Αντισυλληπτικά και θρόμβωση: Νεότερα δεδομένα

Ένας συγκεκριμένος συνδυασμός στη σύνθεση αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θρόμβων αίματος σε παχύσαρκες γυναίκες.

Συγκεκριμένα με άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ESC Heart Failure, περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, οι παχύσαρκες γυναίκες που χρησιμοποιούν από του στόματος αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστίνη έχουν 24 φορές αυξημένο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής (ΦΘΕ) σε σύγκριση με μη παχύσαρκες γυναίκες που μην χρησιμοποιείτε τα φάρμακα.

Ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Giuseppe Rosano του IRCCS San Raffaele Pisana στην Ιταλία, δήλωσε: “Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τόσο η παχυσαρκία όσο και τα αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για ΦΘΕ. Παρόλα αυτά, οι παχύσαρκες γυναίκες συνεχίζουν να λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα. Τα επιστημονικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία και τα συνδυασμένα από του στόματος αντισυλληπτικά έχουν συνεργατική επίδραση στον κίνδυνο θρομβοεμβολής και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την συνταγογράφηση. Τα προϊόντα που περιέχουν μόνο προγεστίνη, συμπεριλαμβανομένων των χαπιών, των ενδομήτριων συσκευών ή των εμφυτευμάτων είναι μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση από το συνδυασμένο χάπι για γυναίκες που έχουν υπερβολικό βάρος”.

Η νέα αυτή ανασκόπηση υπογραμμίζει πρόσφατη έρευνα σχετικά με τις επιμέρους επιδράσεις της παχυσαρκίας και των αντισυλληπτικών, καθώς και τη συνδυασμένη επίδραση αυτών των παραγόντων στον κίνδυνο ΦΘΕ και προσφέρει κλινικές συστάσεις.

Η θρομβοεμβολή περιγράφει θρόμβο αίματος σε μια φλέβα και περιλαμβάνει δύο δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις: τη βαθιά φλεβική θρόμβωση και την πνευμονική εμβολή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ποσοστό των ενήλικων γυναικών που είναι παχύσαρκες σχεδόν τετραπλασιάστηκε μεταξύ 1975 και 2016. Ο κίνδυνος ΦΘΕ αυξάνεται προοδευτικά με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και είναι υπερδιπλάσιος στις παχύσαρκες γυναίκες σε σύγκριση με τις μη παχύσαρκες γυναίκες. Η παχυσαρκία έχει τη μεγαλύτερη επίδραση ΦΘΕ στις γυναίκες κάτω των 40 ετών, οι οποίες έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο σε σύγκριση με τις μη παχύσαρκες γυναίκες.

Ο καθηγητής Rosano σημείωσε: “Ο ιδιαίτερα υψηλός κίνδυνος στις παχύσαρκες γυναίκες κάτω των 40 ετών είναι σημαντικός, καθώς σε αυτή την ηλικία πολλές αναζητούν αντισύλληψη”.

Τα συνδυασμένα από του στόματος αντισυλληπτικά σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα ΦΘΕ, με τις γυναίκες που τα χρησιμοποιούν να έχουν τρεις έως επτά φορές αυξημένη πιθανότητα ΦΘΕ σε σύγκριση με όσες δεν τα παίρνουν. Αντίθετα, τα προϊόντα που περιέχουν μόνο προγεστίνη δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ΦΘΕ.

Ο συνδυασμός υπέρβαρου/παχυσαρκίας και χρήσης συνδυασμένων από του στόματος αντισυλληπτικών ενισχύει την πιθανότητα θρόμβων αίματος σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Για παράδειγμα, μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη διαπίστωσε ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία συσχετίστηκαν με 1,7 φορές και 2,4 φορές αυξημένο κίνδυνο ΦΘΕ, αντίστοιχα. Ωστόσο, σε όσες παίρνουν συνδυασμένα χάπια, ο κίνδυνος ΦΘΕ ήταν 12 φορές υψηλότερος στις υπέρβαρες γυναίκες και 24 φορές υψηλότερος στις παχύσαρκες γυναίκες σε σύγκριση με γυναίκες φυσιολογικού βάρους, που δεν παίρνουν αντισυλληπτικά.

Ο καθηγητής Rosano είπε: “Οι παχύσαρκες γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά είναι ευάλωτες στη ΦΘΕ και θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως το να σταματήσουν το κάπνισμα και να αυξήσουν τα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας”.

Πηγή: https://scitechdaily.com, https://www.iatropedia.gr/ygeia/pote-ta-antisylliptika-chapia-mporoun-na-ektoksefsoun-ton-kindyno-thromvosis/160066/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες