Απέφευγα μέχρι χθες να μιλήσω για τις ΜΕΘ…

Απέφευγα μέχρι χθες να μιλήσω και να πω την άποψή μου… και τι κατάφερα; Μια ολοστρόγγυλης τρύπα στο νερό! Βοήθησα κανέναν; Σίγουρα όχι! Απλά εκτέθηκα και εγώ, βοηθώντας έμμεσα με την ανοχή μου, να συνεχιστεί το λάθος που τώρα πληρώνουμε ακριβά! Πληρώνουμε στο χάρο καθημερινή θυσία δεκάδες ανθρώπους, έτσι διότι δεν κρίναμε σωστά! Νομίζαμε πως αυτό που συμβαίνει… σε άλλες γειτονιές, ποτέ δεν θα συμβεί στη δική μας! Άγνοια κινδύνου, επιπολαιότητα, ωχαδελφισμός, αυτοκτονικές τάσεις.,, δεν ξέρω τι έφταιξε και τι σκεφτόμασταν τόσα χρόνια ξυπόλυτοι στ’ αγκάθια, αλλά τώρα δεν πάει άλλο -πολλοί οι νεκροί και ακόμα περισσότερες οι ελλείψεις που χάσκουν ορθάνοιχτες και απειλητικές! Δεν μας αξίζει να μετατρέψουμε τη χώρα μας, σε θέματα προστασίας και προώθησης της υγείας, σε… “Παραουγκάντια” περιοχή με όλα τα συνεπακόλουθα…

Το ότι ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου, δεν αναιρεί το γεγονός, πως μόνοι μας χαλάμε αυτή την ομορφιά -μόνοι μας λόγω των κάκιστων επιλογών που δυστυχώς κάναμε εδώ και αρκετές δεκαετίες απραξίας και υποτίμησης των συνθηκών που διαμορφώνονταν και ουδεμία ασφάλεια παρείχαν, ειδικά σε περίπλοκες καταστάσεις ανάγκης, όπως σε περιπτώσεις πανδημιών ή σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο.

Στο χώρο της υγείας δυστυχώς έχουμε μείνει πολύ πίσω και παρ’ όλο που διαθέτουμε εξαιρετικούς γιατρούς και επιστήμονες υγείας, τώρα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις… και δεν φθάνουμε… με το περίστροφο στον κρόταφο… αλλά παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε από κεκτημένη ταχύτητα να διαπράττουμε τραγικά και αδικαιολόγητα λάθη και το αντίτιμο το πληρώνουμε ακριβά. Χάνουμε καθημερινά από COVID, αριθμό πολιτών που ισούται με τον πληθυσμό ενός μικρού χωριού ή ενός μικρού νησιού και ουσιαστικά δεν κάνουμε τίποτα για να το αλλάξουμε, εκτός από ανούσιες διακηρύξεις, θεωρητικές προσεγγίσεις και ευχολόγια.

Η περιορισμένη διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ που παρατηρείται, δεν προέκυψε μέσα στην πανδημία, αλλά πρόκειται για ένα διαχρονικό ζήτημα, που συνδέεται με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και το πρόβλημα σίγουρα δεν λύνεται με το ν’ ανοίξουμε κρεβάτια με στρώματα στα χειρουργεία, ή σε κοινούς θαλάμους και να τα βαφτίσουμε κλίνες εντατικής θεραπείας. Οι ΜΕΘ δεν φτιάχνονται αραδιάζοντας ειδικές κλίνες, στρώματα, κομοδίνα και ιατρικά μηχανήματα σ’ ένα χώρο! Αυτά αποτελούν απλά, τον αναγκαίο εξοπλισμό, αλλά χρησιμοποιούνται από εξειδικευμένο προσωπικό, που αν δεν υπάρχει, τα υπόλοιπα ουσιαστικά αχρηστεύονται και είναι μόνο για τα μάτια!

Υπάρχουν διεθνείς κανόνες και ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που απαρτίζει μια οργανωμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπως:

Ιατρικός Διευθυντής του Τμήματος Εντατικής Θεραπείας

Η ευθύνη για το τμήμα και η διοικητική και ιατρική διεύθυνση του τμήματος ανήκει σε γιατρό αποκλειστικής απασχόλησης, εξειδικευμένο στην εντατική θεραπεία.

Ιατροί Τμήματος Εντατικής Θεραπείας

Οι γιατροί της ΜΕΘ , που είναι επιμελητές Α, Β, έχουν τα προσόντα που απαιτούνται για την άσκηση εντατικής θεραπείας. Ο αριθμός τους υπολογίζεται βάσει των κλινών της ΜΕΘ, του αριθμού των εφημεριών, τον υπολογισμό των απουσιών για διακοπές, για ασθένεια καθώς και για εκπαιδευτικούς, διδακτικούς και ερευνητικούς λόγους. Τουλάχιστον 6 γιατροί για 6 κρεβάτια είναι απαραίτητοι για ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του τμήματος. Για ΜΕΘ μεγαλύτερες των 6 κλινών και για τις επιπλέον κλίνες η αναλογία του αριθμού των γιατρών πρέπει να ανέρχεται σε 1 γιατρό ανά 3 κλινες ΜΕΘ. Ο παραπάνω αριθμός γιατρών αφορά στο ισχύον σύστημα εφημεριών με δυνατότητα 6 έως 8 εφημεριών τον μήνα για κάθε γιατρό.

Εκπαιδευόμενοι γιατροί

Α. Ειδικευόμενοι γιατροί: Γιατροί εκπαιδευόμενοι στην αναισθησιολογία, παθολογία, χειρουργική, πνευμονολογία, καρδιολογία κλπ. στο πλαίσιο εκπαίδευσης στην ειδικότητα τους, εκπαιδεύονται στην εντατική θεραπεία ανάλογα με τις κείμενες διατάξεις που ισχύουν για τις ιατρικές ειδικότητες. Β. Εξειδικευομενοι: Ειδικευμένοι γιατροί στην αναισθησιολογία, καρδιολογία παθολογία, πνευμονολογία και χειρουργική μπορούν να εκπαιδευτούν στην εντατική θεραπεία για δύο χρόνια και να λάβουν, μετα από σχετικές γραπτές και προφορικές εξετάσεις, την αντίστοιχη εξειδίκευση. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης τους οι εκπαιδευόμενοι γιατροί είναι αποκλειστικής απασχόλησης στη ΜΕΘ και μετέχουν στις δραστηριότητες του τμήματος κάτω από την επίβλεψη ενός ειδικευμένου γιατρού. Ο αριθμός των εξειδικευόμενων γιατρών στη ΜΕΘ ορίζεται μετά από γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι επιμελητές του τμήματος είναι υπεύθυνοι για την εργασία των εκπαιδευομένων.

Νοσηλευτικό προσωπικό

Οργάνωση και ευθύνες

Η εντατική θεραπεία παρέχεται μέσω συνεχούς συνεργασίας των γιατρών με τους νοσηλευτές του τμήματος. Πρέπει να οργανωθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας μεταξύ ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του τμήματος. Τα καθήκοντα του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένα. Το ιατρικό προσωπικό έχει την ευθύνη των διαγνωστικών και θεραπευτικών αποφάσεων.

Προϊστάμενος/η νοσηλευτής/τρια

Το νοσηλευτικό προσωπικό διοικείται από ένα προϊστάμενο νοσηλευτή/τρια που είναι υπεύθυνος/η για την λειτουργία και την ποιότητα της νοσηλευτικής φροντίδας εντός της ΜΕΘ. Ο προϊστάμενος νοσηλευτής/τρια πρέπει να έχει εκτεταμένη εμπειρία στην νοσηλεία ασθενών σε μονάδα εντατικής θεραπείας και πρέπει να υποστηρίζεται από έναν υπεύθυνο νοσηλευτή/τρια που να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να τον (την) αντικαταστήσει. Ο προϊστάμενος νοσηλευτής πρέπει να φροντίζει για την συνεχιζόμενη εκπαίδευση/κατάρτιση των νοσηλευτών/τριών. Ο προϊστάμενος και ο υπεύθυνος νοσηλευτής δεν συμμετέχει στις νοσηλευτικές βάρδιες κατά το απόγευμα, τη νύκτα και τις αργίες, ασκώντας αποκλειστικά το συντονισμό και την εποπτεία των νοσηλευτικών δραστηριοτήτων του τμήματος.

Νοσηλευτές

Οι νοσηλευτές της μονάδος εντατικής θεραπείας αποτελούν πλήρως εκπαιδευμένο προσωπικό που έχει επιπλέον εκπαίδευση στην εντατική και επείγουσα ιατρική. Ο αριθμός των απαραίτητων νοσηλευτών προσδιορίζεται ανάλογα με το επίπεδο της παρεχόμενης παρακολούθησης και νοσηλείας και το συνυπολογισμό των προβλεπόμενων απουσιών για κανονική άδεια, όπως και για ασθένεια, εκπαιδευτικούς λόγους κ.λ.π. Ο συνολικός αριθμός νοσηλευτών είναι κατ ́ ελάχιστον 4 νοσηλευτές για κάθε κλίνη ΜΕΘ.

Βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό

Για κάθε έξι κλίνες είναι απαραίτητη η παρουσία ενός νοσοκόμου/τραυματιοφορέα και ενός βοηθού θαλάμου αποκλειστικής απασχόλησης ειδικά εκπαιδευμένου για τις ανάγκες της ΜΕΘ πρωί και απόγευμα.

Εκπαιδευόμενοι νοσηλευτές

Νοσηλευτές σε εκπαίδευση στην εντατική θεραπεία πρέπει να εκπαιδεύονται σε ΜΕΘ κάτω από την επίβλεψη εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν το μόνιμο προσωπικό της μονάδος εντατικής θεραπείας.

Φυσικοθεραπευτές

Ενας φυσικοθεραπευτής αποκλειστικής απασχόλησης πρέπει να βρίσκεται για κάθε 4 κρεβάτια σε καθημερινή βάση πρωί και απόγευμα.

Τεχνολόγοι Βιοϊατρικής Τεχνολογίας

Πρέπει να οργανωθεί η συντήρηση, βαθμονόμηση και επισκευή του τεχνολογικού εξοπλισμού στο τμήμα. Αυτό μπορεί να γίνεται από κοινού και με άλλα τμήματα του νοσοκομείου αλλά πρέπει να υπάρχει 24ωρη ετοιμότητα με προτεραιότητα ειδικά στις ΜΕΘ.

Τεχνολόγος ακτινολόγος

Πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο. Η δυνατότητα γνωμάτευσης ακτινογραφιών από ακτινολόγο πρέπει να είναι δυνατή ανά πάσα στιγμή.

Ιατρικός γραμματέας

Χρειάζεται ένας γραμματέας ανά 12 κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Ένας γραμματέας ανά 6 κρεβάτια είναι επιθυμητός ώστε να επίλαμβάνεται των εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων, καθώς και τα αρχεία των ασθενών.

Προσωπικό καθαρισμού

Πρέπει να υπάρχει μια ειδική ομάδα καθαρισμού για τη ΜΕΘ. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του τμήματος πρέπει να είναι εξειδικευμένοι και εξοικειωμένοι με τα πρωτόκολλα πρόληψης των λοιμώξεων και να γνωρίζουν τους κινδύνους.

Κριτήρια δραστηριότητας

Απαραίτητος αριθμός κρεβατιών εντατικής θεραπείας.

Ο αριθμός των κρεβατιών εντατικής θεραπείας πρέπει να υπολογίζεται ως συνάρτηση του τύπου του νοσοκομείου, της νοσηλείας σε αυτό ειδικών κατηγοριών ασθενών, της γεωγραφικής τοποθεσίας του νοσοκομείου και του συνολικού αριθμού κλινών οιασδήποτε άλλης μορφής εντατικής παρακολούθησης ή θεραπείας -π.χ. Μονάδα Εμφραγμάτων. Ο συνολικός αριθμός κλινών εντατικής θεραπείας κυμαίνεται από 5-10% του συνολικού αριθμού κλινών του νοσοκομείου.

Ελεγχος ποιότητας

Χρειάζονται αντικειμενικά κριτήρια για να εκτιμηθεί η δραστηριότητα και η ποιότητα της παρεχόμενης θεραπείας σε μια ΜΕΘ, που περιλαμβάνουν:

Ελάχιστα κλινικά στοιχεία που περιλαμβάνουν το είδος της νόσου, τη διάγνωση, δημογραφικά στοιχεία, την πληρότητα των κλινών, το μέσο χρόνο νοσηλείας, την θνητότητα και την προβλεπομένη θνητότητα.

Βαθμολογίες για ανεπάρκειες οργάνων

Επιπλοκές κατά την παραμονή στη ΜΕΘ και νοσοκομειακές λοιμώξεις.

-Κόστος της παραμονής στη ΜΕΘ.

-Καταγραφή των τεχνικών που χρησιμοποιούνται (ποσοστό ασθενών σε μηχανικό αερισμό, αιμοκάθαρση κλπ.)

Κάθε ΜΕΘ θα πρέπει να αξιολογεί την λειτουργία της, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι, ένας ελάχιστος αριθμός από κάθε κατηγορία ασθενών είναι αναγκαίος για τη διατήρηση ικανοποιητικού επιπέδου απόδοσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Αναγκάστηκα να επισημάνω τα στοιχεία εκείνα που καθορίζουν την ποιότητα των προσφερομένων ιατρικών υπηρεσιών φροντίδας και περίθαλψης σε μια συντεταγμένη και σύγχρονη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας! Υπάρχει κάτι σε όλα τα προαναφερόμενα που παραπέμπει σε ελληνική ΜΕΘ; Δυστυχώς η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό όχι!!! Σε όλα τα προαναφερθέντα υστερούν σημαντικά οι ελληνικές ΜΕΘ, παρά την συγκινητική προσπάθεια και την αυταπάρνηση που δείχνει το εκάστοτε προσωπικό τους -ιατρικό, νοσηλευτικό κλπ. Το πρόβλημα όμως δεν προέκυψε ξαφνικά σήμερα. -είναι διαχρονικό, αλλά για κακή τύχη όλων μας, κανένας εδώ και χρόνια, από τους έχοντες το πρόσταγμα στην Υγεία, δεν έσκυψε πάνω στα προβλήματα και τις στρεβλώσεις για να προλάβει καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουμε εδώ και 2,5 χρόνια, ούτε τα πιθανά επόμενα!

Το ερώτημα βέβαια είναι… “…και τώρα τι κάνουμε; Σε τι διορθωτικές ενέργειες προχωρούμε και πως αντιμετωπίζουμε την υπάρχουσα κατάσταση τώρα, αλλά και εκείνες που έπονται;

Πρέπει να δημιουργηθούν έξτρα 1.000 πραγματικές κλίνες ΜΕΘ και να εκπαιδευτούν τουλάχιστον 1.200 γιατροί όλων των ειδικοτήτων στην εντατικολογία, συν τουλάχιστον 4.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, καθώς και 100 φυσικοθεραπευτές!

Αν υποτίθεται πως το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσωπικού ΜΕΘ ξεκινούσε σήμερα, θα απαιτούνταν τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και την στελέχωση των νέων ΜΕΘ με εξειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό!

Εν κατακλείδι: είτε κοιτάζουμε την πραγματικότητα στα μάτια, είτε θα εξακολουθήσουμε να θυσιάζουμε τις ζωές από μερικές ντουζίνες συνανθρώπους μας καθημερινά… με ή χωρίς COVID!

Του Θοδωρή Γιάνναρου

Απέφευγα μέχρι χθες να μιλήσω για τις ΜΕΘ…

Πηγή: https://www.capital.gr/arthra/3615902/apefeuga-mexri-xthes-na-miliso-gia-tis-meth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες