COVID-19: ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΝΟΣΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

Αρκετές έρευνες που δημοσιεύτηκαν τους προηγούμενους μήνες είχαν διαπιστώσει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο COVID-19. Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες επιβεβαιώνει την παραπάνω σύνδεση. Σύμφωνα με την τελευταία, πάνω από το 80% των ασθενών με θετικές εξετάσεις για τον COVID-19 δεν έχουν επαρκή επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism και εξέτασε συνολικά 216 ασθενείς με COVID-19 σε ένα νοσοκομείο της Ισπανίας. Εκτός από τους παραπάνω 216 ασθενείς εξετάστηκε επίσης μία ομάδα ελέγχου από μία άλλη βάση δεδομένων.

Όπως διαπιστώθηκε, το 82.2% των ασθενών είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Στην έρευνα, οι άνδρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης συγκριτικά με τις γυναίκες.

Οι ασθενείς με COVID-19 και χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών όπως η φερριτίνη και τα D-dimer. Οι παραπάνω δείκτες έχουν συνδεθεί με χειρότερη πρόγνωση από COVID-19.

Οι ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν επίσης υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης και καρδιαγγειακής νόσου, καθώς και μεγαλύτερη διάρκεια νοσηλείας για τον COVID-19, όπως έδειξε η έρευνα.

Βιταμίνη D και Ανάρρωση από COVID-19

Βασιζόμενοι στην παραπάνω σύνδεση, αρκετοί επιστήμονες εξετάζουν σήμερα αν η βιταμίνη D μπορεί να προστατεύσει από τον COVID-19 ή αν μπορεί να προσφέρει οφέλη ως θεραπεία.

Ο José L. Hernández, PhD, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Cantabria στην Ισπανία, υποστήριξε ότι θα πρέπει να εξετάζεται η ανεπάρκεια βιταμίνης D, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.

Στα άτομα αυτά, εφόσον διαπιστώνεται ανεπάρκεια, θα πρέπει να χορηγούνται συμπληρώματα της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Η βιταμίνη D προσφέρει οφέλη στους ασθενείς με ανεπάρκεια ανεξαρτήτως αν έχουν COVID-19, καθώς βοηθά τη λειτουργία του μυοσκελετικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πως να Προστατευτείτε

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αποτελεί σήμερα παγκόσμιο πρόβλημα, ωστόσο εντοπίζεται συχνότερα στις χώρες του Δυτικού κόσμου.

Θα πρέπει επομένως να κάνετε εξετάσεις για τα επίπεδα της βιταμίνης D; Πρέπει να πάρετε συμπληρώματα της βιταμίνης για να μειώσετε τον κίνδυνο COVID-19;

Σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες, αυτοί που πρέπει να εξετάζουν τα επίπεδα της βιταμίνης D τακτικά είναι οι ασθενείς με σύνδρομο δυσαπορρόφησης λιπών, οι παχύσαρκοι, καθώς και οι ασθενείς με ορισμένα χρόνια νοσήματα.

Τα βρέφη πρέπει να λαμβάνουν 400-1.000 IU (διεθνείς μονάδες) ημερησίως, τα παιδιά 600-1.000 IU και οι ενήλικες 600-2.000 IU, αντίστοιχα, ανάλογα με τα επίπεδα της βιταμίνης D και αν επιθυμούμε να τα αυξήσουμε, σύμφωνα με τις οδηγίες του Endocrine Society.

Οι ενήλικες με παχυσαρκία χρειάζονται συνήθως υψηλότερες δόσεις.

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει επίσης ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού, όπως η γρίπη και ο COVID-19.

Μία έρευνα που εξέτασε 191.000 ασθενείς με θετικές εξετάσεις για COVID-19 διαπίστωσε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με 54.5% αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό.

Σε μία άλλη μικρή έρευνα παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D είχαν 51.5% μειωμένο κίνδυνο να καταλήξουν από τον ιό, καθώς και σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιπλοκές.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, στους ασθενείς με COVID-19 δεν υπάρχει λόγος να μην χορηγείται βιταμίνη D, εκτός αν έχουν σπάνιες διαταραχές όπως σαρκοείδωση ή άλλες κοκκιωματώδεις νόσους.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης με COVID-19, ωστόσο καθώς αρκετές έρευνες έχουν παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι ασθενείς που νοσούν σοβαρά από τον ιό έχουν ανεπάρκεια της βιταμίνης, αν έχετε χαμηλά επίπεδα θα πρέπει να πάρετε συμπληρώματα.

«Τα πολύ χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης έχουν συνδεθεί με αρκετές αρνητικές επιδράσεις, οι οποίες πιθανώς επηρεάζουν και την πορεία της λοίμωξης με COVID-19. Ωστόσο σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε ακόμα να πούμε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχουν χρησιμότητα στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης από τον ιό», καταλήγει η έρευνα.

Πηγή: http://pathologia.eu/koronaios/covid-19-panw-apo-to-80-twn-as8enwn-pou-nosoun-sobara-exoun-aneparkeia-bitaminhs-d/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πρώτη επέμβαση με χρήση υπερήχων σε ασθενή με Αλτσχάιμερ

Μια ηλικιωμένη ασθενής που έπασχε από Αλτσχάιμερ υποβλήθηκε στην πρώτη αναίμακτη επέμβαση εγκεφάλου με εστιασμένους υπερήχους. Πρόκειται για μια εξαιρετικά πρωτοποριακή επέμβαση, ένα σπουδαίο...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 17.4.2024 – Μελέτες

to be continued..... OMT:optical medical therapy Κατάλληλοι για την μελέτη ήταν ασθενείς που  προέκυψαν μετά από  ΣΦ  για  XΣΝ(83%) και ΟΣΣ με  ένοχη ευάλωτη πλάκα (>50%)...

Νέα εποχή στις επεμβάσεις καρδιάς, χωρίς στερνοτομές

Η καρδιοχειρουργική έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη νέων, λιγότερο επεμβατικών τεχνικών που μειώνουν τον χρόνο νοσηλείας και επιταχύνουν εντυπωσιακά την...

Ετικέτες