Η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια της COVID-19 φθίνει ταχέως εντός λίγων μηνών, με την ταχύτητα αυτή να διαφέρει ανάλογα με το κάθε εμβόλιο. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των σοβαρών συμπτωμάτων του ιού παραμένει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από τη Σουηδία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.
«Είναι σίγουρα ανησυχητικό ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της λοίμωξης έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό 7 μήνες μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης», αναφέρει ο Peter Nordström, καθηγητής γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο του Umeå. «Τα καλά νέα είναι ότι η προστασία για τη σοβαρή λοίμωξη που οδηγεί σε νοσηλεία ή θάνατο του ασθενούς διατηρείται για μεγάλο διάστημα. Επομένως ο εμβολιασμός αποτελεί ακόμα ένα από τα σημαντικότερα όπλα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Η έρευνα, η οποία είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας όταν αναρτήθηκε για πρώτη φορά ως προδημοσίευση τον Οκτώβριο, είναι πλέον peer-reviewed και τα αποτελέσματά της έχουν επιβεβαιωθεί και επίσημα. Μετά από εκτενείς αναλύσεις, οι επιστήμονες κατάφεραν να αποτυπώσουν πέραν αμφιβολίας ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της σοβαρής COVID-19 παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.
Η έρευνα ήταν μία μελέτη παρατήρησης που χρησιμοποίησε δεδομένα από το Public Health Agency of Sweden, το National Board of Health and Welfare και το Statistics Sweden. Στην κύρια ανάλυση εξετάστηκαν συνολικά περίπου 1.7 εκατομμύρια ασθενείς και τα αποτελέσματά της επιβεβαιώθηκαν σε ένα ακόμα μεγαλύτερο δείγμα (4 εκατομμύρια). Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της έρευνας, η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια για τη λοίμωξη οποιασδήποτε βαρύτητας έφτασε τη μέγιστη τιμή της στον 1 μήνα μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης και στη συνέχεια παρουσίασε σταδιακή μείωση.
Συγκεκριμένα, στους 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της λοίμωξης ήταν 29% για όσους είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer και 59% για όσους είχαν κάνει το εμβόλιο της Moderna. Για το εμβόλιο της AstraZeneca η μείωση της αποτελεσματικότητας ήταν ακόμα μεγαλύτερη.
Παρά τη μείωση στην πρόληψη της λοίμωξης, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου από τον ιό, όπως προαναφέρθηκε, παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, η αποτελεσματικότητα για την πρόληψη της νοσηλείας ήταν 89% 1 μήνα μετά τη 2η δόση και 64% στους 9 μήνες. Ορισμένα δεδομένα έδειξαν ότι το ποσοστό αυτό ενδέχεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερο στους ηλικιωμένους.
«Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι ήταν σωστή η απόφαση για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και στους ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», ανέφεραν οι συγγραφείς.
Προηγούμενες μελέτες που είχαν εξετάσει τις μεταβολές στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων είχαν εξετάσει ένα διάστημα 4-6 μηνών μετά τη 2η δόση και είχαν ασχοληθεί αποκλειστικά με το εμβόλιο της Pfizer.
«Η μελέτη μας εξέτασε μεγαλύτερο διάστημα και δεν περιορίστηκε σε ένα μόνο εμβόλιο. Καταφέραμε επίσης να εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στον πραγματικό κόσμο, γεγονός που ισχυροποιεί τις παρατηρήσεις μας», καταλήγει η μελέτη.