Η μείωση των συνολικών θερμίδων μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους από τη διαλειμματική νηστεία. Ερευνητική ομάδα αξιολόγησε τη συσχέτιση μεταξύ των διαστημάτων γευμάτων και της πορείας του βάρους μεταξύ ενηλίκων από μια κλινική ομάδα.
Τα στοιχεία προέκυψαν από μια πολυτοπική μελέτη προοπτικής κοόρτης ενηλίκων που συλλέχθηκαν από τρία συστήματα υγείας. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης των 6 μηνών, 547 συμμετέχοντες κατέβασαν και χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα για να καταγράψουν το χρόνο των γευμάτων και του ύπνου για τουλάχιστον μια ημέρα. Οι επιστήμονες έλαβαν πληροφορίες σχετικά με το βάρος και τις συννοσηρότητες σε κάθε επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία από τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας για έως και 10 χρόνια πριν έως και 10 μήνες μετά την έναρξη.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποιήσε μεικτή γραμμική παλινδρόμηση για να μοντελοποιήσει την πορεία του βάρους. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 51,1 (SD 15,0) έτη και ο δείκτης μάζας σώματος ήταν 30,8 (SD 7,8) kg/m2. Το 77,9% ήταν γυναίκες και το 77,5% ανέφερε λευκή φυλή.
Το μέσο διάστημα από το πρώτο έως το τελευταίο γεύμα ήταν 11,5 (2,3) ώρες και δεν σχετιζόταν με την αλλαγή του βάρους. Ο αριθμός των γευμάτων ανά ημέρα συσχετίστηκε θετικά με την αλλαγή βάρους. Η μέση διαφορά στην ετήσια μεταβολή του βάρους (95% CI) που σχετίζεται με την αύξηση κατά 1 ημερήσιο γεύμα ήταν 0,28 kg (0,02-0,53).
Μεταξύ των 547 ατόμων του δείγματός μας, ο μέσος αριθμός (SD) των μετρήσεων βάρους στο EHR ήταν 23,7 (22,9) συνολικά, 21,3 (21,5) πριν από την εγγραφή και 3,4 (3,1) κατά τους 6 μήνες μετά την εγγραφή. Ο μέσος (SD) χρόνος παρακολούθησης του βάρους στο EHR ήταν 6,3 (SD 2,9) έτη . Ο μέσος (SD) χρόνος από το πρώτο έως το τελευταίο γεύμα, το ξύπνημα έως το πρώτο γεύμα, το τελευταίο γεύμα έως τον ύπνο και η διάρκεια του ύπνου των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν 11,5 (2,3), 1,6 (1,9), 4,0 (2,1) και 7,5 (1,2) ώρες αντίστοιχα.
Ο αριθμός των ημερήσιων γευμάτων συσχετίστηκε θετικά με τη μεταβολή του βάρους σε διάστημα 6 ετών. Τα ευρήματά δεν υποστηρίζουν τη χρήση της περιορισμένης χρονικά διατροφής ως στρατηγική για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους σε γενικό ιατρικό πληθυσμό.
Η κατανάλωση λιγότερων συνολικά και λιγότερων μεγάλων γευμάτων μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης βάρους από τον περιορισμό των γευμάτων σε ένα στενό χρονικό διάστημα, όπως η διαλείπουσα νηστεία, εξηγεί και ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το χρονικό διάστημα από το πρώτο έως το τελευταίο γεύμα δεν συσχετίστηκε με αλλαγή βάρους κατά τη διάρκεια της εξαετούς μελέτης.