Δέκα ερωτήσεις-απαντήσεις για τον προσωπικό γιατρό

Επειδή ακούω ερωτήματα για τον προσωπικό ιατρό, έγραψα το παρακάτω κείμενο, που εξηγεί τι γίνεται μετά την επιλογή του προσωπικού ιατρού:
Διευκρινήσεις σε απορίες και ερωτήσεις για τον προσωπικό ιατρό: Επέλεξα προσωπικό ιατρό, Τι περιμένω ως πολίτης από αυτόν;

1. Έχει κάποιο ωράριο που δέχεται ο προσωπικός ιατρός;
Ναι, ο ιατρός δηλώνει το ωράριο που δέχεται ανάλογα με το μέγιστο αριθμό πολιτών που μπορούν να τον επιλέξουν.

2. Πληρώνω την επίσκεψη ή κάτι άλλο στον προσωπικό ιατρό;
Όχι, ο προσωπικός ιατρός που επιλέξατε δεν επιτρέπεται να σας πάρει χρήματα για κανένα λόγο και για καμιά υπηρεσία. Μοναδική εξαίρεση που δεν είναι δωρεάν και ο ιατρός πληρώνεται από τον ασθενή, είναι αν σας επισκεφτεί για να σας εξετάσει στο σπίτι σας.

3. Πως επισκέπτομαι τον ιατρό που δήλωσα ως προσωπικό ιατρό;
Ξεκινάει από 1 Σεπτεμβρίου 2022 και μόνο κατόπιν ραντεβού, το οποίο κλείνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εδώ: https://ehealth.gov.gr/p-rv/p
Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν θα μπορεί να κλείνει το ραντεβού και ο ιατρός για τον πολίτη.

4. Πόση χρονική διάρκεια έχει το κάθε ραντεβού;
Κάθε ραντεβού διαρκεί 15 λεπτά και πρέπει σε αυτό να γίνει ότι χρειάζεται καθώς ακολουθεί πάντα ένα επόμενο ραντεβού για τον επόμενο ασθενή.

5. Υπάρχει κάποιος περιορισμός στο πόσες φορές μπορώ να επισκεφτώ τον προσωπικό ιατρό το μήνα ή το χρόνο;
Όχι, δεν υπάρχει κανένας τέτοιος περιορισμός. Ωστόσο, τα διαθέσιμα ραντεβού ενός προσωπικού ιατρό ανά έτος είναι τόσα, ώστε να αναλογούν περίπου τρία ραντεβού ανά πολίτη το χρόνο (μέσος όρος).

6. Τι γίνεται αν έχω κάτι έκτακτο ή επείγον και δεν βρίσκονται άμεσα ραντεβού;
Η απάντηση του υπουργείου  σε αυτό το ερώτημα είναι ότι ο προσωπικός ιατρός δεν βλέπει επείγοντα αλλά μόνο με ραντεβού. Αν κάτι επείγει ο ασθενής μπορεί να επισκεφτεί άλλο ιατρό ή τα επείγοντα του νοσοκομείου

7. Μπορώ να πληρώσω τον προσωπικό ιατρό που επέλεξα αν το επιθυμώ;
Όχι, ο ιατρός απαγορεύεται να πάρει χρήματα σε ασθενή που τον επέλεξε ως προσωπικό ιατρό ακόμη κι αν υπάρχει επιθυμία να εξεταστεί εκτός του ωραρίου.

8. Μπορώ να μιλήσω στο τηλέφωνο με τον προσωπικό μου ιατρό αν δεν βρίσκω ραντεβού;
Η σύμβαση που έχει υπογράψει ο προσωπικός ιατρός δεν καλύπτει τηλεφωνική ή άλλου είδους επικοινωνία με τον ασθενή και ο ασφυκτικός χρόνος των ραντεβού δεν επιτρέπει πρακτικά την όποια άλλη επικοινωνία. Άποψη του υπουργείου είναι ότι για επείγοντα θέματα ο πολίτης πρέπει να επισκέπτεται τα επείγοντα ή άλλο ιατρό.

9. Μπορώ να συνταγογραφήσω τα φάρμακα μου χωρίς να κλείσω ραντεβού;
Για κάθε υπηρεσία, ακόμη για την επαναλαμβανόμενη συνταγογράφηση απαιτείται να έχει κλειστεί ραντεβού και συνεπώς με βάση την νομοθεσία πρέπει να υπάρχει ραντεβού και για αυτό.

10. Αν επιλέξω να μην επισκεφτώ ποτέ τον προσωπικό ιατρό θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα;
Όπως έχουν δηλώσει και στελέχη του υπουργείου υγείας δημοσίως, ο προσωπικός ιατρός δεν έρχεται να αντικαταστήσει τις υπηρεσίες ΠΦΥ που μέχρι τώρα ελάμβανε ο Έλληνας πολίτης εξωνοσοκομειακά. Ο πολίτης μπορεί να δηλώσει ένα οποιοδήποτε προσωπικό ιατρό ακόμη και σε άλλο νομό της χώρας για να μην έχει επιπλέον συμμετοχή στις συνταγές και στα παραπεμπτικά. Αποφασίζει αν θέλει να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του ή μπορεί να συνεχίσει να επισκέπτεται όποιο ιατρό θέλει χωρίς κανένα πρόστιμο ή περιορισμό στις συνταγές του και στα παραπεμπτικά που μπορεί να συνεχίσει να τα εκδίδει οποιοσδήποτε ιατρός όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Τέλος, ο προσωπικός ιατρός δεν είναι το ίδιο με τον Οικογενειακό ιατρό που υπάρχει και σε άλλα κράτη στο εξωτερικό αλλά δεν υπάρχει θεσμικά και νομοθετικά στην Ελλάδα.
Υπάρχει μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας μέχρι τέλος του 2022 και πρέπει τουλάχιστον 5 εκατομμύρια πολίτες να δηλώσουν ένα ιατρό ότι τους παρακολουθεί και για αυτό γίνεται η όλη διαδικασία. Οι αμοιβές που δίνει το κράτος στους προσωπικούς ιατρούς για όλο το έτος είναι από 20€ έως 45€ ανά πολίτη που τον επέλεξε ανάλογα με την ηλικία του και ανεξαρτήτως αριθμού επισκέψεων σε αυτόν.

Επιμέλεια: Κουναλάκης Δημήτριος, Γενικός Ιατρός

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες