Covid -19 και πνευμονική εμβολή

Οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό Covid -19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικής νόσου και ως εκ τούτου πνευμονικής εμβολής.

Η πνευμονική εμβολή πρέπει να μπαίνει στη διαφορική διάγνωση σε περιπτώσεις βαρέως πασχόντων ασθενών που εμφανίζουν οξεία υποξαιμία και αιμοδυναμική κατάρριψη.

Από τις μέχρι τώρα αναφορές σε νοσηλευόμενους ασθενείς,  έχουν παρατηρηθεί παθολογικά επίπεδα παραγόντων που λαμβάνουν μέρος στον πηκτικό μηχανισμό.

Από αναδρομική πολυκεντρική μελέτη στην Κϊνα παρατηρήθηκε ότι τα αυξημένα επίπεδα D– διμερών (DDimers), (>1g/L)  θεωρούνται πτωχός προγνωστικός δείκτης και σχετίζονται  στενά με αυξημένη ενδονοσοκομειακή θνητότητα (p=0.003)-

Σε άλλη μελέτη μεταξύ επιζώντων και μη επιζώντων βρέθηκε ότι οι μη επιζώντες είχαν αυξημένα επίπεδα D – Dimers και προϊόντων αποδόμησης ινωδογόνου (FDP) καθώς και ότι το 75% αυτών ανέπτυξε διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη στην πορεία της νόσου.

Στην δημιουργία υπερπηκτικότητας συνεισφέρουν η παρατεταμένη κατάκλιση καθώς επίσης και η γενικευμένη αγγειακή φλεγμονή και ενδοθηλιακή δυσλειτουργία.

Η καταλληλότερη προφυλακτική αντιθρομβωτική αγωγή για τους προσβεβλημένους ασθενείς από Covid -19 δεν είναι ακόμα γνωστή. Δεδομένης της αλληλεπίδρασης κάποιων αντιϊκών φαρμάκων με τους άμεσους αναστολείς της θρομβίνης προτιμάται η χορήγηση ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους και η μη κλασματοποιημένη ηπαρίνη.

Απαιτείται επομένως προσεκτική εκτίμηση της δεξιάς κοιλίας, η οποία επιβαρύνεται όχι μόνο από την εφαρμογή υψηλών τελοεκπνευστικών πιέσεων κατά το μηχανικό αερισμό, αλλά και από την ενδεχόμενη πνευμονική εμβολή.

https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.03.031

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες