back to top

Διαταραχές του Ύπνου: Μπορεί να Επηρεάσουν την Υγεία του Καρδιαγγειακού Συστήματος;

Τελευταία, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι διαταραχές του ύπνου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για μία σειρά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η καρδιαγγειακή νόσος. Σήμερα, μία νέα μελέτη που εξέτασε μεσήλικες εθελοντές με διάφορα προβλήματα του ύπνου (διαταραχές της έλευσης του ύπνου, πρόωρη αφύπνιση ή μειωμένη διάρκεια ύπνου) διαπίστωσε ότι οι ασθενείς αυτοί διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακή νόσο.

Οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης υπογραμμίζουν για ακόμα μία φορά τη σημαντικότητα του υγιούς ύπνου, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να εντοπίσουμε άμεσα και να αντιμετωπίσουμε όλους τους παράγοντες που εμποδίζουν τον ύπνο μας.

ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης εξέτασε δεδομένα για 7.483 ενήλικες εθελοντές μέσης ηλικίας από τις ΗΠΑ οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τον ύπνο. Στους εθελοντές έγινε επίσης εκτίμηση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και εξετάστηκε το ιατρικό τους ιστορικό. 663 εθελοντές φόρεσαν επίσης μία ειδική συσκευή στον καρπό η οποία κατέγραφε δεδομένα σχετικά με τον ύπνο τους. Λίγο περισσότερο από το 50% των εθελοντών ήταν γυναίκες, ενώ τα 3/4 ήταν Καυκάσιοι. Η μέση ηλικία του δείγματος ήταν τα 53 χρόνια.

Η επιστημονική ομάδα αποφάσισε να εξετάσει μεσήλικες εθελοντές, καθώς σε αυτές τις ηλικίες παρατηρούνται συχνά στρεσογόνα γεγονότα στην εργασία ή την οικογένεια ενός ανθρώπου, ενώ τότε γίνονται και οι περισσότερες διαγνώσεις αθηροσκλήρωσης ή διαταραχών του ύπνου.

ΠΩΣ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΕ Ο ΥΠΝΟΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ;

Η ποιότητα και διάρκεια του ύπνου στους εθελοντές εξετάστηκε μέσω διαφόρων χαρακτηριστικών, όπως για παράδειγμα:

  • Τις διαφορές του ύπνου ανάλογα με την ημέρα (καθημερινή ή Σαββατοκύριακο)
  • Την ξεκούραση από τον ύπνο
  • Την αποτελεσματικότητα (πόσο χρόνο χρειαζόταν ο κάθε εθελοντής μέχρι να κοιμηθεί)
  • Τη διάρκεια (πόσες ώρες κοιμόταν ο εθελοντής κάθε βράδυ)

Θέλοντας να εξετάσουν καλύτερα την καρδιακή υγεία των εθελοντών, οι επιστήμονες τους ρώτησαν αν είχαν διαγνωστεί ποτέ από γιατρό με κάποια καρδιακή νόσο ή αν είχαν νιώσει ποτέ άλγος στο θώρακα για περισσότερο από 30 λεπτά.

Όσοι εθελοντές απάντησαν θετικά σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις έκαναν περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εκτιμηθεί καλύτερα η υγεία της καρδιάς τους.

ΟΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΣΥΝΔΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ

Η επιστημονική ομάδα, κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, έκανε προσαρμογή για μία σειρά παράγοντες, όπως για παράδειγμα το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, το ιστορικό καπνίσματος, τα επίπεδα φυσικής άσκησης, το φύλο και η φυλή. Όπως τελικά διαπίστωσαν, οι ασθενείς που ανέφεραν διαταραχές του ύπνου είχαν 54% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου συγκριτικά με αυτούς που έκαναν φυσιολογικό ύπνο. Ωστόσο, στους ασθενείς που φορούσαν τις συσκευές στον καρπό και μέσω αυτών επιβεβαιώθηκε ότι είχαν πράγματι διαταραχές του ύπνου, ο κίνδυνος ήταν 141% αυξημένος.

Αν και οι γυναίκες ανέφεραν συχνότερα διαταραχές του ύπνου, οι άνδρες είχαν περισσότερες διαγνώσεις καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, το φύλο δεν ήταν ένας από τους παράγοντες που επηρέαζε τη σύνδεση ανάμεσα στις διαταραχές του ύπνου και την καρδιαγγειακή νόσο.

Καταλήγοντας, η επιστημονική ομάδα αναφέρθηκε σε διάφορες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου, από τροποποιήσεις στο πρόγραμμα της καθημερινότητας μέχρι τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.

Επιμέλεια:Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/diataraches-tou-ypnou-borei-na-epireasoun-tin-ygeia-tou-kardiangeiakou-systimatos/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η άνοιξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και η εταιρεία που συμπαρασύρει θετικά τον κλάδο

Μέχρι το τέλος του 2025 η Ελλάδα θα μετρά 107 μονάδες παραγωγής και 41 ερευνητικά κέντρα, με το αποτύπωμα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας να αυξάνεται...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 30.5.2024 – Ti είναι η Impella  και τι το ΕCMO(ECLS) 

EΠΤΑΣΤΕΡΟΣ!!! Στα μπουζούκια Από το θεωρείο. Πάει και η Δραπετσώνα! Oι συνδικαλιστές αντέδρασαν και πάλι. Μεταξύ τους και ο παλιός καλός συνάδελφος Η. Σιώρας(… ο λύκος...

1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων

Οι συνθήκες εργασίας γίνονται όλο και πιο δύσκολες, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ένας στους δύο γιατρούς και νοσηλευτές...

Ετικέτες