Αναστολείς της αρωματάσης: Πιθανόν υποσχόμενη θεραπευτική στρατηγική για την αντιμετώπιση αντρών με COVID-19

Αγωγή με  letrozole σε πειραματόζωα με λοίμωξη SARS-CoV-2- ιδιαίτερα σε αρσενικά- βελτίωσε τη μακροπρόθεσμη πνευμονική λειτουργία και αποκατέστησε την ορμονική ισορροπία.

Αναλύσεις στοιχείων επιδημιολογικών ερευνών έχουν δείξει επανειλημμένως ότι η θνησιμότητα από COVID-19 είναι υψηλότερη στους άντρες. Όμως οι υποκείμενοι παράγοντες που ρυθμίζουν το αποτέλεσμα της νόσησης σε άντρες και γυναίκες είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι.

Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports Medicine, ερευνητές ανέλυσαν γενετικά στοιχεία 2.866 ασθενών με COVID-19 και εντόπισαν μετάλλαξη του γονιδίου CYP19A1 που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για νοσηλεία σε άντρες ασθενείς.

Το CYP19A1 παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της τεστοστερόνης. Ανάλυση δειγμάτων από πνεύμονες ανθρώπων που απεβίωσαν λόγω COVID-19 επίσης έδειξε αυξημένη έκφραση του CYP19A1 σε άντρες ασθενείς έναντι των γυναικών. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αυτό το γονίδιο εμπλέκεται στις διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών που παρατηρήθηκαν στο αποτέλεσμα νόσησης από COVID-19.

Προκλινικές έρευνες σε πειραματόζωα επιβεβαίωσαν τα ευρήματα.

Αγωγή με  letrozole σε πειραματόζωα με λοίμωξη SARS-CoV-2- ιδιαίτερα σε αρσενικά- βελτίωσε τη μακροπρόθεσμη πνευμονική λειτουργία και αποκατέστησε την ορμονική ισορροπία.

Αυτό δείχνει ότι αναστολείς της αρωματάσης μπορεί ενδεχομένως να αποτελούν υποσχόμενη θεραπευτική στρατηγική για την αντιμετώπιση αντρών ασθενών με COVID-19.

Πηγές:
Cell Reports Medicine, https://www.iatronet.gr/article/118414/anastoleis-ths-aromatashs-pithanon-yposhomenh-therapeytikh-strathgikh-gia-thn-antimetopish-antron-me-covid19

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σχετίζεται η λιποπρωτεΐνη (α) με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ανεξάρτητα από την παρουσία αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου?

Σχετίζεται η λιποπρωτεΐνη (α) με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ανεξάρτητα από την παρουσία αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου?Η λιποπρωτεΐνη (α) αποτελεί έναν αιτιολογικό παράγοντα εμφάνισης καρδιαγγειακής...

Μαγνητική τομογραφία σε πέντε λεπτά από ελληνική startup

Το λογισμικό της Corsmed συνθέτει εικόνες μαγνητικής τομογραφίας, χωρίς να έχει τον ασθενή μέσα στον μαγνητικό τομογράφο άν σήμερα μπείτε σε έναν μαγνητικό τομογράφο για να απεικονίσετε...

Πνευμονική εμβολή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η πνευμονική εμβολή παραμένει ένας ισχυρός παράγοντας νοσηρότητας και θνητότητας των ασθενών ιδιαίτερα στα νοσοκομεία. Πνευμονική εμβολή είναι η απόφραξη ενός ή περισσοτέρων κλάδων της...

Ετικέτες