Γάτες και κορωνοϊός. Ξετυλίγοντας το κουβάρι…

Υπάρχουν αναφορές στη βιβλιογραφία για τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 από άνθρωπο σε γάτα καθώς και για την περιορισμένη αερογενή μετάδοση μεταξύ των γατών. Μια νέα μελέτη από την Ιαπωνία, δημοσιευμένη στο NEJM, έρχεται να παρουσιάσει νέα δεδομένα σχετικά με τη μετάδοση του SARS-CoV-2 μεταξύ των γατών.

Τρεις κατοικίδιες γάτες εξετέθησαν αρχικά στον  SARS-CoV-2. Μια μέρα μετά, 3 γάτες χωρίς ιστορικό έκθεσης στον ιό, τοποθετήθηκαν  στο ίδιο περιβάλλον (κλουβί) με κάθε μία από τις επιμολυσμένες γάτες. Καθημερινά πραγματοποιούνταν  λήψεις ρινικού και ορθικού επιχρίσματος και ακολουθούσε άμεση αξιολόγηση  για  ανεύρεση μολυσματικού υλικού. Σκοπός ήταν να εκτιμηθεί εάν θα συνέβαινε μετάδοση του ιού  μεταξύ των γατών σε κάθε ένα από τα τρία ζεύγη.

Την 1η  ημέρα, εντοπίστηκε ο ιός σε  δύο από τις  γάτες που είχαν αρχικά εκτεθεί στον ιό. Την 3η μέρα ο ιός ήταν ανιχνεύσιμος και στις 3 γάτες ενώ την 6η μέρα είχαν προσβληθεί όλες οι γάτες.

Ενδιαφέρον παρουσίασε το γεγονός ότι οι  προσβεβλημένες γάτες δεν είχαν συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της μη φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος, της απώλεια βάρους και της επιπεφυκίτιδας. Επίσης σημειώνεται ότι δεν ανιχνεύθηκε ιός σε κανένα από τα ορθικά επιχρίσματα που ελέγχθηκαν.

Όλα τα ζώα είχαν τίτλους αντισωμάτων IgG μεταξύ 1: 5,120 και 1: 20,480 την 24η ημέρα μετά την αρχική έκθεση στον ιό.

Τα δεδομένα αυτής της μελέτης έρχονται σε συμφωνία με παλαιότερες δημοσιεύσεις όσον αφορά τη μετάδοση του ιού από ανθρώπους σε κατοικίδια γάτες, καθώς  και σε τίγρεις και λιοντάρια στον ζωολογικό κήπο του Bronx. Η ευκολία  μετάδοσης του ιού μεταξύ κατοικίδιων γατών καθιστά αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση της αλυσίδας μετάδοσης από άνθρωπο σε γάτα και από γάτα σε άνθρωπο.

Ειπώθηκε ότι αν κάποιος βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του λόγω νόσου Covid-19, πρέπει να ανησυχεί όχι μόνο για τη μετάδοση της νόσου στα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, αλλά και για τη μετάδοση στα ζώα του.

Το 2016, κατά την επιδημία H7N2 στoυς χώρους φιλοξενίας  γατών της Νέας Υόρκης, υπήρξε προβληματισμός σχετικά με τη δυνητική μετάδοση της νόσου από τις γάτες στους εργαζόμενους που φρόντιζαν τα ζώα.

Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το γεγονός ότι οι γάτες μπορεί να είναι ένας σιωπηλός ενδιάμεσος ξενιστής του SARS-CoV-2. Λόγω της απουσίας κλινικών συμπτωμάτων  ή της παρουσίας ελάχιστων, οι μολυσμένες γάτες  δεν μπορούν εύκολα να γίνουν αντιληπτές από τους ιδιοκτήτες τους.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν εκδώσει οδηγίες για ιδιοκτήτες κατοικιδίων σχετικά με το SARS-CoV-2

Δεδομένης της ανάγκης να σταματήσει η πανδημία της νόσου Covid-19, είναι αναγκαίο να μελετηθούν ενδελεχώς όλοι οι πιθανοί τρόποι μετάδοσης του ιού.  Απαιτείται καλύτερη κατανόηση του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν οι γάτες στη μετάδοση του SARS-CoV-2 στους ανθρώπους, προκειμένου  να σπάσει κάθε αλυσίδα μετάδοσης.  

Συμπεράσματα:

1. Ο SARS-CoV-2 μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των γατών.

2. Οι γάτες δεν εκδηλώνουν συνήθως συμπτώματα.

3. Οι γάτες ενδέχεται να αποτελούν ένα σιωπηλό ενδιάμεσο ξενιστή του SARS-CoV-2.

4.Οι ιδιοκτήτες γάτας που έχουν τη νόσο Covid-19 ενδέχεται να τη μεταδώσουν στα ζώα τους.

5. Η αλυσίδα μετάδοσης άνθρωπος- γάτα- άνθρωπος, χρειάζεται παραπάνω διερεύνηση.

Βιβλιογραφία:

Transmission of SARS-CoV-2 in Domestic Cats

May 13, 2020
DOI: 10.1056/NEJMc2013400

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συμβουλές προς τους Καρδιοπαθείς ενόψει του Πάσχα από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Λίγες ημέρες πριν την εορτή του Πάσχα και ενόψει του εορταστικών τραπεζιών συνίσταται εγκράτεια ιδιαίτερα σε όσους έχουν κάνει νηστεία 40 ημέρες και στους...

Πώς η κλιματική αλλαγή «κλέβει» την ανάσα

«Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι μέχρι το 2050 οι θάνατοι από την κλιματική αλλαγή θα ξεπεράσουν τους 250.000 ετησίως, ενώ κάθε χρόνο περίπου 60.000 απώλειες...

Ασφαλής η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά τα 65, σύμφωνα με νέα μελέτη

Αρκετές γυναίκες αποφεύγουν τη λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, ειδικά μετά τα 65, λόγω των φόβων για αυξημένο κίνδυνο για διάφορους καρκίνους και καρδιακές παθήσεις, που...

Ετικέτες