Αναστολείς της αρωματάσης: Πιθανόν υποσχόμενη θεραπευτική στρατηγική για την αντιμετώπιση αντρών με COVID-19

Αγωγή με  letrozole σε πειραματόζωα με λοίμωξη SARS-CoV-2- ιδιαίτερα σε αρσενικά- βελτίωσε τη μακροπρόθεσμη πνευμονική λειτουργία και αποκατέστησε την ορμονική ισορροπία.

Αναλύσεις στοιχείων επιδημιολογικών ερευνών έχουν δείξει επανειλημμένως ότι η θνησιμότητα από COVID-19 είναι υψηλότερη στους άντρες. Όμως οι υποκείμενοι παράγοντες που ρυθμίζουν το αποτέλεσμα της νόσησης σε άντρες και γυναίκες είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι.

Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports Medicine, ερευνητές ανέλυσαν γενετικά στοιχεία 2.866 ασθενών με COVID-19 και εντόπισαν μετάλλαξη του γονιδίου CYP19A1 που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για νοσηλεία σε άντρες ασθενείς.

Το CYP19A1 παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της τεστοστερόνης. Ανάλυση δειγμάτων από πνεύμονες ανθρώπων που απεβίωσαν λόγω COVID-19 επίσης έδειξε αυξημένη έκφραση του CYP19A1 σε άντρες ασθενείς έναντι των γυναικών. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αυτό το γονίδιο εμπλέκεται στις διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών που παρατηρήθηκαν στο αποτέλεσμα νόσησης από COVID-19.

Προκλινικές έρευνες σε πειραματόζωα επιβεβαίωσαν τα ευρήματα.

Αγωγή με  letrozole σε πειραματόζωα με λοίμωξη SARS-CoV-2- ιδιαίτερα σε αρσενικά- βελτίωσε τη μακροπρόθεσμη πνευμονική λειτουργία και αποκατέστησε την ορμονική ισορροπία.

Αυτό δείχνει ότι αναστολείς της αρωματάσης μπορεί ενδεχομένως να αποτελούν υποσχόμενη θεραπευτική στρατηγική για την αντιμετώπιση αντρών ασθενών με COVID-19.

Πηγές:
Cell Reports Medicine, https://www.iatronet.gr/article/118414/anastoleis-ths-aromatashs-pithanon-yposhomenh-therapeytikh-strathgikh-gia-thn-antimetopish-antron-me-covid19

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κακή κατάσταση της υγείας

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50%...

Ψηφιακός αναλφαβητισμός: Οι γενιές που έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα

Είναι Τετάρτη μεσημέρι στη λαϊκή αγορά. Πίσω από έναν πάγκο γεμάτο μαρούλια, κρεμμυδάκια, σπανάκι, βλίτα και λοιπά λαχανικά βρίσκεται μια κυρία γύρω στα 70....

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 2010 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γενικών Ιατρών...

Ετικέτες