθεκτικότητας. 

Βακτήρια του εντέρου και ανοσοποιητικό σύστημα 

Είναι γνωστό ότι τα βακτήρια του εντέρου συμβάλλουν στην ανοσορρύθμιση παράγοντας λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου (Short chain Fatty acids), σημαντικά για την καταπολέμηση της φλεγμονής. Έτσι λοιπόν, έχοντας μεγαλύτερη παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, έχουμε και μεγαλύτερη ανοσοπροστασία. Ερευνητές που συμμετείχαν στο μεγαλύτερο project παγκοσμίως (American Gut Project) εντόπισαν ότι άτομα που η διατροφή τους είναι κατά βάση φυτοφαγική (30 είδη φυτών την εβδομάδα ή και περισσότερο) είχαν μεγαλύτερη ποικιλομορφία στα βακτήρια του εντέρου –μεγαλύτερη παραγωγή Short-chain fatty acids– και άρα πιο υγιές ανοσοποιητικό. Μια κατά βάση φυτοφαγική διατροφή μπορεί να προσφέρει ύφεση συμπτωμάτων σε αυτοάνοσα, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα, αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και πολλαπλή σκλήρυνση. Η γνωστή κετογονική διατροφή, καθώς και η διατροφή υψηλή σε ζάχαρη και επεξεργασμένα προϊόντα καταστρέφουν τα μικρόβια του εντέρου και το εντερικό επιθήλιο προάγοντας τη φλεγμονή και πυροδοτώντας συμπτώματα αυτοανοσίας, σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση. 

Για διατροφή που συμβάλλει στην πρόληψη αυτοάνοσων 

•    Επίλεξε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πλούσια σε βιταμίνη K και φυλλικό οξύ.
•    Πρόσθεσε στη διατροφή σου ψευδοδημητριακά, όπως κεχρί, κινόα, φαγόπυρο, υψηλά σε πρωτεΐνη.
•    Κατανάλωνε καθημερινά ξηρούς καρπούς με έμφαση σε λιναρόσπορο, σπόρους chia, καρύδια και αμύγδαλα, όλα τους πλούσια σε Ω3. Επίσης, 3-4 φρούτα καθημερινά, καθώς και λαχανικά, όπως γλυκοπατάτα και κόκκινες πιπεριές, για ενίσχυση της πρόσληψης βιταμίνης C, αλλά και ποικιλία από όσπρια για να ενισχύσεις τα πιάτα σου σε φυτικές ίνες.
•    Αναβάθμισε σημαντικά την προβιοτική δράση των τροφών σου χρησιμοποιώντας απαστερίωτο μηλόξιδο και τουρσί και πασπάλισε τα μαγειρευτά σου με κουρκουμά και ελληνικά βότανα πλούσια σε αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση.

*Εξ αποστάσεως λέκτορας στο Winchester University και επιστημονική συνεργάτιδα των plant based health professionals Αγγλίας (getactive.grnotanordinarymum.gr)

Πηγή: https://www.shape.gr/ygeia/enallaktikes-therapeies/1000191/diatrofi-kai-autoanosa-pos-sxetizontai-metaxu-tous/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η κύρια επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής

Μεταξύ αυτών με κολπική μαρμαρυγή, η πιο συχνή επιπλοκή ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια (κίνδυνος για τη ζωή 41%). Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής έχει αυξηθεί από...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Ποιά η επίδραση της ασπιρίνης στη μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη στεάτωση του ήπατος?

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η χορήγηση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα της μεταβολικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με στεάτωση του ήπατος (Metabolic dysfunction-associated...

Ετικέτες