Αντιγριππικά εμβόλια – 7 Ερωτήσεις-απαντήσεις

Ο πυρετός των ημερών έχει να κάνει με τα αντιγριπικά εμβόλια που φτάνουν σιγά-σιγά στα ράφια των φαρμακείων. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και πολλές συμπεριφορές που δεν είναι σωστές:

Ερ.1: Πότε γίνεται το αντιγριππικό εμβόλιο;
Απ: Επειδή τα επεισόδια γρίπης ξεκινούν το Δεκέμβρη, η καλύτερη εποχή για να γίνει το εμβόλιο και να προσφέρει κάλυψη είναι από τα μέσο του Οκτώβρη μέχρι το μέσο του Νοέμβρη. Αν γίνει νωρίτερα, η κάλυψη κατά τον Μάρτη-Απρίλη δεν θα είναι τόσο καλή. Μην τρέχετε να το κάνετε άμεσα τώρα!!!

Ερ.2: Πρέπει να κάνω 2η δόση το Φεβρουάριο;
Απ: Δεν χρειάζεται για καμιά ομάδα πληθυσμού 2η δόση αντιγριππικού με βάση τις υπάρχουσες οδηγίες.

Ερ.3: Μπορώ να κάνω το αντιγριππικό εμβόλιο;
Απ: Αν και χαμηλού κόστους και εύκολης πρόσβασης το εμβόλιο δεν συστήνεται να γίνεται από όλους. Προφανώς, αυτοί που αποφασίζουν αυτή την οδηγία, έχουν δεδομένα από μελέτες που δείχνουν ότι το όφελος είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Δεν ξεχνάμε ότι είναι ένα εμβόλιο που ακολουθεί μια μελετημένη λογική σύστασης αλλά κάθε χρόνο έχει διαφορετικά στελέχη και κάποιες φορές δεν είναι επαρκώς μελετημένη η ασφάλεια σε συνδυασμούς που χρησιμοποιούνται. Άρα, το κάνουμε αν οι οδηγίες το απαιτούν, όχι από φόβο, όχι από μόδα.

Ερ.4: Προστατεύει ή επηρεάζει την νόσηση από τον covid;
Απ: Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ουδεμία επιπλέον προστασία προσφέρει, ούτε αρνητικά επηρεάζει μια πιθανή μελλοντική νόσηση από covid.

Ερ.5: Ανήκω στις ομάδες που πρέπει να το κάνουν;
Απ: Οι άνθρωποι που έχουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω οφείλουν να το κάνουν, είτε μιλάμε για ενήλικες, είτε μιλάμε για παιδιά:
– Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
– Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
– Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
– Μεταμόσχευση οργάνων
– Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες (δεν μιλάμε για το στίγμα της μεσογειακής)
– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
– Χρόνια νεφροπάθεια (κακή λειτουργία)
– Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα (προβλήματα που επηρεάζουν την κινητικότητα και την αναπνοή)
– Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες, θηλάζουσες
– Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >40 kg/m2
– Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που τους κατατάσσει σε ομάδα υψηλού κινδύνου
– Κλειστοί πληθυσμοί, (προσωπικό και οι εσωτερικοί τρόφιμοι)  γηροκομείων, σχολών, στρατώνων, κέντρα προσφύγων. (Δεν μιλάμε για σχολεία που ο μαθητής επιστρέφει σπίτι του μετά το μάθημα)
– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
– Κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στον χώρο της ζωϊκής παραγωγής και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με χοίρους/πουλερικά. (Δεν μιλάμε για ανθρώπους σε γραφεία)

Ερ.6: Ποια η διαδικασία για να κάνω το εμβόλιο
Απ: Ο γιατρός μπορεί να το συνταγογραφεί μόνο στις παραπάνω ομάδες και φέτος θα απαιτηθεί η ηλεκτρονική καταχώρηση στο νέο μητρώο εμβολιασμού ποιος έκανε το εμβόλιο σε ποιον και ποιος είναι ο μοναδικός κωδικός πάνω στο κουτί του εμβολίου. Δικαίωμα τέτοιες δήλωσης έχουν οι ιατροί και οι πιστοποιημένοι φαρμακοποιοί.

Ερ.7:  Να τρέξω να γράψω το εμβόλιο γιατί δεν θα το βρω μετά.
Απ: Υπάρχει μια φρενίτιδα αυτές τις μέρες σε αυτό το θέμα. Από τις ανακοινώσεις έχουν παραγγελθεί 4 εκατομμύρια δόσεις. Οι πληθυσμιακές ομάδες που οφείλουν να το κάνουν δεν είναι τόσοι πολλοί. Θεωρητικά, δεν προβλέπεται έλλειψη. Εκτός, αν κάποιοι αρχίσουν να το αγοράζουν και να το κάνουν χωρίς συνταγή και χωρίς να ανήκουν στις ομάδες που πρέπει να το κάνουν. Ευκαιρία να δούμε πως λειτουργεί η Ελλάδα σε τέτοιες συνθήκες και την υπευθυνότητα όλων μας.

Επιμέλεια-Συγγραφή: Δημήτριος Κουναλάκης

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες