back to top

Covid -19 και πνευμονική εμβολή

Οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό Covid -19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικής νόσου και ως εκ τούτου πνευμονικής εμβολής.

Η πνευμονική εμβολή πρέπει να μπαίνει στη διαφορική διάγνωση σε περιπτώσεις βαρέως πασχόντων ασθενών που εμφανίζουν οξεία υποξαιμία και αιμοδυναμική κατάρριψη.

Από τις μέχρι τώρα αναφορές σε νοσηλευόμενους ασθενείς,  έχουν παρατηρηθεί παθολογικά επίπεδα παραγόντων που λαμβάνουν μέρος στον πηκτικό μηχανισμό.

Από αναδρομική πολυκεντρική μελέτη στην Κϊνα παρατηρήθηκε ότι τα αυξημένα επίπεδα D– διμερών (DDimers), (>1g/L)  θεωρούνται πτωχός προγνωστικός δείκτης και σχετίζονται  στενά με αυξημένη ενδονοσοκομειακή θνητότητα (p=0.003)-

Σε άλλη μελέτη μεταξύ επιζώντων και μη επιζώντων βρέθηκε ότι οι μη επιζώντες είχαν αυξημένα επίπεδα D – Dimers και προϊόντων αποδόμησης ινωδογόνου (FDP) καθώς και ότι το 75% αυτών ανέπτυξε διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη στην πορεία της νόσου.

Στην δημιουργία υπερπηκτικότητας συνεισφέρουν η παρατεταμένη κατάκλιση καθώς επίσης και η γενικευμένη αγγειακή φλεγμονή και ενδοθηλιακή δυσλειτουργία.

Η καταλληλότερη προφυλακτική αντιθρομβωτική αγωγή για τους προσβεβλημένους ασθενείς από Covid -19 δεν είναι ακόμα γνωστή. Δεδομένης της αλληλεπίδρασης κάποιων αντιϊκών φαρμάκων με τους άμεσους αναστολείς της θρομβίνης προτιμάται η χορήγηση ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους και η μη κλασματοποιημένη ηπαρίνη.

Απαιτείται επομένως προσεκτική εκτίμηση της δεξιάς κοιλίας, η οποία επιβαρύνεται όχι μόνο από την εφαρμογή υψηλών τελοεκπνευστικών πιέσεων κατά το μηχανικό αερισμό, αλλά και από την ενδεχόμενη πνευμονική εμβολή.

https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.03.031

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μείωση των εμβολιασμών: Ασθένειες που μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εξαπλώνονται ξανά

Τα κρούσματα μηνιγγίτιδας και κίτρινου πυρετού επίσης αυξήθηκαν απότομα στην Αφρική το 2024 Ιλαρά, μηνιγγίτιδα, κίτρινος πυρετός... Ασθένειες η μόλυνση από τις οποίες θα μπορούσε...

Brain drain: Ποιες χώρες προτιμούν οι Έλληνες γιατροί – Πόσοι έχουν φύγει την τελευταία δεκαετία

Ευρώπη είναι στην κορυφή των προτιμήσεων - Μέσα στο 2025, όμως, αρκετοί γιατροί άφησαν την Ελλάδα για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική...

Λιποπρωτεΐνη α (Lp(α)): Ένας άγνωστος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή υγεία σας

Όταν μιλάμε για αιματολογικές εξετάσεις, συνήθως δίνουμε έμφαση στη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και το σάκχαρο. Υπάρχει, όμως, ένας λιγότερο γνωστός παράγοντας που μπορεί να...

Ετικέτες