Μπορεί ο Διαβήτης Τύπου 2 να Επηρεάσει τον Εγκέφαλο;

Η γήρανση του εγκεφάλου επιταχύνεται κατά περίπου 26% στους ασθενείς με προοδευτικές μορφές διαβήτη τύπου 2, όπως έδειξε μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό eLife.

Οι επιστήμονες της μελέτης εξέτασαν ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και παρατήρησαν ότι ο εγκέφαλός τους παρουσίαζε τις νευροεκφυλιστικές βλάβες της γήρανσης ταχύτερα σε σχέση με τους αντίστοιχους εγκεφάλους μίας ομάδας ελέγχου χωρίς διαβήτη. Μία άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση ήταν ότι οι βλάβες που προκαλεί η γήρανση στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσουν και τη ρύθμιση της γλυκόζης από την ινσουλίνη.

Μάλιστα, σε αρκετούς ασθενείς ο διαβήτης τύπου 2 έχει προκαλέσει ήδη δομικές βλάβες στον εγκέφαλο πριν ακόμα τεθεί η διάγνωση της νόσου. Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε γρήγορα νέες προσεγγίσεις οι οποίες θα μας επιτρέπουν να διαγνώσουμε εγκαίρως τις επιπτώσεις του διαβήτη στον εγκέφαλο.

Σήμερα, υπάρχουν ήδη εκτεταμένα δεδομένα που συνδέουν το διαβήτη τύπου 2 με έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών, ωστόσο ελάχιστοι διαβητικοί ασθενείς κάνουν εξετάσεις για την εκτίμηση του παραπάνω συμπτώματος στο ετήσιο τσεκ-απ τους. Επιπλέον, ακόμα και στους ασθενείς που κάνουν εξετάσεις, είναι δύσκολο να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στις βλάβες που προκάλεσε ο διαβήτης και αυτές που προκαλεί η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης. Μέχρι σήμερα, καμία μελέτη δεν είχε εξετάσει άμεσα τις νευρολογικές αλλαγές στους ασθενείς με διαβήτη συγκριτικά με μία υγιή ομάδα ελέγχου χωρίς διαβήτη.

«Ο διαβητολόγος τυπικά εξετάζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, την ινσουλίνη και το δείκτη μάζας σώματος. Ωστόσο, στους περισσότερες ασθενείς είναι δυνατό να ανιχνευθούν νευρολογικές βλάβες από το διαβήτη αρκετά χρόνια πριν την εμφάνιση παθολογικών τιμών στους τυπικούς δείκτες της νόσου. Κατά συνέπεια, όταν τίθεται η διάγνωση της νόσου, ο ασθενής έχει ήδη βλάβες στον εγκέφαλο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Προκειμένου να διαχωρίσουν τις βλάβες που προκαλεί ο διαβήτης στον εγκέφαλο από αυτές της γήρανσης, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα 20.000 εθελοντών ηλικίας 50-80 ετών από τη βάση UK Biobank. Οι παραπάνω εθελοντές (διαβητικοί και μη) είχαν κάνει απεικονιστικές, καθώς και άλλες εξετάσεις στις οποίες εκτιμάται η λειτουργία του εγκεφάλου. Με βάση τα δεδομένα από τις παραπάνω εξετάσεις, οι επιστήμονες προσπάθησαν να κατανοήσουν ποιες βλάβες εμφανίζονται μόνο στους διαβητικούς και όχι στους εθελοντές της ομάδας ελέγχου. Ακολούθως έκαναν μία ανάλυση σχεδόν 100 άλλων ερευνών, μέσω της οποίας επιβεβαίωσαν τις παρατηρήσεις τους.

Όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα, τόσο ο διαβήτης όσο και η γήρανση μπορεί να επηρεάσουν τις εκτελεστικές λειτουργίες, όπως η μνήμη, η μάθηση και η επεξεργασία νέων πληροφοριών. Ωστόσο, στους ασθενείς με διαβήτη, οι εκτελεστικές λειτουργίες είχαν μειωθεί 13.1% περισσότερο συγκριτικά με άτομα ίδιας ηλικίας χωρίς διαβήτη. Από την μετα-ανάλυση της ομάδας επιβεβαιώθηκε ότι πράγματι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είχαν χειρότερα σκορ στις εξετάσεις των γνωστικών λειτουργιών σε σχέση με άτομα ίδιας ηλικίας και παρόμοιου επίπεδου εκπαίδευσης.

Οι συγγραφείς συνέκριναν επίσης το δομή και λειτουργία του εγκεφάλου σε ασθενείς με ή χωρίς διαβήτη χρησιμοποιώντας δεδομένα από μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου. Και εδώ παρατηρήθηκε μεγαλύτερη μείωση της φαιάς ουσίας στους διαβητικούς της τάξης του 6.2%, ιδιαίτερα στις περιοχές που εμπλέκονται με τις εκτελεστικές λειτουργίες.

Συνολικά, από τις παραπάνω παρατηρήσεις είναι σαφές ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να επιταχύνει τις νευροεκφυλιστικές βλάβες από τη διαδικασία της γήρανσης στον εγκέφαλο. Μάλιστα, όσο περισσότερος χρόνος είχε περάσει από τη διάγνωση του διαβήτη τόσο μεγαλύτερες ήταν οι βλάβες στους ασθενείς, γεγονός που δείχνει ότι οι βλάβες συσσωρεύονται σταδιακά.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσαπόγας MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/borei-o-diavitis-typou-2-na-epireasei-ton-egkefalo/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ανεπιθύμητες Ενέργειες των Εμβολίων της COVID-19: Μπορεί να Αποδίδονται στο Φαινόμενο Nocebo;

Οι αρνητικές ιδέες και προκαταλήψεις για τα εμβόλια της COVID-19 συνδέθηκαν ισχυρά με την πιθανότητα του εμβολιασμένου ατόμου να παρουσιάσει τις συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες...

Τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα και πώς επηρεάζουν τον χώρο της Υγείας

Παρόλο που κυκλοφορούν αρκετά χρόνια, τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα εξακολουθούν να παραμένουν «άγνωστα» στο κοινό. Πλέον, στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου της φαρμακοβιομηχανίας DEMO, που...

Τα «εργαλεία» που μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος

Εκπαίδευση, έρευνα και στοχευμένες πολιτικές. Αυτό είναι το τρίπτυχο που εγγυάται τη δημιουργία μιας smoke-free κοινωνίας, στα πρότυπα χωρών όπως η Σουηδία και η Νέα Ζηλανδία...

Ετικέτες