back to top

Αλήθειες και ψέματα για τα ποσοστά θνησιμότητας της Covid-19

Πώς εξηγούνται οι μεγάλες διαφορές στα ποσοστά θνησιμότητας ανά χώρα. Τα πραγματικά δεδομένα και οι πονοκέφαλοι στη μεθοδολογία καταγραφής των θυμάτων. Η σημασία των τεστ.

Στο 4,7% φτάνει το ποσοστό των ανθρώπων που, μέχρι την Κυριακή το απόγευμα, έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός. Πρόκειται δηλαδή για 32.137 από τους 685.623 που ήταν θετικοί σε όλο τον κόσμο.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, το ποσοστό για την εποχική γρίπη είναι 0,1%, ενώ για την πνευμονία 0,2% σε χώρες με υψηλό εισόδημα. Ωστόσο, το 4,7% δεν είναι μόνο μεταβλητό αλλά και απογοητευτικά αναξιόπιστο και για τις κυβερνήσεις και για τους πολίτες.

Το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν πεθάνει από τη νόσο ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι υπάρχουν τόσες πολλές αβεβαιότητες, και μάλιστα για τον πραγματικό αριθμό των λοιμώξεων, που παραμένει σχεδόν αδύνατο να εξάγουν ισχυρά συμπεράσματα για το ποσοστό θνησιμότητας.

Σύμφωνα με τον Mike Ryan, διευθυντικό στέλεχος του προγράμματος έκτακτης ανάγκης υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπάρχουν τέσσερις παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο διαφορετικό ποσοστό θνησιμότητας: Ποιος μολύνεται, σε ποιο στάδιο έφτασε η επιδημία στη χώρα, πόσα τεστ γίνονται και πόσο καλά το αντιμετωπίζουν τα διαφορετικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Ανεπαρκή τεστ

Αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος άγνωστος παράγοντας για την Covid-19 είναι ο πραγματικός αριθμός ανθρώπων παγκοσμίως που έχουν τον ιό. Χωρίς αυτές τις πληροφορίες, δεν μπορεί να υπολογιστεί το ακριβές ποσοστό θνησιμότητας.

Πολλοί μολυσμένοι άνθρωποι θα εμφανίσουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα και θα απουσιάζουν από τα δεδομένα, εκτός εάν έχουν ελεγχθεί.

Η ηλικία των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί

Πολλά εξαρτώνται από το ποιος μολύνεται, πόσων χρόνων είναι και αν έχει υποκείμενα νοσήματα. Η Ιταλία είναι, μέχρι στιγμής, η ευρωπαϊκή χώρα με τα περισσότερα πλήγματα, με 10.023 θανάτους και 92.472 κρούσματα, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας είναι 10,8%. Η μέση ηλικία των Ιταλών που είναι θετικοί στον ιό είναι 62 ετών, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν πεθάνει είναι 60 και άνω.

Ωστόσο, διάφορες χώρες αναφέρουν τα κρούσματα και τους θανάτους με διαφορετικούς τρόπους: Στην Ιταλία, η Covid-19 αναφέρεται ως αιτία θανάτου, ακόμη και αν ένας ασθενής ήταν ήδη άρρωστος και πέθανε από έναν συνδυασμό ασθενειών.

«Μόνο το 12% των πιστοποιητικών θανάτου έδειξε άμεση αιτιότητα από κορωνοϊό», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο επιστημονικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας της Ιταλίας. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Ισπανίας αναφέρει απλώς πόσα άτομα, που ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, έχουν πεθάνει και δεν παρέχει επιπλέον πληροφορίες σχετικά με άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Κίνδυνος θανάτου από άλλες αιτίες

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 150.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Μέχρι σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που πέθαναν από Covid-19 στη Βρετανία ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών ή είχαν σοβαρά προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι πόσοι από αυτούς τους θανάτους θα είχαν συμβεί ούτως ή άλλως, εάν οι ασθενείς δεν έχαν εκδηλώσει Covid-19.

Σε ποιο στάδιο ξεκινούν οι προετοιμασίες

Είναι ζωτικής σημασίας σε ποιο στάδιο του κύκλου επιδημίας, μια χώρα αρχίζει να προετοιμάζει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Εάν ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης υπερφορτωθεί, όπως συνέβη στην Ιταλία και σε περιοχές της Κίνας, το επίπεδο φροντίδας που λαμβάνουν οι ασθενείς είναι πιθανό να υποχωρήσει. Αυτό είναι πιθανό να αυξήσει το ποσοστό θνησιμότητας.

Πηγή:https://www.euro2day.gr/news/world/article/2014989/alhtheies-kai-psemata-gia-ta-pososta-thnhsimothtas.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 03.12.2024 – Πνευμονική Εμβολή

Στο προηγούμενο Newsletter σημειώσαμε  ότι η τιρζεπατίδη κυκλοφόρισε και στην χώρα μας(Mounjaro) αλλά χωρίς να  αποζημιώνεται. Μετά όμως την” μετα βαΐων και κλάδων”  υποδοχή...

Δύο στους τρεις Έλληνες δεν εμπιστεύονται το κράτος στις υγειονομικές κρίσεις

Η Ελλάδα καλύπτει μόνο το 60% των διεθνών προδιαγραφών προστασίας της δημόσιας υγείας – 2η σε μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά Άννα Παπαδομαρκάκη Μόνο το 30% των...

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στα αντιβιοτικά – 2.000 θάνατοι από πολυανθεκτικά μικρόβια

Συνεχίζουν να είναι απαισιόδοξα τα στοιχεία για την Ελλάδα αναφορικά με την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών, καθώς και στην μικροβιακή αντοχή, ενώ η χώρα μας είναι επίσης πρώτη...

Ετικέτες