Big data και τεχνολογία για αποτελεσματικότερη περίθαλψη

Τα μαζικά δεδομένα υγείας μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για καλύτερες θεραπείες, ενώ ταυτόχρονα να συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση των πόρων που διατίθενται για περίθαλψη

To 1% των ασθενών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απορροφά το 33% των δαπανών για την υγεία. Το 75% αυτών των ασθενών που πάσχουν από πολλαπλά νοσήματα, βλέπουν στη διάρκεια του έτους 6 ή και περισσότερους γιατρούς.

Αντίστοιχα, ο μέσος ασθενής με πολυνοσηρότητα στις ΗΠΑ, βλέπει μέχρι και 27 γιατρούς, σενάριο καταστροφικό αν συνεχιστεί, καθώς για αυτή την κατηγορία ασθενών θα φτάσει να δαπανάται το 25% του ΑΕΠ για την περίθαλψή τους. Όμως καμία χώρα δεν θα μπορεί να διαθέσει το 25% του ΑΕΠ της για τα συστήματα υγείας.

Παρότι η πολυνοσηρότητα αυξάνεται με την ηλικία, υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες θνησιμότητας που επηρεάζουν και τους νεότερους 30-65 ετών. Γι΄ αυτό οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύουν στην υγεία, όχι μόνο για τους πιο ευάλωτους, αλλά και για τους εργαζόμενους.

Την επισήμανση αυτή έκανε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE και του  Imperial College του Λονδίνου Ηλίας Μόσιαλος στο πλαίσιο συζήτησης στο συνέδριο του Economist με θέμα «Δημιουργώντας αξία μέσω της καινοτομίας».

Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι στα συστήματα υγείας, προσεγγίζουμε την θεραπεία με τον ίδιο τρόπο, όταν υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό, καθώς πολλοί ασθενείς τείνουν να αγνοούν τις συμβουλές των γιατρών.

Πρέπει να γίνεται έγκαιρη διάγνωση για την εξοικονόμηση πόρων και τη βελτίωση της νοσοκομειακής περίθαλψης, ώστε το σύστημα να είναι πιο αποτελεσματικό και να διαχειρίζεται τα δεδομένα υγείας προς όφελος του συστήματος περίθαλψης και των ασθενών. Αντίστοιχα και οι γιατροί να μπορούν να χρησιμοποιούν τα μαζικά δεδομένα (big data) σε συνδυασμό με τα κλινικά αποτελέσματα για να βοηθούν τους ασθενείς τους.

Χρειαζόμαστε ριζοσπαστικές αλλαγές , εξατομικευμένη ιατρική και ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας που θα αναλύει τα μαζικά δεδομένα υγείας και τις παροχές περίθαλψης.

Γι΄ αυτό πρέπει να σταματήσουμε τους διαχωρισμούς των τομέων, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια υγεία, φάρμακο, τεχνολογία και θεραπείες. Να δούμε ποιές ευκαιρίες υπάρχουν μέσω της ψηφιοποίησης, ώστε να υλοποιηθούν πιο γρήγορα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Η ψηφιακή διακυβέρνηση

Στην ψηφιακή μεταρρύθμιση της χώρας, η οποία επιταχύνθηκε δραστικά λόγω της πανδημίας, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας για το ψηφιακό πιστοποιητικό που δημιουργήθηκε από την χώρα μας και παρουσιάστηκε εδώ, από τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μαζί με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: https://www.in.gr/2022/07/08/greece/big-data-kai-texnologia-gia-apotelesmatikoteri-perithalpsi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και από καρκίνο του πνεύμονα, με αυξανόμενες ενδείξεις επιπτώσεων και...

Κλινικές μελέτες: Νέα εμπόδια από επιτροπή του ΕΟΦ, μπλοκάρουν την εγκριτική διαδικασία

Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της αύξησης του αριθμού των κλινικών μελετών για την ανάπτυξη νέων...

Βρετανία: Μόλις το 24% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η ικανοποίηση στην Βρετανία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Η ικανοποίηση...

Ετικέτες