back to top

Μπορεί ο Ύπνος να Επηρεάσει τον Κίνδυνο Λοιμώξεων;

Η σημαντικότητα του ύπνου στην πρόληψη αρκετών χρονίων νόσων έχει αναδειχθεί σε πολυάριθμες μελέτες μέχρι σήμερα. Μία νέα έρευνα, ωστόσο, δείχνει ότι ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει και την ευαισθησία του οργανισμού στις λοιμώξεις.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Bergen στη Νορβηγία έδωσαν ερωτηματολόγια σε ασθενείς που είχαν κάνει χειρουργικές επεμβάσεις, στα οποία υπήρχαν ερωτήματα σχετικά με το ιστορικό λοιμώξεων και το πρόγραμμα ύπνου. Από την ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες κατέληξαν σε δύο πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Πρώτον, οι ασθενείς που είχαν πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη διάρκεια ύπνου (εκτός των φυσιολογικών ορίων), είχαν υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων στο ιστορικό τους. Δεύτερον, οι ασθενείς με χρόνιες διαταραχές του ύπνου, έπαιρναν συχνότερα αντιβιοτικά σε σχέση με αυτούς που έκαναν φυσιολογικό ύπνο.

«Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες παρατήρησης είχαν εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στον ύπνο και το ιστορικό λοιμώξεων σε τυχαία δείγματα από το γενικό πληθυσμό. Στην έρευνά μας, επικεντρωθήκαμε περισσότερο στους ασθενείς από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπου γνωρίζουμε ότι τα ποσοστά των διαταραχών του ύπνου είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό», τόνισαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Εξετάζοντας τις Συνήθειες του Ύπνου στο Γραφείο του Γιατρού

Σήμερα, υπάρχουν ήδη αρκετά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι οι διαταραχές του ύπνου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων. Σε μία προηγούμενη μελέτη, επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι ασθενείς που μολύνονται με ρινοϊούς έχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα αν έχουν υγιή ύπνο.

Οι διαταραχές του ύπνου είναι συχνές και συνήθως αντιμετωπίζονται εύκολα, επομένως καταλαβαίνουμε ότι αν αποδειχθεί σύνδεση με τον κίνδυνο λοιμώξεων τότε θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τη χρήση αντιβιοτικών και να περιορίσουμε την επιβάρυνση που προκαλούν στους ασθενείς και το σύστημα υγείας.

Η επιστημονική ομάδα της νέας έρευνας προσέγγισε φοιτητές ιατρικής και τους ζήτησε να δώσουν ερωτηματολόγια στους ασθενείς που είχαν επισκεφθεί διάφορα ιατρεία, όπου οι φοιτητές έκαναν την άσκησή τους. Με τον τρόπο αυτό, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν συνολικά 1.848 ερωτηματολόγια, τα οποία είχαν διάφορες πληροφορίες σχετικά με τον ύπνο των ασθενών, καθώς και με το ιστορικό λοιμώξεων ή χρήσης αντιβιοτικών στους τελευταίους 3 μήνες.

Πάνω από 25% Αυξημένος Κίνδυνος Λοιμώξεων

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι οι εθελοντές με διάρκεια ύπνου κάτω από 6 ώρες είχαν 27% αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, ενώ οι εθελοντές με διάρκεια πάνω από 9 ώρες είχαν 44% αυξημένο κίνδυνο. Η χρόνια αϋπνία συνδέθηκε επίσης με αυξημένη πιθανότητα χρήσης αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση μίας λοίμωξης.

«Ο αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων στους ασθενείς με μειωμένη ή αυξημένη διάρκεια ύπνου δεν προκαλεί έκπληξη καθώς σήμερα γνωρίζουμε ότι αρκετές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία ή υπνηλία. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι ασθενείς με χρόνια αϋπνία παρουσίαζαν συχνότερα λοιμώξεις μάς βοηθά να κατανοήσουμε ποια είναι η κατεύθυνση της σύνδεσης ανάμεσα στις διαταραχές του ύπνου και τον κίνδυνο λοιμώξεων», αναφέρει η επιστημονική ομάδα.

Αν και σίγουρα τα ερωτηματολόγια δεν αποτελούν ιδανική προσέγγιση για την εξαγωγή πληροφοριών σχετικά με τον ύπνο, η έρευνα κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετά δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο.

«Η αϋπνία είναι ένα αρκετά κοινό σύμπτωμα στους ασθενείς που προσέρχονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ωστόσο, οι γιατροί σπάνια δίνουν σημασία σε αυτό το σύμπτωμα και στη σημαντικότητα του ύπνου γενικότερα. Ο υγιής ύπνος μειώνει τον κίνδυνο αρκετών χρονίων νόσων και προστατεύει την υγεία μας γενικότερα», καταλήγει η μελέτη.

Επιμέλεια: Αθηνά Σούρδη MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/loimoxeis/borei-o-ypnos-na-epireasei-ton-kindyno-loimoxeon/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση...

Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Υγείας (H-Cloud): Το ψηφιακό αποθετήριο αξονικών και μαγνητικών εξετάσεων

Στην τελική ευθεία και ολοκληρωμένο κατά 70% - 80% είναι το έργο του ψηφιακού αποθετηρίου εικόνων RIS/PACS στα δημόσια νοσοκομεία. Κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη και...

Δίπτυχη Αορτική Βαλβίδα: Ένδειξη κι επιλογή επέμβασης

Για την Δίπτυχη Αορτική Βαλβίδα μιλάει στο ygeiamou ο κύριος Γρηγόρης Παττακός, Καρδιοχειρουργός, Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων και Αναπληρωτής Διευθυντής της Β’...

Ετικέτες